Mødedato: 14.12.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Vinterstatus på overnatningspladser til hjemløse

Se alle bilag
Socialforvaltningen følger kapaciteten og belægningen på overnatningspladser til hjemløse tæt året rundt, men med et særligt fokus i de kolde måneder. I det følgende orienteres Socialudvalget om status på overnatningspladser til hjemløse

Indstilling

Socialforvaltningen,

  1. at Socialudvalget tager orientering om status på overnatningspladser på hjemløseområdet til efterretning.

Problemstilling

Det er Socialforvaltningens erfaring, at efterspørgslen på overnatningspladser til både udenlandske og danske hjemløse stiger i vintermånederne, blandt andet fordi det i denne periode bliver endnu mindre attraktivt at overnatte udendørs. Alle borgere – både danske og udenlandske - har som udgangspunkt samme rettigheder til at bo på danske herberger og natcaféer, såfremt de opholder sig lovligt i Danmark og er i målgruppen for tilbuddene. Dertil opretter frivillige organisationer hver vinter nødovernatningspladser specielt målrettet udsatte migranter.    

Socialforvaltningen følger kapaciteten og belægningen på området.

I det følgende gives en status til Socialudvalget på antal pladser og belægning på hjemløseområdet ultimo november 2016.

Løsning

I København findes tre typer af overnatningstilbud til hjemløse: herberger og natcaféer efter servicelovens § 110 og nødovernatningspladser finansieret af Social- og Indenrigsministeriets vinterpulje.

Herberger tilbyder midlertidige ophold på herberg til borgere med særlige sociale problemer. Borgere med behov for et midlertidigt ophold kan henvende sig til et tilbud og blive indskrevet direkte i hele landet. Natcaféerne drives ligesom herbergerne efter servicelovens § 110 og dermed efter samme regler. Den væsentligste forskel på en natcafé og et herberg i Københavns Kommune er, at natcaféer er et gratis tilbud med den særlige opgave at sikre, at ingen hjemløse, som er omfattet af herbergernes målgruppe, skal stå uden tilbud om tag over hovedet. Natcaféer er til hjemløse, som af forskellige grunde ikke vil eller kan bo på en egentlig herbergersplads. Det er et gratis kortere ophold, hvor den hjemløse kan sove i seng, på en madras eller i en lænestol og få en kop kaffe, et måltid mad og mulighed for tøjvask og bad mv. Natcaféerne er som regel kun åbne i sene aftentimer og om natten.

Socialforvaltningen har på nuværende tidspunkt 512 herbergspladser og 120 pladser på natcaféer.

Derudover er der åbnet 154 nødovernatningspladser, der finansieres af regeringens pulje til etablering af midlertidige nødovernatningstilbud samt ca. 20 pladser på Stengade, der holder åbent året rundt og er finansieret af finansloven fra 2016. Hovedparten af disse pladser er specielt målrettet hjemløse udsatte migranter.

På herbergerne har belægningen været stabil henover året. På natcaféerne er belægningen mere svingende, men belægningen i 2016 har nogenlunde fulgt 2015-niveauet, og de fleste uger har belægningen ligget lidt lavere end i 2015. Efter kulden satte ind i begyndelsen af november har der dog været en stigning i efterspørgslen på pladser, hvilket også har betydet, at de 20 ekstra vinterpladser på Sundholm åbnede 5 dage før tid. 

Der har endnu ikke i 2016 været fuldt belægning på Socialforvaltningens natcaféer, og Socialforvaltningen oplever fortsat at kunne tilbyde en plads til hjemløse, der henvender sig med ønske om at overnatte. På forvaltningens tilbud afvises personer ikke, hvis der er fuld belægning eller personen er uden for målgruppen. Der henvises i stedet til rette sted, såfremt der ikke er mulighed for at tilbyde en plads. Lederne af Socialforvaltningens natcaféer og herberger har fået tilsendt en liste over tilbud, som de kan henvise til i tilfælde af, at borgere uden for målgruppen har behov for overnatning. Personerne uden for målgruppen består primært af boligløse arbejdsmigranter fra Østeuropa, som ikke har sociale eller helbredsmæssige problemer, samt asylansøgere. Arbejdsmigranterne henvises til nødovernatningstilbud uden for kommunalt regi eller hjælpes til hjemrejse gennem Socialforvaltningens Transitprogram. Tilbuddene samarbejder med politiet og omsorgsteam fra Center Sandholm om at hjælpe asylansøgerne tilbage til deres asylcentre.  

Bilag 1 indeholder en uddybende oversigt over overnatningstilbuddenes kapacitet samt den seneste belægningsstatistik for herberger og natcaféer.

Socialforvaltningen foretog i september en nattetælling af gadesovende hjemløse i samarbejde med Projekt Udenfor for at få et indtryk af omfanget af målgruppen. Nattetællingens resultater fremgår af bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil fortsat følge udviklingen i antallet af pladser og belægningen. Belægning og kapacitet er også en del af ledelsesinformationen til Socialudvalget.

 

Nina Eg Hansen

                              / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top