Drøftelse af de fremadrettede rammer for 18+ enhederne
Resumé
Socialudvalget skal med denne sag drøfte de fremadrettede rammer for 18+ enhederne, hvis finansiering udløber med udgangen af 2025. Sagen indeholder desuden Sikker Bys virkningsevaluering af 18+ enhederne (bilag 1).
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget godkender de fremadrettede rammer for 18+ enhederne
- at Socialudvalget godkender, at der bestilles et budgetnotat på en varig bevilling til 18+ enhederne med udgangspunkt i de fremadrettede rammer og de beskrevne faglige fokusområder
- at Socialudvalget tager virkningsevalueringen af 18+ enhederne (bilag 1) til efterretning
Problemstilling
18+ enhedernes målgruppe er kriminalitets- og bandetruede unge i alderen 18 – 25 år. Bevillingerne til enhederne, som er bevilget via Sikker Bys budgetpakke, udløber med udgangen af 2025. For at videreføre 18+ enhederne skal der bestilles et budgetnotat mhp. afsættelse af varig finansiering af enhederne ifbm. forhandlingerne om budget 2026, forventeligt i regi af Sikker By budgetpakken for 2026. Socialudvalget skal derudover godkende de fremadrettede rammer for 18+ enhederne, så tilbuddene bedst muligt hjælper målgruppen. Rammerne for enhederne vedrører formål og fremtidigt fokus, om enhederne skal have en fast matrikel eller være matrikelløse samt aldersgruppen for brugere af 18+ enhederne. Derudover forelægges Socialudvalget Sikker Bys virkningsevalueringer af 18+ enhederne til efterretning.
Løsning
Beskrivelse af 18+ enhederne
18+ enhederne Gadepulsen, Upload, Tingbjerg og Voldparken er København Kommunes tilbud til kriminalitets- og bandetruede unge i alderen 18-25 år. 18+ enhederne har eksisteret siden 2009, hvor de har fungeret som en forebyggende aktør, der bidrager til den tryghedsskabende og brobyggende indsats i lokalområderne. Enhederne er forankret under Din Sociale Indgang i Socialforvaltningen. Udover kommunens 18+ enheder driver Askovfonden enheden KBH 18+, som er et lignende tilbud til unge i alderen 18-25 år. Der er ikke visitation til tilbuddene.
Indsatsen er bygget op omkring forskellige pædagogiske aktiviteter, vejledning og personlig rådgivning, samt brobygning til bl.a. job, uddannelse, misbrugsbehandling og foreningsliv. 18+ enhederne brobygger også til andre aktører og tilbud, som fx High:Five, der har aftaler med virksomheder om at tage imod medarbejdere med plettede straffeattester, SSP+, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) mm. Der er fokus på at danne og styrke relationer brugerne imellem og til 18+-personalet gennem diverse sociale, sportslige og kulturelle aktiviteter. Formålet med aktiviteterne er at understøtte positive gruppedynamikker samt give den enkelte mulighed for at udvikle egne kompetencer, selvværd og selvtillid. Desuden er der fokus på træning af almene tilværelseskompetencer, som skal hjælpe brugerne til en positiv interaktion med samfundet og udvide målgruppens kendskab til almene platforme og nye kulturelle muligheder i det omkringliggende samfund. Udover den gruppebaserede indsats er der i 18+ enhederne mulighed for individuel helhedsorienteret vejledning til at søge uddannelse, arbejde, skrive CV, hjælp til psykiske udfordringer, misbrug eller andet.
18+ enhederne er finansieret af de Sikker By-bevillinger, der fremgår af tabel 1. Socialforvaltningen kan ikke fremadrettet tildele midler direkte til Askovfondens KBH 18+, hvorfor opgaven, som de i dag løfter, vil skulle i udbud. Askovfondens KBH 18+ vil, såfremt der gives midler ved budgetforhandlingerne, fortsætte med at løse opgaven, indtil udbuddet er gennemført, hvilket forvaltningen forventer tidligst vil ske ultimo 2026.
Tabel 1. 18+ enhedernes bevillinger
18+ enhed |
Beløb, 1.000 kr. (2025-pl) |
Bevillingsperiode |
Gadepulsen 18+ |
4.334 |
2025 |
Upload 18+ |
2.681 |
2025 |
Tingbjerg 18+ |
4.231 |
2024-2025 |
Voldparken 18+ SOF |
3.295 |
2024-2025 |
Voldparken 18+ KFF |
572 |
2024-2025 |
KBH 18+ |
5.059 |
2025 |
I alt |
20.172 |
|
Af bilag 2 fremgår data fra 18+ enhederne, herunder antallet af brugere, antal vejledninger og opgørelse over typer af aktiviteter i 18+ enhederne. Generelt har der været et stigende antal brugere i perioden 2020-2024.
Virkningsevaluering af 18+ enhederne
Økonomiforvaltningen har udarbejdet evaluering af 18+ enhederne, som er vedlagt som bilag. Evalueringen har haft som formål kvalitativt via interviews af bl.a. brugere og samarbejdspartnere at undersøge, om indsatserne har den ønskede virkning og hvilke udviklingspotentialer indsatserne har. Der er dermed ikke tale om evaluering af 18+ enhedernes effekt på de langsigtede mål i forandringsmodellen om bl.a. uddannelse, job, rusmiddelforbrug og kriminalitet. Denne type evalueringer er generelt svære at lave af uvisiterede tilbud som 18+ enhederne, og der er derfor heller ikke udarbejdet en sådan evaluering af 18+ enhederne.
Baseret på undersøgelsen er Sikker By nået frem til seks hovedkonklusioner om 18+ enhederne. Konklusionerne er:
1) 18+ målgruppen er en sårbar gruppe unge, som er på kanten af det kriminelle miljø og har brug for mere tryghed, tydelige rammer, og mere personlig og relationsbåret hjælp, end mange andre jævnaldrende, for at blive skubbet i en god retning. Dette formår 18+ enhederne at tilbyde de unge gennem aktiviteter, vejledning mv.
2) De unges motivation for at komme til 18+ aktiviteterne ændres undervejs fra at komme mest for hyggens skyld og på grund af det sociale i starten, til med tiden at komme i højere grad på eget initiativ, på baggrund af egen interesse for aktiviteterne.
3) 18+ enhederne tilbyder en arena hvor de unge kan øve sig på positiv adfærd indenfor nogle definerede rammer. 18+ enhederne har en opdragende effekt, særligt ift. de unges opmærksomhed på sprog og opførsel.
4) Områderne, som enhederne er placeret i, opleves i høj grad som ’landsbyer’, både af de unge og medarbejderne. Dette indebærer både en følelse af tryghed, hvor alle kender til hinanden og deler en lokal identitet, men kan også blive en boble, som de unge bliver låst i. Derfor er det vigtigt at 18+ enhederne fortsætter med at fokusere på, at de unge gennem aktiviteterne, kommer ud i andre bydele og lærer at bruge dem i hverdagen.
5) 18+ enhederne er stærke i relationsopbygningen, og de unge giver udtryk for at have mindst én betydningsfuld relation til en medarbejder i 18+ enhederne. Samarbejdspartnerne oplever at få stor gavn af medarbejdernes relation til de unge. Samarbejdspartnerne vurderer samtidig, at der er potentiale for et endnu tættere samarbejde om de unge.
6) De unge ønsker en veksling mellem aktiviteter ude i byen, og en tryg base at opholde sig i, særligt i konfliktperioder. Samarbejdspartnerne synes, at fordelen ved matriklerne er, at der er et fast sted, hvor de kan få kontakt til de unge. De understreger dog vigtigheden af, at der er aktiviteter ude i byen, selvom de har sværere ved at få kontakt til de unge der.
På baggrund af undersøgelsen har Sikker By udarbejdet fem anbefalinger til indsatsen (se bilag 1), som danner grundlag for forvaltningens forslag til de fremadrettede rammer, jf. nedenfor.
Rammen for 18+ enhederne
Formål og fremtidigt fokus
18+ enhedernes indsats og formål har udviklet sig over tid. 18+ enhederne blev i årene 2008-2011 etableret bl.a. på baggrund af konflikten i rocker- og bandemiljøet, hvor 18+ enhederne i de efterfølgende år blev vurderet som en god indsats til at holde de unge væk fra gaden, hvor de skabte utryghed i lokalområderne. Med årene har 18+ enhederne øget sit fokus på via rådgivning og vejledning at få de unge inkluderet i almensamfundet med uddannelse og beskæftigelse.
Den brobyggende funktion til almensamfundet er i dag 18+ enhedernes hovedformål. 18+ enhederne har kontakt til en målgruppe, som kommunen og Socialforvaltningen ellers kan have svært ved at komme i kontakt med, og dermed har 18+ enhederne en mulighed for at kunne hjælpe disse unge med at bygge bro til almensamfundet og dets tilbud, herunder uddannelse, beskæftigelse og foreninger. Dette gøres bl.a. via motivations- og relationsarbejde med de unge, der afhængigt af de unges motivation for forandringer kan variere i tid.
Et andet formål med 18+ enhederne er, at de skal virke tryghedsskabende ved dels at mindske kriminaliteten blandt målgruppen via brobygning til almensamfundet og dels ved at lave aktiviteter for målgruppen, der som alternativ kunne være at finde på gaden og skabe utryghed for borgere i lokalområdet.
Fagligt er 18+ enhederne senest påbegyndt et udviklingsarbejde i forlængelse af virkningsevalueringen. I forlængelse af anbefalingen fra virkningsevalueringen om at strukturere forløbene med de unge har der været tilknyttet en ekstern konsulent for bl.a. at hjælpe enhederne med at blive skarpere på deres kerneopgave, at opnå fælles sprog og forståelse, samt at implementere en fælles systematisk tilgang til sagsdrøftelser i teamet.
I forlængelse af anbefalingen fra virkningsevalueringen om at invitere virksomheder og uddannelsesinstitutioner mere ind, arbejder man med at få brugerne mere ud til uddannelsesinstitutioner, virksomheder, uddannelsesmesser og virksomhedsbesøg. Dertil vil man i højere grad inddrage forvaltningens civilsamfundsmedarbejdere, der kan hjælpe med at få skabt kontakt til relevante civilsamfundsaktører.
18+ enhederne har selv valgt at tilføje et yderligere udviklingsspor, der handler om at styrke samarbejdet med samarbejdspartnerne. 18+ enhederne vil lave en intern status på samarbejdet med forskellige aktører med henblik på eventuelt at justere samarbejdet, hvor det vurderes relevant for at kunne hjælpe målgruppen. 18+ enhederne har i dag en række formaliserede samarbejder med bl.a. Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Helhedsplanerne og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som er vigtige for at styrke de unges tilknytning til uddannelse, beskæftigelse og civilsamfundet. Socialforvaltningen er i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen om midlerne til det årsværk, der i dag er bevilget til Kultur- og Fritidsforvaltningen i Voldparken 18+, ift. hvordan disse ressourcer anvendes bedst fremadrettet. Budgetnotatet om 18+ enhederne vil evt. blive justeret på baggrund af disse drøftelser.
Matrikel
18+ enhederne har de seneste år arbejdet mere og mere hen imod en matrikelløs tilgang, hvilket ses både i Tingbjerg 18+, Voldparken 18+ og Upload 18+. Af de kommunale 18+ enheder er det i dag kun Gadepulsen, der har en matrikel på Kapelvej 47, mens Askovfondens KBH 18+ også har lokaler på Emblasgade 175. De matrikelløse 18+ enheder har ikke en fast base som fx Gadepulsen på Kapelvej, men gør stadig brug af lokaler til vejledning og samtaler i bl.a. Tingbjerg Forum og i helhedsplanen Husum For Alle. I tabel 2 ses 18+ enhedernes placeringer.
Tabel 2. 18+ enhedernes placering
18+ enhed |
Placering |
Gadepulsen 18+ |
Kapelvej 47, 2200 København N |
Upload 18+ |
Matrikelløs indsats med lejemål på Rådmandsgade 43, 2200 København N som base for administrative aktiviteter, rådgivning og vejledning samt lejlighedsvise afgrænsede aktiviteter |
Tingbjerg 18+ |
Matrikelløs og aktivitetsbaseret, hvor rådgivning og vejledning foregår i kontorlokale i Tingbjerg Forum 1-2 gange om ugen med én ung af gangen |
Voldparken 18+ |
Matrikelløs og aktivitetsbaseret, hvor rådgivning og vejledning foregår i 18+ vejledningscaféen i ”Husum for alle” – Den boligsociale helhedsplan for AAB-afdelingerne i området én gang om ugen |
KBH 18+ |
Emblasgade 175, 2100 København Ø |
Socialforvaltningen vurderer trods udviklingen mod en mere matrikelløs indsats hos 18+ enhederne, at det fortsat er vigtigt at have Gadepulsens matrikel på Kapelvej på Nørrebro. Nørrebro har historisk været et område med en relativ høj koncentration af kriminalitet og bandekonflikter. Med en matrikel på Kapelvej har 18+ enhederne mulighed for at være i berøring med en større andel af målgruppen på én gang i forhold til en matrikelløs indsats. Fx kan Gadepulsen have 30-35 unge i matriklen i løbet af en dag, mens de matrikelløse 18+ enheders indsatser gennemsnitligt har ca. 12 unge med pr. aktivitet.
Gadepulsen fungerer som en tryg base at opholde sig i, særligt under konfliktperioder, og benyttes også af unge, som er involveret i organiseret kriminalitet, for at holde sig væk fra yderligere involvering under en bandekonflikt. Lokalerne på Kapelvej er placeret på 4. sal, hvor målgruppen kan komme op, hvor det ikke er muligt at se ind eller tilgå direkte fra gaden. Dette var bl.a. en af udfordringerne med de tidligere lokaler for 18+ enheden i Voldparken, der var placeret i en relativt lettilgængelig kælder, hvilket mindskede trygheden for brugere, der søgte trygge rammer fra den daværende bandekonflikt.
Den delvist matrikelløse tilgang i de andre 18+ enheder vurderes fortsat at være gavnlig. Der er sket en udvikling de seneste år, fra værestedslignende tilbud med mulighed for vejledning til mere aktivitetsbaserede tilbud, hvor egne eller lånte lokaler er base for individuel rådgivning og for personalets matrikelløse aktiviteter i området. Baggrunden er, at målgruppen har en tendens til at bruge en fast matrikel som klub, og derfor i mindre grad ønsker at bevæge sig ud af lokalområderne, hvor de føler, at de hører til. Når medarbejderne har svært ved at få brugerne ud af lokalområderne, udfordrer det også deres brobyggende arbejde for at få brugerne integreret i andre fællesskaber og i job/uddannelse. Derudover skyldes bevægelsen også uroligheder, såsom tyveri fra enhederne, besiddelse af hash eller andre stoffer i enhederne og skudepisoder foran og omkring enhederne, der har ført til midlertidige lukninger af 18+ matriklerne. Det er derudover svært at finde nye lokaler til 18+ enhedernes indsatser.
Socialforvaltningen bemærker, at kontrakten på lokalerne, som 18+ Tingbjerg på nuværende tidspunkt gør brug af som base til bl.a. vejledning, ophører ved udgangen af 2025. Forvaltningen er derfor i gang med at afsøge nye mulige lokaler til tilbuddet.
Aldersgruppe for brugere af 18+ enhederne
Aldersgruppen for brugerne af 18+ enhederne er i dag 18-25 år. Sikker By bemærker i virkningsevalueringen af 18+ enhederne, at målgruppen kan ændres til 16-23 år for bl.a. at sætte tidligere ind over for målgruppen. Socialforvaltningen vurderer, at aldersgruppen ikke generelt bør udvides til at gå ned til unge på 16 år, bl.a. fordi man dermed risikerer at placere 16-årige i samme lokale som voksne med længere kriminalitetshistorik og evt. med bandetilknytning. En fuld inklusion af unge på 16 og 17 år vil også betyde, at der stilles flere og nye krav til medarbejderne. Bl.a. vil medarbejdere, der er i kontakt med unge på 16 og 17 år, have en skærpet underretningspligt og skærpede krav i forhold til dokumentation, samt forskellige tilgange til de unge afhængigt af om de er over eller under 18 år mv.
Socialforvaltningen vurderer dog samtidig, at der kan være konkrete situationer eller konkrete unge, hvor det vil kunne give mening at dispensere for alderskravet på 18 år i 18+ enhederne. Dispensationen kunne fx være relevant i forhold til konkrete unge på 17 år, som færdes med unge på over 18 år, og som udover alderen er i målgruppen for 18+ enhederne. Det vil skulle bero på en konkret vurdering foretaget af relevante medarbejdere i Socialforvaltningen, hvorvidt det vil være socialfagligt gavnligt at åbne op for den specifikke unge i 18+ enhederne. Det vil bl.a. kræve samtykke fra forældrene til den unge på 17 år, for at 18+ enhederne vil kunne yde støtte til den unge, da sagsbehandlingen vil være underlagt barnets lov. Hvis finansieringen af 18+ enhederne videreføres med budget 2026, vil forvaltningen udvikle en dispensationsordning for unge under 18 år.
18+ enhederne vil desuden kunne levere rådgivning og vejledning, fx i vejledningscaféer, til de 16- og 17-årige i de områder, som 18+ enhederne i forvejen er i. Det vil være med til at styrke 18+ enhederne kendskab til målgruppen og give mulighed for at bygge bro til fx UU, foreninger eller lignende. Da 18+ enhederne i forvejen er i området, og rådgivning skal kunne gives anonymt og åbent, jf. barnets lov § 28 stk. 2, vurderer forvaltningen, at denne justering kan foretages inden for den eksisterende ramme for 18+ enhederne.
Økonomi
Selve indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 18+ enhederne vil skulle bevilges midler i Budget 2026, hvis de skal fortsætte med at levere en indsats for målgruppen, da 18+ enhedernes bevillinger udløber ved udgangen af 2025.
Politisk handlerum
Socialudvalget beslutter, om der skal udarbejdes et budgetnotat vedr. 18+ enhederne. Socialudvalget kan desuden godkende forvaltningens forslag til 18+ enhedernes fremadrettede rammer og faglige fokusområder eller komme med forslag til justeringer.
Videre proces
Hvis Socialudvalget ønsker det, vil Socialforvaltningen udarbejde et budgetnotat om 18+ enhederne med henblik på, at budgetnotatet kommer til at indgå i Sikker Bys budgetpakke til Budget 2026. Hvis budgetnotatet ikke kommer til at indgå som en del af Sikker Bys budgetpakke, udarbejder Socialforvaltningen i stedet et budgetnotat vedr. 18+ enhederne som et politisk bestilt budgetnotat fra Socialudvalget, jf. 2. at-punkt.
Katrine Ring
/ Eva Stokbro Jensen