Mødedato: 13.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ansøgning fra Det Grønlandske Hus

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende svarbrev til Det Grønlandske Hus, som har henvendt sig til Socialudvalget med ønske om samarbejde og om økonomisk tilskud til tilbud for grønlændere i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at det Grønlandske Hus` ønske om et fastere samarbejde med kommunen imødekommes ved, at der etableres et mere fast samarbejde mellem Hjemløseenheden i Socialcenter København og Det grønlandske Hus,
  2. at Socialudvalget godkender udkast til svarbrev til Det Grønlandske Hus, hvori Socialudvalget meddeler Det Grønlandske Hus, at Socialforvaltningen ikke har mulighed at anvise dækning indenfor det eksisterende budget til finansiering af ansøgningen, og
  3. at Socialudvalget godkender, at ansøgningen fra Det Grønlandske Hus indgår i forhandlingerne om budgettet for 2013.

Problemstilling

Det Grønlandske Hus har i et brev til Socialudvalget af 21. marts 2012 beskrevet en række ønsker omkring aktiviteterne i Det Grønlandske Hus, som er uddybet i brev af 8. maj 2012 (jf. bilag 1 og 2).

Det Grønlandske Hus ønsker sig overordnet set en mere fast samarbejdsform med Socialforvaltningen, og ønsker desuden, at den sociale indsats overfor grønlændere i Danmark udmøntes som en egentlig integrationsindsats for grønlændere i Danmark. Endelig anmoder Det Grønlandske Hus Socialudvalget om et årligt tilskud på 1.500 t. kr. til videreførelse af deres nuværende aktivitetsniveau i forbindelse med et påhør af statsligt tilskud ved udgangen af 2012.

Det Grønlandske Hus modtager allerede et årligt tilskud 1,1 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

Løsning

Det Grønlandske Hus har efter sin vedtægt til formål at være kon­takt- og samlingssted for grønlæn­dere og andre med interesse for Grønland. Formålet er også at sikre kulturmødet mellem grønlændere og danskere bl.a. gennem oplysningsvirksom­hed omkring grønlands­ke kulturelle og samfunds­mæssige forhold samt at yde rådgivning og vejledning vedrørende sociale, juridiske og uddannelses­mæssige forhold til grønlændere øst for Storebælt.

Det Grønlandske Hus varetager således en lang række opgaver ud over de opgaver, der knytter sig til socialområdet.

Udvidet samarbejde mellem Det Grønlandske Hus og Socialforvaltningen
Socialforvaltningen har allerede i dag en række samarbejdsrelationer med Det Grønlandske Hus, som er forankret i Hjemløseenheden i Socialcenter København. Det drejer sig fx om:

  • Indsats overfor grønlændere på gaden i området omkring Mozarts Plads i Sydhavnen – relationsarbejde og fremskudt sagsbehandling
  • Samarbejde om behandling for alkoholmisbrug på Frederiksbergscentret for personer med grønlandsk baggrund
  • Sagsbehandling i forhold til værestedet Qiperoq i Skelbækgade, hvor en sagsbehandler er tilknyttet
  • Samarbejde gennem deltagelse i grønlændernetværket i Socialt Udviklingscenter (SUS)
  • Samarbejde om tidligere hjemløse grønlændere, der har taget imod tilbud om ophold i boliger med særlig støtte
  • Samarbejde om brug af tolkebistand
  • Samarbejde om grønlændere på Christiania

Socialforvaltningen vil på baggrund af Det Grønlandske Hus’ ønske om et udvidet samarbejde med forvaltningen sikre, at der etableres et mere fast samarbejde mellem Hjemløseenheden i Socialcenter København og Det Grønlandske Hus med henblik på at fremme de eksisterende samarbejdsrelationer.

Socialforvaltningen vil desuden som led i den løbende vurdering af indsatsen i hjemløsestrategien nøje følge strategiens effekt ift. udsatte grønlændere – ikke mindst i forhold til udsatte grønlandske kvinders brug af de særlige pladser i de nye herbergstilbud for kvinder, der er etableret som led i hjemløsestrategien. Det drejer sig både om den nye natcafé for kvinder på Vesterbro og de nye skærmede pladser for kvinder i herbergstilbuddet på Sundholm. 

Grønlænderindsatsen som integrationsindsats
Det Grønlandske Hus anmoder om, den sociale indsats overfor grønlændere i Danmark udmøntes som en egentlig integrationsindsats for grønlændere i Danmark. Begrundelsen er, at grønlændere angives at have de samme problemstillinger, som kendetegner andre persongrupper med anden etnisk baggrund, der er omfattet af en egentlig integrationsindsats.

Socialforvaltningen anerkender at nogle grønlændere i Danmark befinder sig i en vanskelig social situation. På den anden side havde en stor del af denne gruppe med sociale problemer også sociale problemer, mens de befandt sig i Grønland. Nogle har endog søgt til Danmark med en forventning om, at flytningen vil medføre en ændring af deres sociale situation. Det er Socialforvaltningen opfattelse, at det i hver enkelt tilfælde vurderes, hvilke metoder der i den konkrete situation vil være bedst egnet til at opnå de ønskede målsætninger.

Socialforvaltningen vil tage kontakt til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der varetager integrationsopgaverne i Københavns Kommune med henblik på en drøftelse af ønsket om en egentlig integrationsindsats rettet mod grønlændere. Socialforvaltningen vil formidle resultatet heraf til Det Grønlandske Hus som et led i det ovenfor beskrevne samarbejde.

Det Grønlandske Hus anmodning om økonomisk tilskud
Ansøgningen fra Det Grønlandskes Hus om økonomisk tilskud til tilbud for grønlændere er beskrevet i vedlagte bilag til ansøgningen (jf. bilag 2). Ansøgningen omfatter følgende sociale aktiviteter:

  • Åben rådgivning
  • Det grønlandske aktivitets- og værested, Qiperoq
  • Opsøgende gadeplansarbejde

Det Grønlandske Hus ansøger samlet set om et årligt tilskud på kr. 1.500 t. kr. til opretholdelse af de nævnte sociale aktiviteter. Ved en årlig bevilling på 1.300 t. kr. prioriteres aktivitets- og værestedet Qiperoq, og ved en mindre årlig bevilling på op til 500 t. kr. prioriteres det opsøgende gadeplansarbejde.

Årsagen til den manglende finansiering er et bortfald af et statsligt tilskud ved årets udgang.

Socialforvaltningen ikke har mulighed at anvise dækning for finansiering af ansøgningen indenfor det eksisterende budget. Socialforvaltningen foreslår derfor, at lade et årligt tilskud på kr. 1.500 t. kr. til sociale aktiviteter i Det Grønlandske Hus indgå i budgetforhandlingerne for 2013.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil forslaget indgå i budgetforhandlingerne for 2013, og Det Grønlandske Hus vil blive orienteret som foreslået i vedlagte udkast til svar til Det Grønlandske Hus. Endelig vil Socialforvaltningen formidle resultatet af en kommende henvendelse til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Det Grønlandske Hus om spørgsmålet om grønlændere bør omfattes af integrationsindsatsen i Københavns Kommune.


Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling

 

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at Det Grønlandske Hus vejledes om muligheden for at søge § 18 midler.

Til top