Mødedato: 17.08.2016, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Anden status for omlægning af misbrugsområdet

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges anden status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager forvaltningens anden status for omlægning af misbrugsområdet til efterretning. 

Problemstilling

I forbindelse med Socialudvalgets godkendelse af den fremtidige organisering af misbrugsområdet på mødet den 10. juni 2015 blev det besluttet, at Socialforvaltningen hvert halve år skal udarbejde en status for implementeringen af den fremtidige organisering. Der er altså tale om en status for implementeringsprocessen og ikke for resultaterne. Da forvaltningen er i den tidlige implementeringsfase kan der ikke måles på effekten for borgerne endnu. Næste status, som vil blive forelagt udvalget i starten af 2017, vil også have fokus på omlægningens betydning for borgerne.

Socialudvalget fik forelagt første status den 20. januar 2016. Af sagen fremgår det, at anden status vil redegøre for:

  • Flytningen af borgere til de nye enheder
  • Sammenlægningen af stof- og alkoholbehandling
  • Udviklingen af de to specialiserede tilbud
  • Udvikling af tværgående tilbud, herunder inddragelse af relevante interessenter.

Løsning

Helt overordnet forløber implementeringen af den nye organisering planmæssigt og med inddragelse af borgere, medarbejdere og andre relevante parter. Borgerne virker generelt tilfredse med omlægningen, som også har imødekommet nogle af de udfordringer, som de pegede på i processen, eksempelvis straksbehandling og bedre sammenhæng mellem alkohol- og stofbehandling.

Det sidste halve år har Center for Rusmiddelbehandling København haft særlig fokus på tre hovedområder, nemlig etablering og opbygning af de nye behandlingstilbud, tilrettelæggelse af arbejdsgange og nye teamstrukturer i enhederne og udvikling af specialiserede tilbud.

Derudover har der i forbindelse med implementeringen vist sig nogle udfordringer. Enhederne har generelt været presset som følge af, at der skal implementeres nye behandlingstiltag og gennemføres kompetenceudvikling samtidig med at den daglige drift skal opretholdes. Rusmiddelbehandling Vigerslev Allé har været særligt udfordret i den første periode efter flytningen.

Flytningen af borgere til de nye enheder

Flytningen af borgere til de nye enheder skete for hovedparten af borgerne i begyndelsen af januar og flytningen forløb godt. Som en del af omlægningen er der indført straksbehandling. Det betyder, at borgerne kan henvende sig på en af de seks rusmiddelbehandlingsenhed og blive visiteret direkte i ambulant rusmiddelbehandling på enheden. Alle borgere bliver tilbudt en samtale samme dag eller dagen efter henvendelsen. Straksbehandling understøtter grundprincippet om ”behandling på brugernes præmisser”. Det skal være let at gå ind ad døren og få konkret hjælp for sit misbrugsproblem. Centret har løbende fokus på mulige kapacitetsudfordringer som følge af indførelse af en straksbehandling og udvidelse af tilbuddene særligt til alkoholmisbrugerne.

Siden 15. januar 2016 er der gennemført 815 nyindskrivninger i de seks rusmiddelbehandlingsenheder. Der er aktuelt indskrevet 2.609 borgere i behandling i de nye enheder. Antallet af borgere indskrevet i stofmisbrugsbehandling ligger stabilt sammenlignet med 2015. Dog er der indskrevet ca. 40 borgere færre i alkoholbehandling end på samme tidspunkt i 2015. Der ses erfaringsmæssigt udsving i antallet af indskrivninger og det forventes, at antallet stiger og vil udligne sig i løbet af året.

Rusmiddelbehandling Vigerslev Allé var i denne første periode efter flytningen særligt udfordret. Det er en stor enhed, hvor mange borgere med dagligt fremmøde er tilknyttet. Det gav et stort arbejdspres i enheden der påvirkede både medarbejdere og borgere og skabte en del uro og øgede konfliktniveauet i enheden. På den baggrund har enheden sammen med Arbejdsmiljø København udarbejdet en plan for, hvordan arbejdsmiljøet skal forbedres. Der er blandt andet, for en periode, ansat en vagt i enhedens modtagelse for at sænke konfliktniveauet. Der er blevet afholdt kurser i konflikthåndtering for medarbejderne og der arbejdes med at få etableret nogle hensigtsmæssige arbejdsgange, der understøtter en god borgeroplevelse. I en periode lige efter indflytningen var der problemer med telefonlinjerne hvilket betød, at borgerne periodisk har haft besvær med at komme i kontakt med medarbejderne i enheden. Dette problem burde nu være løst. Der er også foretaget en revurdering af enhedens fysiske indretning på baggrund af sikkerhedsmæssige hensyn til både medarbejdere og borgere. Enheden vil derfor være berørt af ombygning i længere tid end først planlagt.

Sammenlægningen af stof- og alkoholbehandling

Sammenlægningen af alkohol- og stofbehandlingen er et centralt element i omlægningen og vedrører særligt de tre behandlingsenheder målrettet borgere med et forbrug af alkohol, hash, kokain og øvrige centralstimulerende stoffer (enhederne på Nørre Voldgade, Spaniensgade og Hørsholmsgade). Det er medarbejdernes og ledernes vurdering, at der generelt er tilfredshed med, at behandlingen for alkohol- og stofmisbrug er blevet integreret i enhederne. Med sammenlægningen er det underordnet om det er hash, kokain eller alkohol, der er borgerens primære misbrug. Der har med etableringen af de nye behandlingsenheder været fokus på kompetenceudvikling af medarbejdere i de nye rusmiddelområder. Der blev blandt andet afholdt en fælles temadag i november samt lokale undervisningsforløb, hvor medarbejderne har fået en grundviden om både alkohol- og stofområdet.

Som led i omlægningen er der sket en faglig specialisering mellem kontaktpersoner, terapeutiske behandlere og sundhedsfaglige behandlere. Der er blevet arbejdet med at få tilrettelagt gode arbejdsgange mellem kontaktperson og behandlere samt på at få implementeret en teamstruktur, der understøtter et sammenhængende og helhedsorienteret forløb for borgeren. Der arbejdes fortsat med at sikre en god modtagelse af og samarbejde omkring borgerne i enhederne, således at borgerne oplever at få en indsats, som er målrettet netop deres særlige behov. Til at understøtte arbejdet i enhederne og dialogen med borgerne, er alle medarbejdere i gang med at blive undervist i metoden Motivational Interviewing.

Udviklingen af de to specialiserede tilbud

Den fysiske sammenlægning af ambulatorierne på Forchhammersvej og Classengade skete i slutningen af juni med første åbningsdag for borgerne 4. juli 2016. Forud for fusionen var der nogen utryghed blandt borgerne i de to tilbud. Derfor har der frem mod sammenflytningen været en betydelig indsats for at introducere borgerne fra Classensgade til det nye tilbud på Forchhammersvej, ligesom man havde en løbende dialog med borgerne på Forchhammersvej. Som et led i omlægningen har der været fokus på at sikre en udligning i serviceniveauet i behandlingscentret, så de samlede ressourcer kommer flere borgere til gode. Som følge heraf er fire medarbejdere fra det tidligere ambulatorium på Forchhammersvej blevet omplaceret til stillinger i det øvrige behandlingscenter, hvilket både borgere og medarbejdere på Forchhammersvej har reageret på. Specialenheden Forchhammersvej har dog forsat en højere personalenormering i forhold til de øvrige rusmiddelbehandlingsenheder i centret.

Det nye lavintensive substitutionsbehandlingstilbud, som skal ligge på Vigerslev Allé, starter til maj 2017 men går først i fuld drift den 1. juli 2017, jf. SUD beslutningen fra d. 10. juni 2015 om, at Lægeklinikken Turesensgade skal udfases over to år.  Borgerne, der i dag er tilknyttet lægerne i Turesensgade, skal tilbydes behandling i det nye lavintensive tilbud. For at sikre en god overgang for denne gruppe borgere, er det aftalt med lægerne, at behandling i det nye tilbud allerede starter i maj 2017.  I efteråret og vinteren 2016 igangsættes en udviklingsproces omkring det nye tilbud, hvor borgere tilknyttet klinikken i Turesensgade, Brugerforeningen, Brugernes Akademi og andre relevante interessenter inviteres til at deltage.

Udvikling af tværgående tilbud, herunder inddragelse af relevante interessenter

Der etableres et nyt behandlingstilbud til unge mellem 18 og 25 år. Tilbuddet vil være færdigudviklet og implementeret inden 1. oktober 2016. Der gennemføres lige nu pilotafprøvning på en behandlingsmetode, der skal anvendes i dialogen med de unge.

Der er øget fokus på familieorienteret rusmiddelbehandling. Afhængig af bekymringsgraden for barnet håndteres behandlingsindsatsen i de enkelte rusmiddelbehandlingsenheder med sparring fra den specialiserede familierusmiddelbehandlingsenhed. For de familier, hvor bekymringsgraden er stor, varetages den samlede indsats af den specialiserede enhed i tæt samarbejde med Borgercenter Børn og Unge.

I efteråret 2016 iværksættes et projekt om fremskudt misbrugsbehandling på de socialpsykiatriske botilbud.  Der er nedsat en styregruppe bestående af repræsentanter fra Center for Rusmiddelbehandling København, de socialpsykiatriske botilbud samt Region Hovedstadens Psykiatri til at følge og bidrage med gode modeller og løsninger, som kan matche de forskellige behov der er for indsats og behandling på de forskellige botilbud og målgrupper. Der er afsat to årsværk til at brobygge og tilbyde fremskudt misbrugsbehandling på de socialpsykiatriske bosteder. Stillingerne forventes besat i løbet af efteråret 2016.

Der er i 2016 udpeget fire fokusområder for øget samarbejde med frivillige og civilsamfundet. De fire prioriterede områder er: Udbredelse af SMART-recovery, som er et efterbehandlingskoncept baseret på selvhjælpsgrupper; tættere samarbejde med frivillige om oplysningsforløb; mere fokus på brugerens egne ressourcer samt inddragelse af frivillige i det nye tilbud på Forchhammersvej.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Tredje status for implementering af den nye organisering af misbrugsområdet vil blive forelagt udvalget i starten af 2017.

Den næste status vil have en lidt anden form end de to tidligere. Den vil indeholde en mere omfattende opfølgning på kerneelementerne i omlægningen samt betydning for borgerne.  

Den fjerde status, som forventes forelagt udvalget medio 2017 vil følge op på den familieorienterde rusmiddelbehandling, etableringen af ungebehandlingen, den særlige indsats over for borgere med en dobbeltbelastning på socialpsykiatriske botilbud, det videre arbejde med frivillighedsområdet, etableringen af brugercenterråd og udviklingen af det nye lavintensive tilbud på Vigerslev Allé.

 

Nina Eg Hansen

                                     / Eva Stokbro Jensen               

Beslutning

Indstillingen blev godkendt sammen med dagsordenen. Indstillingen blev således godkendt.
Til top