Mødedato: 28.02.2007, kl. 20:15

Ny støtte- og kontaktpersonordning (SKP) og det opsøgende gadeplansarbejde

Se alle bilag

Ny støtte- og kontaktpersonordning (SKP) og det opsøgende gadeplansarbejde

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. februar 2007

 

 

13.      Ny støtte- og kontaktpersonordning (SKP) og det opsøgende gadeplansarbejde

 

SUD  39/2007  J.nr. 39/2007

 

 

 

Indstillingen omhandler forslag om udmøntning af budget til den nye SKP, samt ordningens organisatoriske og opgavemæssige placering i forhold til den eksisterende opsøgende socialfaglige gadeplansindsats overfor særligt socialt udsatte voksne

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

 

1. at Socialudvalget godkender, at budget på 14,5 mill. kr. (BR 679/06) til den nye Støtte- og Kontaktpersonordningen fordeles årligt med

- ca. 9,3 mill. kr. til ansættelse af Støtte- og Kontaktpersoner med fokus på alkoholmisbrugere og hjemløse i de otte Socialcentre,

- ca. 4,75 mill. kr. til ansættelse af Støtte- og Kontaktpersoner med fokus på stofmisbrugere i de fire Rådgivningscentre, og

- ca. 0,45 mill. kr. til central administration og dokumentation,

 

2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens socialfaglige opsøgende gadeplansindsats omorganiseres og samles i en enhed, der kan arbejde på tværs af byen, og

 

3. at Socialudvalget tager til efterretning, at Socialforvaltningen i foråret 2007 forelægger en samlet strategi for forvaltningens forskellige opsøgende gadeplansindsatser.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2007

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktet.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Problemstilling

For det første er det fra 1. oktober 2006 lovpligtigt at tilbyde støtte- og kontaktpersonforløb for hjemløse, alkohol – og stofmisbrugere.

 

For det andet har der vist sig væsentlige udfordringer omkring opfyldelsen af brugernes behov i den nuværende opsøgende gadeplansindsats.

 

Målgrupperne for SKP-ordningen og for den opsøgende gadeplansindsats er overlappende, og det åbner mulighed for at organisere indsatserne, således at der skabes et effektfuldt samspil mellem det opsøgende arbejde og SKP-arbejdet.

 

Løsning

Den nye SKP-ordning

Målet med den nye SKP-lovgivning er at styrke brugernes kontakt til omverden og brugernes evne til at bruge samfundets muligheder og øvrige tilbud. Det betyder, at SKP'erne blandt andet skal være med til at formulere brugerens behov for omsorg, støtte og service, understøtte at andre indsatser bliver planlagt, samordnet og gennemført samt bistå brugeren i kontakten til myndigheder og andre aktører. Arbejdet udføres som udgående og personligt støttende arbejde på brugernes præmisser. 

 

Den eksisterende opsøgende gadeplansindsats

Den opsøgende gadeplansindsats arbejder socialt med at motivere borgere, der mere end forbigående opholder sig på gade, til at gøre brug af sociale tilbud. Medarbejderne i den socialfaglige opsøgende gadeplansindsats har hidtil været ansat i socialcentre og rådgivningscentre, mens administrationen har været placeret i Aktivitetscentret på Sundholmsvej.

 

Samspillet mellem de to indsatser

Det er forvaltningens vurdering, at et tæt samarbejde mellem den opsøgende gadeplansindsats og den nye SKP-ordning, vil være af afgørende betydning for forvaltningens mulighed for at motivere og støtte nogle af kommunens svageste borgere til at gøre brug af forvaltningens sociale tilbud. SKP'ernes arbejde skal ses som en naturlig forlængelse af gadeplansmedarbejdernes opsøgende og motiverende arbejde. SKP'erne skal tage udgangspunkt i den motivation som gadeplansmedarbejderne skaber hos borgeren og de skal arbejde videre med at fastholde og udbygge kontakten mellem borger og det sociale system. Med andre ord skal gadeplansindsatsen som en del af arbejdet være med til at skabe kontakten mellem borgeren og SKP'eren. På den måde vil begge indsatser være med til at skabe det bedste grundlag for et alternativ til hjemløse- og misbrugstilværelsen.

 

Organisering

Forvaltningen anbefaler, at SKP'erne ansættes lokalt i socialcentrene og rådgivningscentrene. Samtidig bibeholdes en mindre del af gadeplansindsatsen lokalt, mens hovedparten af den opsøgende gadeplansindsats forankres i en fysisk samlet tværgående enhed med en selvstændig leder.

 

Forvaltningen vurderer, at det vil styrke socialcentrenes og rådgivningscentrenes udgående funktioner, hvis SKP'erne ansættes lokalt. Samtidig vil en SKP'er, der har udgangspunkt i borgerens lokalområde, kunne bidrage til, at borgeren kan knyttes til det område, hvor vedkom­mende bor.

 

Forvaltningen vurderer endvidere, at der er en mere ligelig fordeling af SKP-opgaverne mellem de lokale centre en d tilfældet har været med det opsøgende arbejde. Målgruppen for det opsøgende gadeplansarbejde er ofte meget synlig i gadebilledet og koncentrerer sig omkring de centrale områder i Køben­­havn, selvom de faktisk bor i – eller har adresse i - andre dele af byen.

 

Sammenholdt med de hidtidige erfaringer fra den opsøgende gadeplansindsats vurderer forvaltningen, at den opsøgende indsats fremadrettet varetages bedst ved at samle hovedparten af gadeplansmedarbejderne i en tværgående enhed, der får til opgave at arbejde på tværs af byen med mulighed for at rykke akut ud til de enkelte nærområder. Den del af indsatsen, der bibeholdes lokalt skal primært varetage den fremskudte sagsbehandling. 

En tværgående opsøgende enhed vil løse nogle af manglerne i den hidtidige organisering, herunder:

·        Sikre helhed og ensartethed i den opsøgende indsats, hvor eksempelvis opholdssted ikke er afgørende for borgerens mulighed for at få hjælp.

·        Sikre, at indsatsen flyttes i takt med ændrede behov.

·        Sikre mulighed for opsøgende arbejde i både dag- og aftentimer, flere dage ugentligt.

·        Øge sikkerheden for den enkelte medarbejder.

·        Sikre synlighed overfor jobcentrene.

·        Styrke samarbejdet med Sundhedsteamet, der er organisatorisk placeret under Aktivitetscentret på Sundholm.

 

Fremtidig strategi for gadens rum

Socialforvaltningen vurderer, at der med den nye SKP-ordning, er behov for at definere en samlet strategi for gadens rum, hvori SKP-ordningen, den tværgående opsøgende enhed overfor særligt udsatte voksne, gadeplansindsatsen for børn og unge og opsøgende psykose tema, skal indgå. 

 

Økonomi

Udgifterne konteres på Stofafhængige, funktion 5.38.53.1 Kontaktperson- og ledsageordning. Socialforvaltningen har modtaget fuld kom­pen­sation på kr. 14,5 mill. kr. (BR 679/06), jf. bilag 1.

 

Omlægningen af gadeplansindsatsen er udgiftsneutral, jf. bilag 2.

 

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes skal der udvikles resultatmål for indsatsen, på baggrund af de overordnede målsætninger, jf. bilag 3.

 

Bilag

1.      Bilag 1: Oversigt over SKP-midlernes fordeling.

2.      Bilag 2: Oversigt over ny fordeling af satspuljemidler i den opsøgende gadeplansindsats.

3.      Bilag 3: Målsætninger og dokumentation i den opsøgende gadeplansindsats og i den nye SKP-ordning.

 

 

Sven Bjerre                                             /

                                                                 Jens Elmelund

 


 

Til top