Mødedato: 24.04.2019, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Intern høring af Kommuneplan 2019

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal drøfte forslag til Kommuneplan 2019 ”Verdensby med ansvar". Som oplæg til drøftelse har Socialforvaltningen udarbejdet udkast til et høringssvar. På baggrund af udvalgets behandling udarbejdes et endeligt høringssvar fra udvalget, som sendes til Økonomiforvaltningen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter forslag til Kommuneplan 2019, jf. bilag 1.
  2. at Socialudvalget godkender høringssvar til Økonomiudvalgets forslag til Kommuneplan 2019 (Bilag 2).
  3. at Socialudvalget godkender, at socialborgmesteren på baggrund af skemaet (Bilag 2) og udvalgets drøftelse sender et høringssvar på vegne af udvalget til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Planloven fastlægger, at kommuner skal have en kommuneplan, der beskriver de overordnede politiske visioner for byens udvikling, konkrete retningslinjer for arealanvendelsen samt de specifikke rammer for byggeriet i København.

I den første halvdel af en valgperiode skal Borgerrepræsentationen derfor vedtage en kommuneplanstrategi, som sætter rammerne for en revideret kommuneplan.

Senest blev Kommuneplanstrategi 2018 vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. februar 2019.

Siden er udkast til Kommuneplan 2019 udarbejdet i Økonomiforvaltningen med løbende inddragelse af alle forvaltninger. Økonomiudvalget har den 19. marts 2019 besluttet at sende udkastet i intern høring i de stående fagudvalg, herunder Socialudvalget.

Vedlagte forslag til Socialudvalgets høringssvar har primært fokus på behovet for små og billige almene boliger samt at sikre, at Socialforvaltningens botilbud inkluderes som et centralt kommunalt kapacitetsbehov i byudviklingen. Dette vurderes særligt afgørende for, at Kommuneplan 2019 bringer værdi for byens mest udsatte borgere. Herudover kommenterer høringssvaret på de manglende målsætninger for at udvikle byen med tilgængelighed for borgere med handicap.

Løsning

Visionen i Kommuneplanstrategi 2018 er, at København skal være en verdensby med ansvar. Forslaget til Kommuneplan 2019 udfylder Kommuneplanstrategiens overordnede fem mål. Målsætningerne i kommuneplanen er således samlet under fem overskrifter:

En social og mangfoldig by

København skal frem mod 2031 gøre plads til 100.000 nye borgere, og kommuneplanen skal derfor sikre byggeri af op til 60.000 boliger. Almene boliger skal udgøre ca. 20 % af boligerne i København, og målsætningen er, at 25 % af de nye boliger i byen bliver almene. Herudover sættes der mål om, at der skal skabes rammer for 12.000 nye ungdomsboliger.

En grøn, sund og bæredygtig by

Med dette afsnit fremsættes mål om, at København er CO2-neutral i 2025, samt at der skal sikres nye grønne områder og friarealer til nyt byggeri for at gøre byen mere grøn til gavn for borgernes livskvalitet og for at tilpasse byen til fremtidens klima. Samtidig skal der sikres flere og bedre muligheder for cyklister og kollektive trafikanter, samtidig med at niveauet af bilkørsel ønskes begrænset.

En kulturel storby med kant

Målsætningerne i dette afsnit har til hensigt at skabe mulighed for midlertidig anvendelse af og aktiviteter i eksisterende bygninger og funktionstomme arealer. Derudover skal afsnittets målsætninger sikre, at kvaliteten af byens bevaringsværdige bygninger, og at de historiske og arkitektoniske værdier bruges aktivt til at skabe identitet og kvalitet i eksisterende bykvarterer og i byudviklingsområder.

En by i vækst med talenter og arbejdspladser

Målsætningerne i dette afsnit har fokus på at skabe grundlag for 50.000 nye private arbejdspladser frem mod 2031. Samtidig skal denne del af kommuneplanen fremme udviklingen af områder til erhverv, som sikrer et bredt udvalg af forskellige virksomhedstyper. Således handler afsnittet primært om at sikre arealer, så byen har et varieret udbud af lokaliseringsmuligheder for forskellige erhverv.

En international byregion

Det sidste afsnit søger at sikre, at byudviklingen i København understøtter og fastholder højere vækst i antallet af arbejdspladser i Greater Copenhagen end andre byregioner (Stockholm, Amsterdam og Oslo). Herudover vil man med afsnittet sikre, at byudvikling af regional betydning koordineres med udbygningen af Københavns og hovedstadsområdets overordnede infrastruktur, herunder særligt den kollektive trafik.

Afsnittet og målsætningen En Social og Mangfoldig By er det afsnit, der har størst betydning for det sociale område. Afsnittet sætter retningen for Københavns Kommunes boligpolitik og formulerer målsætninger, behov og forventninger til boligudviklingen i København i de kommende år. Det er også her, at udkastet til Socialudvalgets høringssvar tager primært afsæt.

Forvaltningen foreslår, at det fremgår af Socialudvalgets høringssvar, at selvom det er positivt, at Kommuneplan 2019 fastlægger rammer og målsætninger, der understøtter etablering af billigere boliger til borgere med lav betalingsevne, så er det afgørende, at der også fastlægges et minimum niveau for antallet af nybyggede billige boliger.

Ansvar, både socialt for bæredygtighed og historisk/kulturelt er sat højt på dagsordenen i Økonomiforvaltningens udkast til Kommuneplan 2019, både i overskriften og i det indledende afsnit. Derfor er der i udkastet til Socialudvalgets høringssvar i skemaet (bilag 2) kommenteret på fraværet af både Socialforvaltningens tilbud, som centrale kommunale kapacitetsbehov, og af principper for tilgængelighed for borgere med handicap. Manglen på fysisk tilgængelighed for borgere med fysisk handicap både i forhold til byrum, kollektiv trafik, job og boliger har Socialudvalget også haft fokus på ved behandlingen af den interne høring af Kommuneplanstrategien 2018 (SUD, den 6. juni 2018, pkt. 4).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Høringen af Kommuneplan 2019 løber frem til d. 19. maj 2019.

Såfremt indstillingen godkendes, sendes høringssvaret til Økonomiudvalget.

Økonomiforvaltningen sammenfatter efter endt intern høring bemærkninger og forslag til ændringer fra hhv. fagudvalg, lokaludvalg, Ældrerådet, Handicaprådet og Udsatterådet i en hvidbog. Det samlede materiale forelægges Økonomiudvalget den 13. august 2019 og Borgerrepræsentationen den 22. august 2019, inden Kommuneplan 2019 sendes i offentlig høring.

 

Nina Eg Hansen                                       

                                      / Anders Johannes Kristensen

 

Beslutning

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

Punktet blev indledt med et oplæg af Direktør Søren Tegen Pedersen og planchef Kenneth Horst Hansen fra Økonomiforvaltningen.

Venstre stillede et ændringsforslag til 2. at-punkt om at fjerne følgende tekst fra høringssvaret i bilag 2:

”For at Københavns mangfoldighed afspejles i byens virksomheder og arbejdspladser, skal rammerne sikre hjælp til socioøkonomiske virksomheder, der formår at hjælpe ufaglærte, udsatte og borgere med lettere handicap i job gennem ressourceforløb, flexjobs og social beskæftigelse.”

Der var afstemning om ændringsforslaget.

Stemmer for: 1 (V)

Stemmer imod: 10 (A, B, F, Ø, Å, C)

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet og 2. og 3. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten ønsker, at de forskellige bydeles gennemsnitlige levetid samt at behovet for små billige familieboliger fremgår af høringssvaret.” 

Til top