Mødedato: 17.06.2020, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Indførsel af differentierede sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler i Borgercenter Handicap

Se alle bilag

Socialudvalget skal tage stilling til, om Socialforvaltningen skal lægge sig op ad praksis i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og indføre differentierede sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler, herunder forlænge fristen for ansøgninger, hvor sagsbehandlingstiden er afhængig af oplysninger fra samarbejdspartnere, og forkorte fristen for genansøgninger. Sagstidsfristerne i Socialforvaltningen er aktuelt ikke retvisende for de borgere, der er omfattet af de to nævnte ansøgningsforløb, og Socialforvaltningen vil med en ændring af fristerne, så de lægger sig op ad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, kunne leve op til en fristoverholdelse i 80-90 % af afgjorte sager om kropsbårne hjælpemidler.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at der indføres differentierede og mere retvisende sagsbehandlingsfrister for kropbårne hjælpemidler, så sagsbehandlingsfristen forlænges med 20 hverdage i de sager, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere og forkortes til 5 hverdage for genansøgninger om kropsbårne hjælpemidler

Problemstilling

De politisk vedtagne sagsbehandlingsfrister for kropsbårne hjælpemidler er fire uger for nyansøgninger og to uger for genansøgninger. Borgercenter Handicap har over en længere periode registreret og analyseret samtlige sagsforløb vedrørende kropsbårne hjælpemidler for at optimere dem mest muligt. Målsætningen om en sagstidsoverholdelsesprocent på mindst 80 % har vist sig ikke at være mulig i de sager, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere som eksempelvis læge eller bandagist. Vedlagt som bilag 1 er et flowchart over sagsforløb for nyansøgninger om kropsbårne hjælpemidler.

Løsning

Socialforvaltningen indstiller, at der indføres en praksis som i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der også bevilger kropsbårne hjælpemidler. Her er der en politisk beslutning om, at sagsbehandlingsfristen er på 20 hverdage, som kan forlænges, såfremt der er behov for yderligere oplysninger. Dette tolkes administrativt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som 20 ekstra hverdage, dvs. i alt maksimalt 40 hverdage for sager, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere. Derudover har forvaltningen administrativt besluttet en betydeligt kortere sagsbehandlingstid for genansøgninger på 5 hverdage.

Det foreslås, at Socialudvalget vedtager samme differentierede sagsbehandlingsfrister som i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, så borgeren får en mere retvisende sagsfrist, samtidig med at praksis i de to forvaltninger bliver ens. Indførslen af differentierede sagsfrister forventes at bringe sagsfristsoverholdelsen over 90 %. Justeringen af sagsfrister vil ikke ændre på Borgercenter Handicaps bestræbelser på at behandle og afgøre alle sager så hurtigt som muligt. Socialforvaltningen vil måle på den gennemsnitlige sagsbehandlingstid, og hvis den udvikler sig negativt, vil Socialudvalget blive orienteret herom.

Høringssvar fra Handicaprådet

Handicaprådet er blevet hørt vedrørende forslaget og Rådet giver udtryk for, at de har forståelse for problematikken og forvaltningens ønske om at give borgerne et mere retvisende billede af sagsbehandlingstiden. Rådet udtrykker dog bekymring for, at de differentierede sagsbehandlingsfrister kan føre til længere sagsbehandling for ansøgere, der ønsker kropsbårne hjælpemidler. Handicaprådet opfordrer i høringssvaret i stedet til, at Socialforvaltningen fokuserer på at finde løsninger, som kan forkorte de processer, der forlænger ventetiden på kropsbårne hjælpemidler. Handicaprådets høringssvar er vedlagt som bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, ændres sagsbehandlingsfristerne fra den 1. september 2020.

Nina Eg Hansen                                                    

                                     / Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Der blev stillet et ændringsforslag til 1. at-punkt:

at Socialudvalget godkender, at der midlertidigt indføres mere differentierede og mere retvisende sagsbehandlingsfrister for kropbårne hjælpemidler, frem til den 31. december 2020 så sagsbehandlingsfristen forlænges med 20 hverdage i de sager, hvor der skal indhentes oplysninger fra samarbejdspartnere.

Der var afstemning om ændringsforslaget:

Stemmer for: 8 (Ø, SF, B og A)

Stemmer imod: 3 (C, V og Å)

Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.

Der blev stillet et ændringsforslag til 2. at-punkt:

at Socialudvalget godkender, at sagssbehandlingsfristen forkortes til 5 hverdage for genansøgninger om kropsbårne hjælpemidler

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således opdaterede indstilling blev godkendt.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet tilsluttede sig:

”Partierne stemmer for indstillingen, men mener også, at det er afgørende at forsøge at forkorte de interne processer og arbejdsgange, der forlænger sagsbehandlingen ud over de politisk vedtagne sagsfrister, så vi undgår frustrerede borger og at skabe et potentielt skadeligt arbejdspres for sagsbehandlerne.

Samtidigt ønsker partierne, at forvaltningen gennemgår de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister for at få afklaret, hvad forvaltningen kan gøre internt, såvel som at se på de eksterne faktorer, fx overenskomstbestemte svarfrister på indhentning af helbredsmæssige oplysninger fra hospitaler, læger og speciallæger, der vanskeliggør eller ligefrem gør det umuligt for forvaltningens medarbejdere at overholde de politisk bestemte sagsbehandlingsfrister. På denne baggrund vil udvalget kunne sikre, at de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister på myndighedsområdet er realistiske og samtidigt sikre rimelige arbejdsforhold for forvaltningens medarbejdere.”

Venstre, Konservative og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi stemmer imod indstillingen, da vi finder det problematisk at udvide en allerede lang sagsbehandlingstid på et så følsomt område som kropbårne hjælpemidler. Vi mener, at der skal ses indad i forvaltningen for at finde ud af, hvorfor man ikke kan overholde disse sagsbehandlingsfrister. Der må ikke pålægges borgerne en forværring, alene fordi forvaltningen ikke kan løse en forholdsvis enkel problematik på fire uger.”

 

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top