Mødedato: 28.10.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Midtvejsstatus på Borgercenter Handicaps omstillingsplan

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal drøfte og komme med input til Borgercenter Handicaps midtvejsstatus på arbejdet med udviklingen af centrets omstillingsplan for perioden 2021-2024. Omstillingsplanen beskriver, hvordan Borgercenter Handicap vil sikre borgere med handicap den bedst mulige indsats inden for de ressourcer, som borgercenteret har til rådighed. Udvalget fik præsenteret første udkast til omstillingsplanen den 3. juni 2020. Den endelige omstillingsplan vil blive præsenteret for udvalget på budgetseminaret den 5. februar 2021, hvor relevante investerings- og effektiviseringsforslag og budgetønsker kan indgå i budgetprocessen for 2022.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter de beskrevne udfordringer og foreslåede indsatsområder for omstillingsplanen for Borgercenter Handicap og giver input til forvaltningens videre arbejde med omstillingsplanen.

Problemstilling

I disse år, ændrer gruppen af mennesker med handicap og deres behov sig. Det giver både en faglig og styringsmæssig udfordring. Der er særligt sket en stigning i andelen af børn og voksne med autisme samtidig med, at der er flere ældre københavnere med handicap, som har brug for hjælp.

Der er nationalt et stigende antal unge med handicap, som ikke gennemfører en uddannelse og bliver selvforsørgende, hvilket øger risikoen for, at de oplever ensomhed og en ringere livskvalitet. Borgercenter Handicap skal derfor være bedre til at hjælpe de unge, så de bliver mere selvhjulpne.  Desuden skal Borgercenter Handicap støtte alle københavnere med handicap til at deltage mere i samfundslivet.  

Borgercenter Handicap har brug for en omstillingsplan, som sætter en faglig og økonomisk retning, der både tilgodeser borgernes behov og samtidig forholder sig til den økonomiske ramme for området. Det kræver bl.a. investeringer i nye faglige løsninger, der er med til at gøre borgerne mere selvhjulpne og som gør det muligt at sætte tidligere ind og derved forebygge mere indgribende indsatser.  

Løsning

København skal være en by for alle, hvor københavnere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet.

Omstillingsplanen skal derfor beskrive, hvordan Borgercenter Handicap vil finde nye og andre måder at hjælpe borgerne på, så de får den bedst mulige indsats inden for de ressourcer, som borgercenteret har til rådighed. For at det skal lykkes, er det nødvendigt at nytænke og gentænke de nuværende indsatser for at skabe bæredygtige løsninger i fællesskab med borgere, pårørende, civilsamfundet m.fl.

Omstillingsplanen er fortsat under udarbejdelse og bygger ovenpå erfaringerne med udviklingen af eksisterende indsatser i Borgercenter Handicap, som f.eks. familiehuset der øger selvhjulpenhed for børn med handicap og deres familier. Samtidig skal erfaringerne og ny viden på området bidrage til at udvikle nye helhedsorienterede tilbud, der i højere grad udvikler den enkelte til at leve så selvstændigt som muligt.

Fem foreløbige indsatsområder

Borgercenter Handicap arbejder aktuelt med fem indsatsområder i udviklingen af deres omstillingsplan, men overskrifterne og indholdet er fortsat i proces:

  1. Mere trivsel, tryghed og fællesskab: Vi skaber tryghed, omsorg og sundhed med fokus på (re) habilitet på institutioner samt dag- og botilbud.
  2. Ind i fremtiden: Vi medskaber gode ungdomsliv med skolegang, uddannelse og beskæftigelse for mennesker med funktionsnedsættelser.
  3. Livet er ikke snorlige: Vi understøtter mere selvstændige liv med forebyggende og mindre indgribende indsatser på voksenområdet i et (re)habiliteringsperspektiv.
  4. De rette tilbud til borgeren: Vi har attraktive tilbud, der er fleksible og understøtter et selvstændigt og værdigt liv.
  5. Goddag, hvem er du?: Vi har fokus på god dialog og servicekultur.

Den (re)habiliterende tilgang er det fælles faglige fundament for de fem indsatsområder. Derfor vil Borgercenter Handicap arbejde for, at der internt i borgercenteret bliver udviklet en fælles forståelse af (re)habilitet på tværs af alle indsatser i borgercenteret, med det formål at udvikle alle indsatser herefter. Det skal være en fælles tilgang, der giver et fælles sprog i alle dele af borgercenteret og som sætter retningen for udviklingen af tilbuddene til borgere med handicap.

Rammen for de kommende års budgetforslag

Omstillingsplanen danner rammen for borgercentrets effektiviserings- og investeringsforslag de næste fire år.

Den faglige omstilling er udtryk for en retning, som forvaltningen ønsker at gå, uanset om der tilføres flere ressourcer til området. Derfor vil omstillingsplanen også danne rammen for de kommende års budgetønsker på området. Tilførsel af midler til området vil i så fald give en øget effekt for borgerne - dels fordi indsatserne vil kunne intensiveres og dels fordi indsatserne i højere grad vil kunne tilpasses den enkeltes behov.

Inddragende proces

Borgercenter Handicap har etableret fem arbejdsfællesskaber, der skal bidrage til udviklingen af den faglige og økonomiske omstillingsplan. Flere af arbejdsfællesskaberne har ekstern involvering i form af pårørende, repræsentanter fra Handicaprådet og vidensfolk fra forskellige organisationer (bl.a. Videnscenter om Handicap). Det har givet nye indsigter i behovene hos mennesker med handicap. Desuden har det åbnet for nye samarbejdsmuligheder og fællesskaber og det har vist vigtigheden af endnu mere inddragelse i både det daglige arbejde og i strategiprocesser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil blive præsenteret for den endelige omstillingsplan for Borgercenter Handicap på Socialudvalgets budgetseminar den 5. februar 2021.

Mikkel Boje

                                         / Mette Boskov Vedsmand og Emil Dyred

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand deltog under punktets behandling.

Til top