Mødedato: 29.10.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Diverse ledelsesinformationer 1. halvår 2014

Se alle bilag
Hermed forelægges Socialudvalget ledelsesinformation for 1. halvår 2014 vedrørende indberettede magtanvendelser, status på sygefravær i Socialforvaltningen samt status på antallet af udsættelser.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller over Socialudvalget,

1.      at Socialudvalget godkender ledelsesinformationen vedrørende 1. halvår 2014.

Problemstilling

Socialudvalget får halvårligt samlet fremlagt en række forskellige orienteringer og status-afrapporteringer til Socialudvalget. Socialudvalget skal nu godkende forvaltningens orienteringer og statusafrapporteringer for 1. halvår 2014. 

Løsning

Indberetning af magtanvendelser 1. halvår 2014
Socialforvaltningen har modtaget indberetninger om i alt 832 magtanvendelser foretaget i 1. halvår 2014, hvoraf de ”tilladte magtanvendelser” inden for servicelovens og straffelovens bestemmelser udgør 773.  Når antallet af registrerede magtanvendelser for 1. halvår 2014 sammenholdes med 2. halvår 2013, er der sket et fald. Der er blevet registreret 103 færre tilfælde end 2. halvår 2013. Derimod er der sket en stigning i antallet af indberettede magtanvendelser, når antallet af magtanvendelser for 1. halvår 2014 sammenholdes med 1. halvår 2013.

Der er især sket en nedgang i antallet af registrerede magtanvendelser i 1. halvår 2014 på handicapområdet for børn. Årsagen til faldet i antallet af magtanvendelser på dette område er, at der er færre magtindberetninger fra aflastningstilbuddene under Skovhusene, hvor der er sket nogle organisatoriske ændringer. Derudover er nogle børn, som der tidligere har været foretaget en del magtanvendelser på, fraflyttet tilbuddet.

På handicapområdet for voksne er der også sket en nedgang i antallet af registrerede magtanvendelser i forhold til 2. halvår 2013.  Årsagen til faldet i antallet af magtanvendelser på dette område er, at der er færre magtindberetninger fra Lynghuset og Musvågevej.

Når der registreres en stigning i antallet af indberetning af magtanvendelse foretaget overfor enkelte borgere eller i antallet af indberetninger fra et konkret tilbud, bliver der iværksat foranstaltninger, der ofte vil føre til et fald efterfølgende. Forvaltningen vurderer, at nedgangen i antallet af magtanvendelser i 1. halvår 2014 er et resultat af de iværksatte indsatser, jf. bilag 1.

Socialforvaltningen har særligt fokus på, om antallet af indberettede magtanvendelser fortsætter med et lavere niveau i 2014 end i 2013 og på årsagerne hertil.

Sygefravær i Socialforvaltningen
Sygefraværet i Socialforvaltningen er opgjort til 8,1 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat i år til dato, hvilket er samme niveau som sidste år. Prognosen viser, at sygefraværet må forventes at være på 12,8 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat ved årets udgang, hvilket er 0,8 fraværsdagsværk over forvaltningens fastsatte måltal for 2014, som er på 12,0.

På forvaltningsniveau er det primært såkaldt korttidsfravær af 2-7 dages varighed, der gør sig gældende. På de nedenfor udvalgte institutioner, som er dem, der har det højeste fravær i Socialforvaltningen, er det imidlertid primært såkaldt langtidsfravær af over 15 dages varighed, der gør sig gældende.

De 5 institutioner under Socialforvaltningen, der har det højeste sygefravær i forhold til de måltal, der er beregnet for 2013-14-15, er Daghjemmet Paletten, Botilbuddet Egholm, Døgninstitutionen Svanehuset, Sønderbro (sikret afdeling), Specialinstitutionen Skodsborg (bilag 2). Det er således især institutionsområdet under DU-Handicap og Den Sociale Hjemmepleje, der ligger højt.

Institution     

Måltal for fraværsdagsværk

Fraværsdagsværk 31/8-14

Andel korttidsfravær

Andel Langtidsfravær

Daghjemmet Persillevej

12,5

19,1

25%

75%

Botilbuddet Engholm

12,5

24,5

11%

89%

Døgninstitutionen Svanehuset

12,5

18,8

17%

83%

Sønderbro, sikret afdeling                       

12,5

16,5

16%

84%

Specialinstitutionen Skodsborg

12,5

25,9

11%

89%

I forhold til sygefraværet på de ovennævnte institutioner, er der visse generelle tendenser, som gør sig gældende:

  • Der er især tale om langtidsfravær som i nævnte rækkefølge hyppigst skyldes stress, alvorlig sygdom og planlagt fravær i forbindelse med f.eks. operationer.
  • Der er tale om institutioner med særligt belastende arbejdsvilkår pga. målgrupper med udadreagerende adfærd eller målgrupper, der udfordrer medarbejderne følelsesmæssigt.

I forbindelse med Tillidsreformen er en stor del af sygefraværsindsatsen i Socialforvaltningen decentraliseret. Det betyder, at det nu er de lokale ledere, som med udgangspunkt i Socialforvaltningens sygefraværspolitik, håndterer indsatsen.

Kontoret for Organisationsudvikling står til rådighed med sparring, hjælp til sygefraværsstatistik, supervision og mulighed for konsulentbistand, både fra Socialforvaltningens konsulenter oginden for rammerne af Timebanken hos Arbejdsmiljø København (AMK). 

I samarbejde med AMK tilbydes også både den såkaldte ”Tidlig indsats”, som er et tilbud med forskellige former for støtte til at håndtere fravær eller situationer som kan udvikle sig til fravær, samt ”Task forcen” som er et organisatorisk tilbud, der har til formål at støtte arbejdspladser med særligt højt fravær i at få skabt et turnaround og få sænket fraværet.

Der afsluttes 6 Task Forceprojekter i Socialforvaltningen i 2014 i samarbejde med AMK. Task Forcen er netop, grundet gode resultater, blevet forlænget med 2 år (fra 2015). Evalueringen af de afsluttede (bilag 3) samt de kommende projekter skal bidrage til, at der opsamles og formidles viden i resten af forvaltningen om, hvad der virker i forhold til at nedbringe sygefraværet.

Der er øget fokus på nedbringelsen af sygefraværet i forvaltningen, og Kontoret for Organisationsudvikling vil i efteråret igangsætte flere initiativer og aktiviteter, som både skal afdække årsagerne til fraværet, samt - via en kvalitativ undersøgelse og indsamling af erfaring- undersøge, hvad det er, vi gør godt, på de arbejdspladser, hvor sygefraværet er lavt. Hvilke erfaringer har man blandt andet i forhold til rekruttering og fastholdelse af medarbejderne på disse arbejdspladser – og hvordan kan vi få udbredt denne viden/praksis bredt i hele forvaltningen.

Status på antallet af udsættelser i 1. halvår 2014.

Ifølge tal fra Domstolsstyrelsen blev i alt 275 husstande udsat fra deres bolig i 1. halvår 2014.

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

1. halvår 2014

Antal udsættelser

438

492

605

797

781

600

538

275

Fald/stigning %

 

12,3

23

31,7

-2

-23,2

-10,3

(2,2)

Såfremt der kommer samme antal udsættelser i 2. halvår 2014, vil der være tale om en mindre stigning på ca. 2 %. Der er imidlertid tale om så lille et udsving, at det er muligt, at det udlignes på årsplan.

På nuværende tidspunkt kan det ikke nærmere afgøres, om stigningen f.eks. skyldes unge, som har fået lavere ydelser som følge af kontanthjælpsreformen, fordi forvaltningen alene modtager et samlet tal for udsættelser fra Domstolsstyrelsen, men ingen uddybende data. Forvaltningen har netop fået tilladelse til at få adgang til Domstolsstyrelsens data for udsættelser i 2013 og 2014 og vil derfor i løbet af 2015 kunne lave en nærmere analyse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Anette Laigaard

                                            /Marie Kruse

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Helle Vibeke Carstensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top