Mødedato: 17.01.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Organisatorisk forankring af det kommende stofindtagelsesrum på Sundholm

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til, om driften af det kommende stofindtagelsesrum på Sundholm skal varetages af Socialforvaltningen eller alternativt af en selvejende institution med driftsoverenskomst med kommunen. Den seneste tidsplan, forvaltningen har modtaget af Københavns Ejendomme viser, at stofindtagelsesrummet kan tages i brug i første halvår 2025.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen varetager driften af stofindtagelsesrummet, der organisatorisk vil være en afdeling under Herbergscentret Sundholm i Center for Udsatte Voksne

Problemstilling

I aftalen om Budget 2024 blev der afsat midler til etablering af et stofindtagelsesrum på Sundholm. Der blev givet en anlægsbevilling på 4,2 mio. kr. i 2024 samt en midlertidig driftsbevilling på 7,6 mio. kr. i 2025-2027. Forvaltningen havde foreslået to scenarier for driften af stofindtagelsesrummet; ét scenarie til 13,5 mio. kr., hvor stofindtagelsesrummet ville have en daglig åbningstid fra kl. 9.30-23.00 samt det vedtagne scenarie med en daglig åbningstid fra kl. 9-16. 2,4 mio. kr. af driftsmidlerne er afsat til at sikre trygheden på terrænet på Sundholm, midler til udgående indsatser fra hhv. Hjemløseenheden og Rusmiddelbehandling København samt midler til ekstra bemanding i caféen på Sundholm, hvor der forventes en større aktivitet.

Det fremgik af budgetnotatet til forhandlingerne om Budget 2024, at der skal tages politisk stilling til, hvem der skal varetage driften af det kommende stofindtagelsesrum på Sundholm. Bekendtgørelsen om stofindtagelsesrum fastsætter, at et stofindtagelsesrum kun må drives af kommunen eller af en selvejende institution med driftsoverenskomst med kommunen. Kommunens to øvrige stofindtagelsesrum – H17 og Skyen – er i dag drevet af Mændenes Hjem med driftsoverenskomst med kommunen. De øvrige stofindtagelsesrum i Danmark i hhv. Odense, Vejle og Aarhus er drevet af Kirkens Korshær.

Løsning

Socialudvalget skal beslutte, hvem der skal varetage driften af det kommende stofindtagelsesrum på Sundholm. Driftsbevillingen til stofindtagelsesrummet på Sundholm er midlertidig og løber til og med 2027. Set i sammenhæng med de nedenfor skitserede fordele anbefaler forvaltningen derfor, at forvaltningen driver stofindtagelsesrummet i den midlertidige periode. I forbindelse med en genbevilling af driftsbevillingen efter udløb, kan der på ny træffes politisk beslutning om, hvem der skal varetage driften af stofindtagelsesrummet. Her vil forvaltningens erfaringer med og vurdering af behovet for tilpasninger af driften af stofindtagelsesrummet kunne medtages, både hvis Socialforvaltningen fortsætter driften eller i en eventuel konkurrenceudsættelse af driften.

Hvis stofindtagelsesrummet på Sundholm driftes af forvaltningen, vil det organisatorisk blive lagt under Herbergscentret Sundholm som en afdeling med egen afdelingsleder. Forvaltningen vurderer, at fordelene ved kommunal drift af stofindtagelsesrummet vil være:

  • Det er et lovkrav, at der i et stofindtagelsesrum skal være adgang til relevante social- og sundhedsfaglige tilbud, som dog godt kan være organisatorisk forankret et andet sted end stofindtagelsesrummet. Med en organisatorisk placering under Herbergscentret er der allerede en organisatorisk og fysisk opkobling til det socialfaglige tilbud, og til et sundhedsfagligt tilbud i form af Sygeplejeklinikken, som hører organisatorisk under Herbergscentret og som ligger i samme bygning.
  • Forvaltningen vil kende en del af borgerne i forvejen, da det forventes, at det i høj grad vil være brugere af Herbergscentret, natcaféen, aktivitetscenter Sundholm eller Bocenteret Sundholm, som vil benytte sig af stofindtagelsesrummet. Der kan derfor skabes en større helhed i samarbejdet med borgerne.

Den treårige  midlertidige bevilling til drift af stofindtagelsesrummet er givet fra 2025. Stofindtagelsesrummet kan derfor tidligst gå i drift fra januar 2025, hvor midlerne er til rådighed. Den seneste tidsplan for byggeprocessen, som forvaltningen har modtaget fra København Ejendomme viser, at stofindtagelsesrummet vil kunne tages i brug i første halvår 2025. Der skal dog tages forbehold for eventuelle ændringer i tidsplanen.

Politisk handlerum

Socialudvalget kan vælge, at det ikke er Socialforvaltningen selv, der skal drive det kommende stofindtagelsesrum på Sundholm i perioden 2025-2027. Alternativet vil i så fald være, at der skal indgås driftsoverenskomst med en selvejende institution om driften af stofindtagelsesrummet. I det tilfælde skal forvaltningen gøre opmærksom på, at driftsbevillingen til den selvejende institution vil udgøre 5,2 mio. kr., idet 2,4 mio. kr. af driftsbevillingen som tidligere skrevet skal gå til at sikre trygheden på terrænet på Sundholm, midler til udgående indsatser fra hhv. Hjemløseenheden og Rusmiddelbehandling København samt midler til ekstra bemanding i caféen på Sundholm, hvor der forventes en større aktivitet.

Hvis der er politisk ønske om, at stofindtagelsesrummet skal drives af en selvejende institution, kan forvaltningen og den selvejende institution organisere sig på en måde, så den selvejende institution kan opnå mange af de samme fordele som beskrevet ovenfor:

  • Lederen af stofindtagelsesrummet vil skulle indgå i lederforummet på Sundholm og dermed indgå i et samarbejde med de øvrige tilbud/institutioner på Sundholm. Dermed kan der skabes et samlet fælles kendskab til borgerne og en sammenhæng i indsatsen mellem fx herbergscentret og stofindtagelsesrummet.
  • For at sikre adgang til et sundhedstilbud vil den selvejende institution skulle indgå en samarbejdsaftale med Sygeplejeklinikken under Herbergscentret.

Derudover er det forvaltningens erfaring, at et privat drevet stofindtagelsesrum under driftsoverenskomst med kommunen sjældnere giver anledning til kritik end et kommunalt drevet stofindtagelsesrum.

Der er ikke krav om udbud, hvis kommunen vælger at indgå en driftsoverenskomst med en selvejende institution om drift af stofindtagelsesrummet, hvis driftsoverenskomsten omfatter mere end 80 % af den selvejende institutions aktiviteter, og hvis kommunen kontrollerer den selvejende institution på en måde, der svarer til den kontrol, kommunen fører med sine egne organisatoriske enheder. I de tilfælde er der alene et krav om, at kommunen ved udvælgelse af en aktør inddrager de bedst kvalificerede aktører med relevante erfaringer på vilkår, der tilgodeser den bedst mulige anvendelse af de økonomiske ressourcer.

Hvis der er politisk ønske om, at det er en selvejende institution, der skal drive stofindtagelsesrummet på Sundholm, foreslår forvaltningen, at der gennemføres en markedsafdækning. Her tager forvaltningen kontakt til de leverandører, som forvaltningen vurderer, har de nødvendige kompetencer til at kunne løfte opgaven (umiddelbart vil det være Mændenes Hjem, som driver Skyen og H17, og Kirkens Korshær, som driver stofindtagelsesrum i Odense, Aarhus og Vejle, men der kan også være andre aktører), og afholder møder med dem. På baggrund af disse møder kan der indledes forhandling om driftsoverenskomst med den leverandør, som forvaltningen finder bedst egnet. Herefter følger et forløb, hvor driftsoverenskomsten forhandles på plads. Alternativt kan der tilrettelægges en proces, hvor det efter forvaltningens indledende dialog med interesserede leverandører, er Socialudvalget der endeligt vælger leverandør, ligesom tilfældet var med overdragelsen af stofindtagelsesrummet H17 til Mændenes Hjem. Denne proces vil dog tage længere tid end den førstnævnte.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen vil Borgercenter Voksne påbegynde klargøringen af driften i oktober 2024, hvor ansættelsesprocessen for afdelingsleder til stofindtagelsesrummet opstartes. Forvaltningen vil løbende evaluere behovet ift. åbningstider og et evt. behov kan løftes allerede i forbindelse med budget 26.

Som Socialforvaltningen tidligere har orienteret Socialudvalget om, kan der være behov for at se på kvalitetsstandarden for stofindtagelsesrum i forbindelse med en eventuel driftsbevilling til et stofindtagelsesrum for kvinder jf. budgetaftalen for 2024 (SO61). Socialforvaltningen påbegynder dette arbejder og vender tilbage til udvalget om det.

 

Mikkel Boje

/ Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen


Beslutning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Konservative ser i udgangspunktet helst, at stofindtagelsesrummet drives af en anden aktør end kommunen selv. Samtidigt anerkender vi behovet for at få indhentet nogle erfaringer i den forholdsvist korte periode, der er afsat driftsmidler til i første omgang. Derfor stemmer vi for indstillingen, således at vi kan få mere viden om de konkrete behov til stofindtagelsesrummet, inden der arbejdes videre med et eventuelt udbud efter den toårige opstartsperiode”.

 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

 

Til top