Mødedato: 19.09.2012, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af ansøgning om projekt Styrket sundhedsindsats for social udsatte og sårbare grupper – fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn på interne skoler

Se alle bilag
Socialforvaltningen har søgt Sundhedsstyrelsen om eksterne midler til en styrket trivselsindsats, der har specifikt fokus på de sårbare og indadvendte børn. Ansøgningen er sendt under forbehold for politisk godkendelse, og derfor skal Socialudvalget nu tage stilling til ansøgningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget godkender ansøgning om eksterne midler til projekt styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper - fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn på interne skoler

Problemstilling

Socialforvaltningen er i gang med et 3-årigt metodeudviklingsforsøg med implementering af PALS programmet (Positiv Adfærd i Læring og Samspil) på udvalgte dagbehandlingstilbud og døgninstitutioner med interne skoler, som løber indtil midten af 2014. I forbindelse med implementering af PALS ønsker forvaltningen at udvikle, planlægge og iværksætte en styrket trivselsindsats, der har specifikt fokus på de psykisk skrøbelige og indadvendte børn. Forvaltningen har derfor søgt Sundhedsstyrelsen om 2,2 mio. kr. til at udvikle og planlægge en trivselsindsats i sammenhæng med PALS. Indsatserne i PALS programmet er med til at skabe et mere trygt skolemiljø, hvor udadreagerende adfærd fylder mindst muligt. Derved bliver der også mere rum til de psykisk skrøbelige og indadvendte børn.

Løsning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning om eksterne midler til projekt Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper - fremme af mental sundhed og trivsel blandt skolebørn på interne skoler. Ansøgningen er sendt til Sundhedsstyrelsen i slutningen af juni 2012 med forbehold for politisk godkendelse. I det følgende beskrives projektet kort - for en uddybende beskrivelse henvises til ansøgningen, der er vedlagt som bilag.

Om projektet
Ifølge Sundhedsstyrelsens projektoplæg har et ud af fem skolebørn flere tegn på mistrivsel i deres hverdag, men der er stor forskel på skolernes indsats i forhold elevernes trivsel. Mental trivsel og sundhed fremmer indlæring, øger chancerne for at gennemføre et uddannelsesforløb og beskytter mod risikoadfærd i form af misbrug, rygning og fysisk inaktivitet. Det er samtidig med til at fremme børns sundhed her og nu, og beskytter samtidig med fremtidig dårlig sundhed. Ved at styrke trivselsindsatsen i skolen er der dermed mulighed for at bryde negativ social arv og fremme lighed i sundhed.

Socialforvaltningen har valgt at fokusere på mental sundhed og trivsel blandt anbragte børn og børn i dagbehandlingstilbud, der så vidt muligt skal sluses tilbage og inkluderes i den almene folkeskole. Det skal ske ved at kombinere PALS med en styrket trivselsindsats for de børn, der er psykisk skrøbelige og indadvendte. Der er fra Sundhedsstyrelsens side lagt op til, at projektet kan kombineres med implementering af PALS, som Socialstyrelsen står for i en række kommuner, herunder København. PALS sætter rammerne for, hvad der er accepteret adfærd, mens projektet vil fokusere på børnenes psykiske velbefindende. Konkret kan det eksempelvis ske i form af kognitiv terapi eller ved at lære børnene mindfulness.

Konkret deltager dagbehandlingstilbuddet Arildsgård og døgninstitutionen Tølløse Børne- og Ungdomspension i projektet. Arildsgård startede op med PALS i 2011, mens Tølløse starter op med PALS i efteråret 2012. Projektet indebærer blandt andet, at der udvælges eller udvikles et screeningsværktøj til opsporing af trivselsproblemer i forhold til både udadreagerende og indadvendte børn. Derudover indebærer projektet kompetenceudvikling af lærere, pædagoger, skolesundhedstjeneste mv. for at sikre mindre indgribende og inkluderende indsatser over for børn i risiko for mistrivsel. Projektet vil blive dokumenteret og evalueret gennem PALS programmet.

Økonomi

Hvis Sundhedsstyrelsen imødekommer forvaltningens ansøgning, skal Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget opskrivet med 2,2 mio. kr. i årene 2012-2016 på bevillingsområde børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, som angivet i tabel 1 nedenfor. Det vil ske i forbindelse med en sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke). 

Tabel 1: Ændring af Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget

1.000 kr.

2012

2013

2014

2015

2016

I alt

Indtægtsbudget

-52 

 -326

-672 

-640 

-473 

-2.152

Udgiftsbudget

52 

 326

672 

640 

473 

2.152

Videre proces

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive hævet i en sag om bevillingsmæssige ændringer, hvis Socialudvalget godkender forvaltningens ansøgning, og forvaltningen får tilsagn om midler fra Sundhedsstyrelsen.


                Anette Laigaard    /
                                                   Ane Kristine Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse

Til top