Mødedato: 13.03.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Status på Socialforvaltningens byggeprojekter, primo 2024

Se alle bilag

Resume

Socialudvalget får med denne orientering den årlige status på byggeprojekter på Socialforvaltningens område. Socialforvaltningen har 22 igangværende byggeprojekter, hvor der er givet en anlægsbevilling, og 13 byggeprojekter, hvor der er givet en planlægningsbevilling. Af de 22 byggeprojekter, hvor der er givet en anlægsbevilling, er 12 projekter forsinkede siden den seneste status til Socialudvalget. For de 12 forsinkede projekter beder forvaltningen udvalget om at tage fornyet tidsplan til efterretning. 

Under behandling af punktet deltager repræsentanter for henholdsvis Københavns Ejendomme og Byggeri København.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager fornyet tidsplan for 12 forsinkede byggeprojekter til efterretning.
  2. at Socialudvalget tager status på øvrige byggeprojekter til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget præsenteres hermed for en samlet oversigt over alle byggeprojekter på Socialforvaltningens område, samt et særskilt overblik over de byggeprojekter, der er er blevet forsinkede siden seneste status til Socialudvalget den 1. marts 2023. Siden seneste status til Socialudvalget er der sket ændringer i tidsplanerne for i alt 12 byggeprojekter, hvilket betyder nye ibrugtagningstidspunkter for de 12 projekter. De overordnede årsager til forsinkelse i projekterne mellem 2023 og 2024 er:

  • Udfordringer med at overholde den økonomiske ramme, som har nødvendiggjort omprojektering for at finde nødvendige besparelser.
  • Forlænget proces grundet udbud.
  • Udfordringer ifm. planlægning og etablering af genhusningsløsning, herunder udfordringer med at overholde den økonomiske ramme for genhusningen.
  • Udfordringer med etablering af tekniske installationer og føringsveje, herunder brandtekniske anlæg

Løsning

Der er aktuelt 22 igangværende byggeprojekter, hvor der er givet en anlægsbevilling.

Byggeprojekterne foregår i et samarbejde mellem Socialforvaltningen og Byggeri København og Københavns Ejendomme, der er organisatorisk forankret under Økonomiforvaltningen. Socialforvaltningen er bestiller af et byggeprojekt, og Byggeri København er bygherre. Almene byggeprojekter (fx skæve boliger) foregår i et samarbejde med de almene boligselskaber.

Kun en mindre del af anlægsøkonomien ligger i Socialforvaltningen. Denne del finansierer primært monteringsudgifter, dvs. inventar mm.

Københavns Ejendomme er driftsherre for de færdige kommunale byggerier og deltager derfor i byggeprojekter som kommende ejendomsadministrator og driftsherre.  

Af de 22 byggeprojekter følger ti projekter tidsplanen. 12 byggeprojekter er forsinkede i forhold til sidste status til udvalget. Derudover kan de pågældende 12 projekter også tidligere være forsinket, og den samlede forsinkelse for de 12 projekter fra det oprindelige ibrugtagningstidspunkt til det nye ibrugtagningstidspunkt fremgår af Tabel 1.

Ét projekt er forsinket 0-6 måneder, ét projekt er forsinket ml. 6-12 måneder, to projekter er forsinket mere end ét år og otte projekter er samlet set forsinket mere end to år fra det oprindeligt planlagte ibrugtagningstidspunkt.

Tabel 1: Oversigt eksekvering af Socialforvaltningens byggeprojekter

Til tiden

Forsinket 0-6 måneder

Forsinket 6-12 måneder

Forsinket mere end 1 år

Forsinket mere end 2 år

10

1

1

2

8

Fornyede tidsplaner for byggeprojekter

For de 12 forsinkede byggeprojekter anmoder Socialforvaltningen udvalget om at tage ændringer af tidsplan og ibrugtagningstidspunkt til efterretning. Årsagen til forsinkelserne fremgår særskilt for hvert af projekterne i tabel 2.

Tabel 2: Oversigt over projekter med ny tidsplan til efterretning

  

Titel og by/bydel

Årsag til ny tidsplan

(Oprindelig ibrugtagningstids

punkt)


Seneste godkendte ibrugtagningstidspunkt

Nyt ibrugtagningstidspunkt

1

24 botilbudspladser til udsatte voksne på Jagtvej 157

Projektet er forsinket grundet afklaringer af kontraktretlige forhold mellem Byggeri København og rådgiverne på projektet (TRUST) og efterfølgende har krav fra Teknik- og Miljøforvaltningen ifm. lokalplansprocessen nødvendiggjort at bygningens placering på matriklen samt bygningens udformning blev ændret.

Ved seneste status til Socialudvalget var forventet ibrugtagning uafklaret

(Medio 2027)

Medio 2027

 

Ultimo 2027

2

Herbergscentret, Sundholm, 64 pladser til udsatte voksne

Projektet er forsinket pga. en række tekniske udfordringer med blandt andet brandanlæg som Byggeri København har skullet afklare sammen med rådgiver.

(Ultimo 2023)

Marts 2024

Oktober 2024

3

Plejekollektivet 22 pladser, Sundholm, udsatte voksne

Projektet er forsinket grundet udfordringer med økonomien til genhusning. Udfordringen skyldes massive prisstigninger på genhusningspavilloner, hvor den økonomiske ramme blev overskredet med 25%, og der har været arbejdet på at sikre en løsning, som ikke ville få konsekvenser for Socialforvaltningens moderniseringsbehov på Plejekollektivet.

Det er nu besluttet, at Byggeri Københavns over/underskudsmodel sikrer økonomien, og planlægningen samt etablering af genhusningsløsning kan genoptages primo 2024.

(November 2024)

August 2025

Medio 2026

4

6 skæve boliger til udsatte voksne på Emdrupvej, Bispebjerg

Projektet er forsinket, da boligselskabets (KAB) partnerskabsaftale med den entreprenør, som var tiltænkt opgaven med at opføre de skæve boliger, er ophørt.

Dette indebærer, at sagen i stedet skal sendes i udbud.

(Primo 2026)

Primo 2026

Medio 2027

5

Viby Sjælland, 35 boliger til borgere med sindslidelse

 

Projektet blev i første omgang forsinket pga. udfordringer med at overholde den økonomiske ramme. Dette er nu løst i samarbejde med Byggeri København.

Herefter er projektet blevet yderligere forsinket, da der er kommet nye grundejere af matriklen, som har nødvendiggjort, at der skulle udarbejdes nye vedtægter for en fælles grundejerforening og en allonge til købsaftalen.

(Oktober 2024)

Ultimo 2025

Ultimo 2026

6

30 pladser til unge med autisme på Søflygade, Margretheholmen

Projektet blev i første omgang forsinket pga. nødvendige lokalplanstillæg.

Den nuværende forsinkelse skyldes, at der skal omlægges vandledninger samt el- og fiberledninger før byggearbejdet kan gå i gang. Byggeri København har været i en længere dialog med forsyningsselskaberne, og der er nu fundet en løsning.

(Juli 2023)

Medio 2025

Ultimo 2026

 

7

2x27 pladser til borgere med sindslidelse i Sydhavnen, Solterrasserne

Projektet er forsinket, da der grundet prisstigninger var udfordringer med at overholde den økonomiske ramme. Derfor skulle der i samarbejde mellem rådgiver, Byggeri København og Socialforvaltningen  findes optimeringer i projektet.

Rådgiver har i optimeringsfasen simplificeret de tekniske føringsveje, så der kunne arbejdes med en bedre udnyttelse af bygningen, men der er også fundet optimeringer på Socialforvaltningens funktions- og arealkrav.

(Medio 2024)

Medio 2026

Primo 2027

8

12 skæve boliger til udsatte voksne på Strødamvej, Bispebjerg

Projektet er forsinket, da boligselskabets (KAB) partnerskabsaftale med den entreprenør, som var tiltænkt opgaven med at opføre de skæve boliger, er ophørt.

Dette indebærer, at sagen i stedet skal sendes i udbud.

 

(Ultimo 2021)

Medio 2026

Medio 2027

9

12 skæve boliger til udsatte voksne på Scherfigsvej, Østerbro

Projektet er forsinket, da boligselskabets (KAB) partnerskabsaftale med den entreprenør, som var tiltænkt opgaven med at opføre de skæve boliger, er ophørt.

Dette indebærer, at sagen i stedet skal sendes i udbud.

 

(Ultimo 2021)

Primo 2025

Medio 2026

10

12 skæve boliger Kofoed Skole

Projektet er forsinket, da boligselskabets (KAB) partnerskabsaftale med den entreprenør, som var tiltænkt opgaven med at opføre de skæve boliger, er ophørt.

Dette indebærer, at sagen i stedet skal sendes i udbud.

(Primo 2024)

Primo 2025

Medio 2026

11

Renovering og udbygning af Botilbuddet Fredskovvej, til borgere med handicap, Dianalund

Projektet er forsinket flere gange.

De første forsinkelser skyldtes at projektet skulle sendes i genudbud, og at der skulle udføres uforudsete undersøgelser af jordbundsforhold.

Herefter blev projektet yderligere forsinket pga. en rådgivningsfejl, hvor bygningerne ikke var placeret med tilstrækkelig afstand ift. brandsikkerhed. Det betød, at facaderne skulle skiftes til et ikke brandbart materiale.

Seneste forsinkelse skyldes, at der har pågået et langstrakt forløb omkring aflevering af byggeriet, da Socialforvaltningen har måttet påpege særdeles mange fejl- og mangler i projektet.

De sidste udeståender er i færd med at blive afklaret mellem Socialforvaltningen og Københavns Ejendomme

(Primo 2022)

Medio 2023

Medio 2024

12

Reetablering af Lindegårdshusene hhv. 35 og 36 boliger i to tilbud til borgere med sindslidelse, Boserupvej Roskilde

Projektet er forsinket, da der har været store udfordringer med at overholde den økonomiske ramme. Dialogen mellem Byggeri København og rådgiver (DSP+) om prissætning og muligheder for optimeringer i projektet har taget lang tid.

Det har efterfølgende været nødvendigt at gennemføre væsentlige omprojekteringer i samarbejde mellem rådgiver, Byggeri København og Socialforvaltningen.

Derudover er projektet forsinket da det har vist sig vanskeligt at opnå enighed med Roskilde Kommune om placering af botilbuddene på grunden.

(Ultimo 2024)

Uafklaret

Ultimo 2028

Afsluttede projekter

Siden den sidste status til Socialudvalget den 1. marts 2023 er følgende byggeprojekter afsluttet og overdraget til Socialforvaltningen:

  • Thomas Laubs Gade, Østerbro: 12 boliger til unge med udviklingshæmning (nybyg) som midlertidigt botilbud (servicelovens § 107).
  • Pallesvej, modernisering af bo- og dagtilbuddet til borgere med handicap som hhv. midlertidigt og længerevarende botilbud (servicelovens §§ 107 og 108).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Socialudvalget vil få forelagt næste status på Socialforvaltningens byggeprojekter primo 2025.

Mikkel Boje

                                                          / Anders Johannes Kristensen

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Enhedschef Pernille Bahnson fra Københavns Ejendomme og Byggechef Mette Kilde Corfitzen fra Byggeri København deltog under punktets behandling sammen med kontorchef Anders Johannes Kristensen fra Socialforvaltningen.

Til top