Mødedato: 14.05.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Handleplan for færdigbehandlede borgere fra Region Hovedstadens psykiatri (B-sag)

Se alle bilag

Resumé

Intern Revision har gennemført en særlig undersøgelse af Socialforvaltningens arbejde med hurtig hjemtagning af færdigbehandlede borgere fra Region Hovedstadens psykiatri med henblik på at vurdere forvaltningens processer for hjemtagning samt forvaltningens økonomistyring på området.

På baggrund af blandt andet interviews med relevante medarbejdere i Socialforvaltningen samt en gennemgang af seks af de mest komplekse sager vedr. hjemtagning af færdigbehandlede borgere fra Region Hovedstadens psykiatri fremsætter Intern Revision anbefalinger til syv punkter, der vil kunne styrke forvaltningens processer og økonomistyring på området. Socialforvaltningen har udarbejdet en handleplan med udgangspunkt i Intern Revisions anbefalinger, som Socialudvalget skal godkende.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager revisionsrapporten om hjemtagning af færdigbehandlede borgere til efterretning, jf. bilag 1.
  2. At Socialudvalget godkender forvaltningens handleplan, der adresserer de anbefalinger, som revisionen opstiller i den særlige undersøgelse, jf. bilag 2.

Problemstilling

Intern Revision har gennemført en særlig undersøgelse af hjemtagning af færdigbehandlede borgere, som har været indlagt i Region Hovedstadens psykiatri (jf. bilag 1). Formålet med den særlige undersøgelse er at vurdere, om Socialforvaltningen har tilrettelagt hensigtsmæssige processer for hurtig hjemtagning af færdigmeldte patienter, samt om forvaltningens økonomistyring på området er effektiv og betryggende.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har, jf. Cirkulære om betalinger for færdigbehandlede patienter indlagt på hospice og genoptræning på specialiseret niveau, indført en sengedagstakst pr. døgn for borgere, der er færdigbehandlet, men ikke hjemtages fra et psykiatrisk hospital. Formålet med denne takst er at styrke kommunernes incitament til at hjemtage færdigmeldte borgere. Dette skal sikre, at færdigbehandlede patienter ikke optager behandlingspladser i regionen. Den maksimale takst betales, når borgeren ikke er hjemtaget to uger, efter hospitalet har færdigmeldt borgeren.

Der er hvert år omkring 100 københavnske borgere med sindslidelser, som bliver udskrevet fra et psykiatrisk hospital i Region Hovedstaden, og som Socialforvaltningen har ansvar for at tilbyde en relevant ydelse efter behandling i regionen. Afhængig af borgerens individuelle behov kan det være støtte i eget hjem, en plads på et længerevarende eller midlertidigt botilbud eller lignende. Hvis en borger ikke hjemtages, efter de bliver meldt færdigbehandlet, betaler Københavns Kommune en sengedagstakst på op til 4.308 kr. pr. døgn (efter statsrefusion). Dette svarer til en helårspris på ca. 1,6 mio. Til sammenligning er den gennemsnitlige helårspris på en købt botilbudsplads (§§ 105, 107 og 108) inden for psykiatrien beregnet til 1.366 t. kr.

Takstniveauerne fremgår af nedenstående tabel

Takstniveau

Takst pr. dag (kr.)

I alt

Region

 

 

Fra dag 1 til hjemsendelse

2.316

2.316

Stat

 

 

Fra dag 1 til og med dag 6

0

2.316

Fra dag 7 til og med dag 13

2.316

4.632

Fra dag 14 til hjemtagelse

4.632

6.948

Statsrefusion 57%

-2.640

4.308

Socialforvaltningens bruttoudgifter til færdigbehandlede var i 2024 ca. 34 mio. kr., svarende til en gennemsnitsudgift på ca. 340 t. kr. pr. borger. Borgere med forløb over 6 måneder står for ca. 2/3 af udgifterne, selvom de kun udgør knap 20 pct. af målgruppen.

Revisionen konkluderer, at der er tale om et komplekst område, men at kompleksiteten også kan henføres til forhold, som forvaltningen selv kan ændre på. De fremsætter således en række anbefalinger til optimering af forvaltningens interne processer, samarbejdet og dialogen med regionen samt forvaltningens økonomistyring på området.

Løsning

Socialforvaltningen har historisk set haft stort fokus på dette område, dels for at sikre hurtig hjemtagning af færdigbehandlede borgere og dels for at minimere kommunens udgifter til betaling for sengepladser i regionen, der ikke er nødvendige.

I 2020 etablerede i Socialforvaltningen en enhed til hjemtagning af færdigmeldte patienter med det formål at understøtte hurtig og smidig udskrivning af færdigbehandlede patienter til relevante tilbud i regi af Socialforvaltningen. Denne enhed har således været med til at understøtte, at forvaltningens udgifter til færdigmeldte patienter bliver reduceret, samtidig med at borgerne sikres hurtig og ensartet behandling i deres visitation af kommunal hjælp og støtte.

Med udgangspunkt i revisionens anbefalinger har Socialforvaltningen udarbejdet en handleplan (jf. bilag 2), der skal optimere styringen af området. Handleplanen, der primært tager udgangspunkt i de tiltag, der er iværksat i regi af omorganiseringen af Socialforvaltningen pr. 1. januar 2025, har været drøftet med Intern Revision, som vurderer, at den håndterer deres anbefalinger. Handleplanen adresserer Intern Revisions bemærkninger og anbefalinger baseret på følgende aktiviteter:

Revurdering af interne processer

Omstruktureringen af Socialforvaltningen har bevirket, at forvaltningens myndighedsindsatser i relation til færdigmeldte patienter er samlet under én ledelse, hvilket understøtter, at sagsbehandling vedr. færdigmeldte patienter fremover håndteres ensartet. Herudover er der implementeret løsninger, der skal sikre tilstrækkeligt ledelsesmæssig fokus på at undgå længerevarende sagsforløb.

Udnyttelse af handlemuligheder inden for det fastsatte serviceniveau

Socialforvaltningen vil være tydeligere i sin faglige vurdering af borgernes behov set over for de ønsker, som borgerne har. Dermed vil forvaltningen sikre, at der i vejledningen til borger bliver tydeliggjort evt. valgmuligheder ift. afgørelse forvaltningen træffer, herunder mulighed for frit valg af botilbud, såfremt der er en ledig plads. Samtidig skal regionen inddrages i denne forventningsafstemning, så alle parter omkring borgeren arbejder mod samme målsætning. 

Styrket dialog og krav til regionen

Det tværsektorielle samarbejde mellem Region Hovedstadens Psykiatri og forvaltningen er reguleret i Samarbejdsaftale om voksne borgere med psykisk sygdom. Det fremgår af samarbejdsaftalen, hvad ansvarsfordelingen mellem aftalens parter er. Forvaltningen oplever i enkelte tilfælde udfordringer med at leve op til rolle- og ansvarsfordeling mellem sektorerne, som er defineret i Samarbejdsaftalen. Forvaltningen vil gå i dialog med regionen om, hvordan rolle- og ansvarsfordelingen kan tydeliggøres fremadrettet.

Samarbejdsaftalen beskriver ansvarsfordelingen mellem aftalens parter. Socialforvaltningen oplever i enkelte tilfælde udfordringer med den beskrevne rolle- og ansvarsfordeling mellem sektorerne. Forvaltningen vil derfor gå i dialog med regionen om, hvordan udfordringerne vedr. rolle- og ansvarsfordelingen kan håndteres.

Strategi for match af tilbud

Socialforvaltningen har i 2025 (jf. indstilling til Borgerrepræsentation den 29. januar 2025) iværksat en række initiativer for at reducere antallet af borgere, der efter visitation venter på et botilbud. Qua disse tiltag vil Socialforvaltningen, også i forhold til færdigbehandlede patienter, reducere ventetiden på et relevant tilbud ved fortsat at matche borger med et relevant internt tilbud med ledig kapacitet eller alternativt købe en ekstern plads.

Budget- vs. handleansvar

I implementeringen af Socialforvaltningens nye organisering bliver det sikret, at der er den fornødne sammenhæng mellem fagligt handleansvar og økonomiansvar, således at fokus bliver at hjemtage færdigbehandlede patienter hurtigst muligt. Dette kan blandt andet ske ved at sikre, at økonomiansvaret samles hos samme enhed, der har handleansvaret.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

Revisionsprocessen i Københavns Kommune stiller krav om, at handleplaner, der er udarbejdet til Intern Revisions særlige undersøgelser, skal godkendes af de enkelte fagudvalg, før de kan forelægges for Økonomiudvalget. Den udarbejdede handleplan er udarbejdet i samarbejde med de ansvarlige for området – og i dialog med Intern Revision – og er med til at sikre, at de fremsatte anbefalinger imødekommes. Det betyder, at der er et begrænset handlerum for Socialudvalget til at ændre i handleplanen.

Videre proces

Rapporten er blevet forelagt Revisionsudvalget d. 24. april. På baggrund af Socialudvalgets godkendelse af handleplanen vil rapporten blive sendt til Økonomiforvaltningens direktion til eventuel videre foranstaltning over for Økonomiudvalget.

 

Katrine Ring                                         

                                            / Mika Kobborg Smidt

Til top