Mødedato: 20.01.2021, kl. 16:30
Mødested: Microsoft Teams

Forsøgsordning om differentierede sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget besluttede d. 17. juni 2020 at igangsætte en forsøgsordning fra den 1. september frem til d. 31. december 2020 om differentierede og mere retvisende sagsbehandlingsfrister for kropbårne hjælpemidler. Forsøgsperioden er nu udløbet, og Socialudvalget skal tage stilling til, om ordningen skal gøres permanent.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget beslutter,

  1. At permanentgøre ordningen med differentierede og mere retvisende sagsbehandlingsfrister for kropbårne hjælpemidler gældende fra 1. januar 2021.

  2. At de politisk fastsatte frister for behandling af ansøgninger på kropsbårne hjælpemidler fastsættes til 5 hverdage for genansøgninger og 20 hverdage for nyansøgninger og at sagsfristerne kan forlænges med op til 20 hverdage på både gen- og nyansøgninger, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere.

Problemstilling

Socialudvalget besluttede den 17. juni 2020 at igangsætte en forsøgsordning med differentierede og mere retvisende sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler som betød, at sagsbehandlingsfristen forkortes til 5 hverdage i genansøgningssager samtidig med, at der gives mulighed for at forlænge fristen med 20 hverdage i sager, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere, både ved gen- og nyansøgninger.

Baggrunden var, at de dagældende sagsbehandlingsfrister ikke var retvisende overfor borgerne i sager, hvor der er behov for at indhente oplysninger fra eksterne samarbejdspartnere. Forsøgsordningen er inspireret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der politisk har besluttet samme niveau af differentierede sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler. Handicaprådet blev hørt om forsøgsordningen før vedtagelsen i juni 2020 og udtrykte her forståelse for problematikken, men var bekymrede for, om det ville føre til længere sagsbehandlingstid i sager om kropsbårne hjælpemidler. Forsøgsordningen udløb d. 31. december 2020 og der skal nu tages stilling til det videre forløb.

Løsning

Socialforvaltningen indstiller, at ordningen gøres permanent. Evalueringen viser, at de differentierede sagsbehandlingsfrister er mere retvisende for borgerne i forhold til den reelle sagsbehandlingstid samtidig med, at sagsbehandlingstiden er faldet i perioden. Forsøgsordningen med muligheden for fristforlængelse på genansøgninger og nyansøgninger har samtidig bidraget til en mere realistisk forventningsafstemning med borgerne. Socialforvaltningen har modtaget en enkelt formalitetsklage over sagsbehandlingstiden i forsøgsperioden.

Lavere sagsbehandlingstid

Som det fremgår af figur 1, er sagsbehandlingstiden faldet fra 2019 til 2020 målt på hverdage i både nyansøgninger og genansøgninger om kropsbårne hjælpemidler. I forsøgsperioden fra maj til december 2019 var sagsbehandlingstiden i gennemsnit 21,8 hverdage på alle ansøgninger. Tallet i samme periode i 2020 på nyansøgninger og genansøgninger var faldet til 14,7 hverdage. Sagsbehandlingstiden i sager om genansøgning er faldet fra 12,7 hverdage i gennemsnit fra maj til december 2019 til 5,9 hverdage i gennemsnit fra maj til december 2020. Ligeledes er sagsbehandlingstiden i nyansøgninger faldet fra 29,4 hverdage i gennemsnit fra maj til december 2019 til 22,7 fra maj til december 2020. Som det fremgår af figur 1, er det en tendens, der ses i hele 2020 sammenlignet med 2019.

Figur 1: Gennemsnitlig sagsbehandlingstid (antal dage) i 2019 og 2020

Forsøgsordningen med differentierede sagsfrister ses altså ikke at have medført en gennemsnitlig længere sagsbehandlingstid. Dette skal dog også ses i lyset af, at afdelingen for kropsbårne hjælpemidler har arbejdet længe med nedbringelse af beholdning af sager, så et fornuftigt driftsleje nu er nået.

Højere sagsfristoverholdelse

Fra forsøgets start 1. september 2020 til og med december 2020 er der behandlet 2.183 ansøgninger. Sagsfristoverholdelsen på alle sager ift. kropsansøgninger er steget markant fra ca. 75 % primo 2020 til ca. 95 % ultimo 2020, jf. figur 2 nedenfor.

Figur 2: Gennemsnitlig sagsbehandlingstid (%) i 2019 og 2020

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er afsat midler til flere sagsbehandlere i budget 2021, hvilket forventes at bidrage positivt til fristoverholdelse fremover. 

Videre proces

Handicaprådet vil blive hørt skriftlig og evt. input fra rådet vil blive forelagt udvalget på mødet.

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, fortsættes den praksis, som blev indført som forsøgsordning med Socialudvalgets beslutning d. 17. juni 2020.

Hvis Socialudvalget ikke godkender indstillingen, vil fristerne før juni 2020 blive genindført og der vil blive sikret ændring af brevskabeloner, oplysninger på nettet og formidling til borgere med igangværende ansøgninger.

Mikkel Boje

                                      / Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top