Mødedato: 14.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om det kriminalpræventive arbejde på Nørrebro

Se alle bilag

Socialudvalget skal have en temadrøftelse om organiseringen af den kriminalpræventive indsats på Nørrebro. Til brug for dette har Socialforvaltningen udarbejdet et notat omkring forvaltningens ungeindsats og en kortlægning af aktører på ungeområdet på Nørrebro.

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 5. september 2012 blev der udtrykt ønske om en temadrøftelse af den kriminalpræventive indsats på Nørrebro, herunder en kortlægning af, hvilke aktører der er i området. Udvalget ønskede ligeledes at drøfte den engelske model med en kommunal politimand (Enforcement Officer) i en københavnsk kontekst.

Løsning

Vedlagte bilag (bilag 1) orienterer om den strategiske og organisatoriske ramme for ungeindsatsen i Socialforvaltningen herunder den kriminalpræventive indsats.  Forvaltningen opstiller to udfordringer i forhold til den kriminalpræventive indsats på Nørrebro omhandlende hhv. den generelle organisering med Hotspot som koordinerende fora og gadeplansindsatsen. I bilaget følger herefter et oplæg omkring Enforcement Officers og muligheden for at benytte disse i en københavnsk kontekst.  

I det følgende har forvaltningen kort opridset de væsentligste pointer fra bilag 1. For en uddybende beskrivelse henvises til bilaget.

Derudover har Socialforvaltningen også vedlagt en oversigt over indsatser fra kommunens forvaltninger og frivillige aktører målrettet unge på Nørrebro (bilag 2).


Organisering – Hotspot og partnerskabsmodel

Hotspot fungerer i dag som koordinerende forum på Nørrebro. I bilag 1 præsenteres en alternativ model – partnerskabsmodellen. Modellen bygger på et forpligtende samarbejde mellem Københavns Kommunes forvaltninger, Københavns Politi, SSP København, boligorganisationerne og øvrige relevante lokale aktører. I modsætning til Hotspot-modellen etableres der ikke et selvstændigt organ, der forestår samarbejdet. Det administrative ansvar og sekretariatetsbetjeningen ligger hos Center for Sikker By i Økonomiforvaltningen, der ligeledes er ansvarlig for udarbejdelsen af en årlig statusrapport.

 

Gadeplansindsatsen

Forvaltningen anbefaler, at gadeplansindsatsen gøres permanent, da det vil bidrage til at sikre:

  • Et stabilt samarbejde med lokale aktører i området og et godt kendskab til lokalområdet for den enkelte gadeplansmedarbejder.
  • Det undgås, at der skabes et vakuum i området, der potentielt kan være medvirkende til, at nye uroligheder opstår, fordi indsatsen pludselig trækkes ud.
  • Der er tid og ro til at danne stabile relationer

 

Enforcement Officers

Forvaltningen ser følgende udfordringer i forhold til at bruge Enforcement Officers i en københavnsk kontekst:

  • Typen af opgaver vil kræve, at Københavns Politi skal afgive bemyndigelse. En sådan afgivelse kræver en involvering af Rigspolitiet og Justitsministeriet, der er den øverste ledelse i politiet
  • Københavns Politikreds dækker også Frederiksberg, Tårnby og Dragør, hvorfor det kan opstår udfordringer, når medarbejdere i Københavns Kommune kan løse opgaver, der i andre kommuner ligger hos politiet
  • Der eksisterer i dag et godt samarbejde mellem politiet og kommunen eksempelvis i regi af SSP og i form af Sikker Bys samarbejde om projektet ”Din Betjent”, hvor lokalpolitiet med faste betjente varetager borgernære politiopgaver i samarbejde med lokale aktører, herunder Socialforvaltningens gadeplansmedarbejdere.
  • Udover konkrete samarbejdsfora foregår der også et samarbejde mellem politiet og Københavns Kommune på strategisk plan. Således har politiet bidraget med input i den nyligt vedtagne 18+strategi, og strategiens initiativer er blevet koordineret med politiets egne kriminalitetsforebyggende indsatser.

Udover de praktiske udfordringer i implementeringen af Enforcement Officers i København eksisterer der i dag indsatser, der i nogen grad varetager opgaver af den karakter, som Enforcment Officers tager sig af i en engelsk kontekst. Samtidig er der i forskellige fora etableret et samarbejde med politiets kriminalpræventive indsats. Forvaltningen vurderer derfor, at der i højere grad bør bygges videre på de allerede eksisterende samarbejder og indsatser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet at bemærke

Anette Laigaard

                      /Ane K. Christensen

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen, områdechef Anders Andersen, kontorchef for Sikker by Lea Bryld og direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Kaj Ove Christiansen overværede punktets behandling.

 

Indstillingen blev godkendt.

Til top