Mødedato: 17.01.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Mandat for Københavnertinget 2024

Se alle bilag

Resumé

Med denne indstilling skal Socialudvalget tage kernespørgsmål til Københavnertingets arbejde i 2024 og det politiske mandat for Københavnertinget 2024 til efterretning. Desuden skal udvalget udpege to til tre fagudvalgsmedlemmer til en politisk følgegruppe.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager kernespørgsmålet for Københavnertingets arbejde i 2024 til efterretning
  2. at Socialudvalget tager det politiske mandat for Københavnertinget 2024 til efterretning
  3. at Socialudvalget udpeger to eller tre udvalgsmedlemmer til at indgå i den politiske følgegruppe for processen

Problemstilling

Københavnertinget bygger på metoden ”borgerting” og er et toårigt pilotprojekt i perioden 2022-2023. I den toårige periode rekrutteres der hvert år nye medlemmer, som behandler et nyt tema og udarbejder anbefalinger, der lanceres og behandles i de berørte fagudvalg inden udgangen af 4. kvartal samme år. Anbefalingerne for 2023 blev behandlet af Socialudvalget på mødet den 13. december 2023. Laura Rosenkilde (A) var valgt af udvalget som medlem af den politiske følgegruppe i 2023. 

På baggrund af en intern høring hos fagudvalgene beslutter Økonomiudvalget det overordnede tema for Københavnertingets arbejde. Temaet specificeres til et kernespørgsmål, som Københavnertinget udarbejder anbefalinger til. De involverede fagudvalg forpligter sig via et mandat på at modtage og behandle disse anbefalinger.

Afhængig af anbefalingernes karakter, kan anbefalingerne evt. efterfølgende behandles på et møde i Borgerrepræsentationen. Det er Økonomiudvalget, der beslutter temaet på baggrund af forslag fra fagudvalgene. Se mere om Københavnertingets organisering i bilag 1 og 2. Tids- og milepælsplanen fremgår af bilag 3.

Løsning

Ved en intern høring i foråret 2023 foreslog Sundheds- og Omsorgsudvalget tema om fastholdelse og rekruttering i velfærdsjobs for Københavnertingets arbejde i 2024. På møde den 3. oktober 2023 vedtog Økonomiudvalget dette tema, og at processen forankres i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget.

På baggrund af det overordnede tema har repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Økonomiforvaltningen og den eksterne konsulent formuleret kernespørgsmålet:

  • Hvordan løses udfordringerne relateret til fastholdelse og rekruttering i fremtidens velfærdsjobs?

 

Kernespørgsmålet er udarbejdet, så det er hensigtsmæssigt i forhold til metoden, og kan besvares af københavnerne som hverdagseksperter, er politisk neutralt samt afgrænset i forhold til de involverede fagforvaltninger- og udvalgs ressortområder.

Københavnertinget skal munde ud i anbefalinger til kerne- og underspørgsmål, som skal behandles i fagudvalgene i november- december 2024, herunder også i Socialudvalget. Her skal fagudvalgene redegøre for om og i givet fald hvordan anbefalingerne vil blive fulgt, og status skal kommunikeres til Københavnertinget. 

Input fra Socialforvaltningen skal belyse, hvorfor det valgte kernespørgsmål er en vigtig problemstilling, samt angive udfordringer/muligheder i forhold til kernespørgsmålet inden for nedenstående fire områder:

    • Uddannelserne
    • Det gode arbejdsliv
    • Det omkringliggende samfund
    • Udbud og efterspørgsel ift. velfærd og velfærdsjobs

 

Socialforvaltningen har en stor andel i temaet for 2024, som ligeledes er mere fokuseret end temaet for 2023. Forvaltningen har derfor udarbejdet in-put til en materialesamling, som skal danne grundlag for Københavnertingets arbejde med kernespørgsmålet, se bilag 4.

 

Politisk følgegruppe

Der nedsættes en politisk følgegruppe, som skal være med til at give Københavnertinget demokratisk tyngde, skabe opmærksomhed omkring og sikre organisatorisk forankring af metoden og anbefalingerne – som der også har været nedsat i 2023. Følgegruppen forventes at skulle mødes ca. tre til fire gange årligt som observatører og/eller med partsindlæg i forbindelse med et par konkrete møder i Københavnertinget samt i forbindelse med forberedelse, afvikling og afslutning af Københavnertingets arbejde.

Økonomi

Københavnertinger er finansieret af midler fra Overførselssagen 2021-2022 og sagen har derfor ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget tager indstillingen til efterretning, vil Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Sundheds-og Omsorgsforvaltningen fortsætte arbejdet med at planlægge og forberede processen omkring Københavnertinget 2024, som afvikles i perioden februar-juni 2024 med lancering af anbefalinger medio juni 2024. Anbefalingerne behandles efterfølgende af de involverede fagudvalg på møder i 4. kvartal 2024, hvorefter Københavnertingets medlemmer skal have en tilbagemelding på, hvordan anbefalingerne anvendes i det videre politiske arbejde.

 

Mikkel Boje

/ Lisbeth Damgaard Gøtzsche

 


 

Beslutning

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at blev taget til efterretning.

Vedr. indstillingens 3. at blev udpeget Yildiz Akdogan (A), Gyda Heding (Ø) og Kashif Ahmad (B).

 

Sekretariatschef Lisbeth Damgaard Gøtzsche deltog under punktets behandling.

Til top