Mødedato: 13.03.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialforvaltningens årsregnskab 2023

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens årsregnskab for 2023 og deraf følgende anmodning om overførsler til 2024. Regnskabet på den almindelige drift er et mindreforbrug på 7,9 mio. kr. på servicerammen, hvilket svarer til en afvigelse på 0,1 % af budgettet. Forvaltningen anmoder dertil om, at et samlet merforbrug på 1,1 mio. kr. overføres til 2024, som både dækker over overførsler af en række mindre- og merforbrug. Der skal overføres et merforbrug, da en række af forvaltningens centre med overførselsadgang har et merforbrug i regnskabet 2023, som jf. Københavns Kommunes overførselsregler skal overføres fuldt ud til 2024. Der anmodes dog ligeledes om overførsel af mindreforbrug på de øvrige centre med overførselsadgang i forvaltningen, ligesom der anmodes overført mindreforbrug vedr. eksternt finansierede projekter.

Ud over service indgår også regnskabsresultatet for anlægsrammen, overførsler og finansposter i sagen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens årsregnskab 2023,
  2. at Socialudvalget godkender Socialforvaltningens anmodning om overførsler fra 2023 til 2024, hvor der samlet anmodes om at få overført et merforbrug1,1 mio. kr.

Problemstilling

Socialforvaltningens årsregnskab 2023 skal godkendes af Socialudvalget, jf. Københavns Kommunes regnskabscirkulære. Socialforvaltningen præsenterer derfor med denne indstilling forvaltningens regnskabsresultat for 2023. Hertil skal Socialudvalget godkende Socialforvaltningens overførselsanmodning, og indstillingen redegør derfor for mer- og mindreforbrug i regnskabet, som forvaltningen anmoder om at få overført til 2024, jf. Københavns Kommunes principper for overførsler.

Løsning

De følgende afsnit beskriver kort det overordnede regnskabsresultat fordelt på Socialforvaltningens målgrupper. Forklaringer på regnskabsafvigelserne på et mere detaljeret niveau på service, anlæg, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter fremgår af bilag 1. Bilag 2-5 indeholder konkretiseringer af forvaltningens overførselsanmodning. Bilag 6 indeholder forvaltningens årsrapportering på balancen.

Service

Socialforvaltningens regnskab 2023 for den almindelige drift udviser et mindreforbrug på 5,9 mio. kr. på servicerammen, jf. tabel 1. Dette svarer til en afvigelse på 0,1 % af forvaltningens budget. Forvaltningen har derudover haft Ukrainerelaterede udgifter på 1,9 mio. kr., som ligger ud over det, der er blevet budgetkompenseret for i løbet af 2023.

Tabel 1 viser regnskabsresultatet som afvigelsen mellem budget og forbruget – både med og uden Ukrainerelaterede udgifter.

Tabel 1. Regnskabsresultat for service

Bevilling

Regnskabsresultat

Heraf Ukrainerelaterede udgifter uden budgetkompensation

Regnskabsafvigelse på alm. drift (dvs. uden Ukrainerelaterede udgifter)

 

Børnefamilier med særlige behov

11,1

-1,8

12,9

 

Borgere med sindslidelse

20,2

0,2

20,0

 

Udsatte voksne

-14,8

0,0

-14,8

 

Den sociale hjemmepleje

-14,5

0,0

-14,5

 

Borgere med handicap

-10,2

-0,2

-10,0

 

Tværgående opgaver og administration

14,1

0,0

14,1

 

Servicedrift i alt

5,9

-1,9

7,9

 

* Afrundinger kan betyde, at ikke alle summer stemmer på decimalen.

 

I 3. kvartalsprognose pr. oktober 2023 var der prognosticeret et merforbrug på 42,4 mio. kr. efter overførsler. Socialforvaltningen fik dækket det forventede merforbruget med midler fra puljen til uforudsete udgifter. Socialforvaltningen fik hertil yderligere 39,0 mio. kr. fra puljen til uforudsete udgifter til at håndtere tilbagebetaling af for højt opkrævede takster på herberger i tidligere år, hvormed forvaltningen har for meget hjemtaget statsrefusion. Denne omkostning var ikke medregnet i forvaltningens 3. kvartalsprognose. Endelig fik Socialforvaltningen tilført 157,8 mio. kr. på serviceområdet ved overførselssagen 2022-2023, bl.a. til håndtering af større økonomiske udfordringer. Hvis der ikke var blevet tildelt midler ved overførselssagen, midler til at håndtere det forventede merforbrug ved 3. kvartalsprognose, og der ikke var blevet tildelt midler til tilbagebetaling af for højt opkrævede takster, havde forvaltningens regnskabsresultat være forværret tilsvarende. Endelig ville forvaltningen ikke have kunne holde forbruget inden for budgettet, hvis der ikke havde været udvist generel tilbageholdenhed hele året samt implementeret handleplaner med økonomiske besparelser i foråret 2023.

Det var Socialforvaltningens forventning, at der efter tildeling af midler fra puljen til uforudsete udgifter ville være budgetbalance. Når regnskabet udviser et mindreforbrug på almindelig drift på 7,9 mio. kr. fremfor balance, skyldes det primært, at tilbagebetalingen af for højt opkrævede takster på herberger i tidligere år blev lavere end først antaget. Tilbagebetalingen endte med at være 35,2 mio. kr. fremfor 39,0 mio. kr. Hertil har der kort inden regnskabsluk været en tilbagebetaling fra Københavns Ejendomme til forvaltningen som følge af for højt opkrævet aconto for vand, el og varme på en række tilbud, som forvaltningen ikke havde forventet og ikke var blevet varslet om. Endelig har der været yderligere tilbageholdenhed og manglende genbesættelser ved vakancer på administrationsområdet som følge af de vedtagne administrative besparelser i 2024.

Overførsler fra 2023 til 2024

Af tabel 2 fremgår de midler, Socialforvaltningen anmoder om at få overført til 2024. Disse overførsler vedrører: 

  1. Decentral opsparing, som er mer- og mindreforbrug på Socialforvaltningens centre med overførselsadgang (herunder selvejende institutioner). De konkrete centres overførsler fremgår af bilag 2.
  2. Eksternt finansierede projekter, som omfatter mer- og mindreforbrug, der er bundet til specifikke projekter, der er finansieret af eksterne tilskudsgivere, f.eks. fonde eller styrelser. Dette omfatter også de objektivt finansierede institutioner Børnehus Hovedstaden og Sønderbro, som iht. kommunens regnskabsregler skal overføres til næste år. Disse overførsler fremgår af bilag 3.
  3. Lov- og kontraktbundne midler vedrører bindende aktiviteter, hvor kommunen enten vil lide et økonomisk tab, hvis midlerne ikke overføres til næste år, eller vil kunne opnå en økonomisk gevinst ved at overføre midlerne. Denne type overførsler indgår ikke i Socialforvaltningens overførselsanmodning 2023-2024.
  4. Øvrige overførsler omfatter overførselsanmodninger, som ikke falder inden for de øvrige tre kategorier. Dette kan omfatte mindreforbrug vedrørende midler udmøntet fra investerings- eller innovationspuljen. Det bemærkes, at det vil være op til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at prioritere denne type af overførsler.

I kolonnen yderst til højre ses resultatet på almindelig drift, hvis alle overførsler godkendes. Socialforvaltningen anmoder om at overføre et samlet merforbrug på 1,1 mio. kr., som både dækker over overførsler af en række mindre- og merforbrug, jf. tabel 2. Forvaltningen skal dog overføre et samlet merforbrug, da en række af forvaltningens decentrale centre med overførselsadgang udviser et merforbrug i regnskabet. Ifølge Københavns Kommunes principper for overførsler i regnskab 2023, som blev godkendt af Økonomiudvalget d. 21. november 2023, skal alle merforbrug på centre med overførselsadgang overføres fuldt ud. Det merforbrug, der udvises på centre med overførselsadgang, kan ikke udlignes tilstrækkeligt af de mindreforbrug, de øvrige centre med overførselsadgang udviser. Forvaltningen er derfor nødsaget til at overføre et samlet merforbrug.

Tabel 2. Overførsler fra 2023 til 2024

Hovedforklaringer på regnskabsafvigelser

Hovedforklaringer på regnskabsafvigelser på almindelig drift (dvs. uden Ukrainerelaterede udgifter) for de enkelte bevillinger fremgår nedenfor. Alle nedenstående forklaringer på bevillingsområderne uddybes i bilag 1.

Børnefamilier med særlige behov udviser et mindreforbrug på 12,9 mio. kr. på almindelig drift, hvoraf et mindreforbrug på 6,9 mio. kr. anmodes overført til 2024. Mindreforbruget kan bl.a. henføres til dagbehandling og fleksible indsatser, hvor der i højere grad blev visiteret til fleksible indsatser fremfor dagbehandling, hvor enhedsprisen er lavere. Dertil har der været lavere aktivitet end budgetteret på forebyggende foranstaltninger samt generel tilbageholdenhed på området. I modsatgående retning ses der et merforbrug som følge af stigende aktivitet på køb af pladser hos private socialpædagogiske opholdssteder og døgninstitutioner, som dels skal ses i sammenhæng med en høj belægning på forvaltningens egne institutioner, og dels i sammenhæng med et stigende antal underretninger.

Borgere med sindslidelse udviser et mindreforbrug på 20,0 mio. kr. på almindelig drift, hvoraf et mindreforbrug på 4,6 mio. kr. anmodes overført til 2024. Mindreforbruget kan primært tilskrives generel tilbageholdenhed og kompenserende handlinger. Dette var nødvendigt for at håndtere køb af botilbudspladser til borgere, som tidligere boede på Borgervænget, hvor budgetkompensationen herfor kom så sent på året, at der ikke var mulighed for at udnytte den samlede købsramme. Hertil har de kompenserende handlinger været nødvendige for at håndtere udfordringer på andre områder indenfor Socialforvaltningens samlede ramme. Yderligere har der været lavere aktivitet på køb af socialpædagogisk bistand og beskyttet beskæftigelse end budgetteret, hvilket ligeledes har medført et mindreforbrug.

Udsatte voksne udviser et merforbrug på 14,8 mio. kr. på almindelig drift, hvoraf et merforbrug på 15,7 mio. kr. skal overføres til 2024. Der skal overføres et større merforbrug end bevillingen udviser samlet set, da det er merforbrug på forvaltningens centre med overførselsadgang, der skal overføres, jf. Københavns Kommunes overførselsregler. Centret på området udviser et større merforbrug end bevillingen samlet set, hvilket bl.a. skyldes overførsel af merforbrug fra tidligere år. Merforbruget på området kan henføres til stigende udgifter til køb af pladser på krisecentre som følge af stigende aktivitet på området, samt udfordringer med lav belægning på egne krisecenterpladser. Området er vanskeligt styrbart for forvaltningen pga. selvhenvender-princippet. Hertil har den selvejende institution Mændenes Hjem haft et merforbrug på ca. 9,0 mio. kr., som ligeledes udgør en væsentlig andel af merforbruget. Merforbruget skyldes bl.a. højere lønudgifter end budgetteret.

Den sociale hjemmepleje udviser et merforbrug på 14,5 mio. kr. på almindelig drift. Merforbruget kan primært henføres til stigende aktivitet for både hjemme- og sygepleje. Den stigende aktivitet i hjemmeplejen skyldes primært en stigning i antallet af unikke borgere. Den stigende aktivitet i sygeplejen kan henføres til flere borgere med behov for sygepleje og herunder mere komplekse behov, at patienter udskrives tidligere fra hospitaler med deraf følgende større støttebehov, samt et skærpet påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Borgere med handicap udviser et merforbrug på 10,0 mio. kr. på almindelig drift, hvoraf et mindreforbrug på 1,6 mio. kr. anmodes overført til 2024. Merforbruget kan bl.a. henføres til børne- og ungeområdet, hvor der har været en stigende aktivitet og enhedspris på dagbehandling og fleksible indsatser som følge af en forøgelse af børn med autisme og komorbiditet. Der ses ligeledes en stigende aktivitet og enhedspris på forebyggende foranstaltninger og stigende udgifter til socialpædagogiske fripladser samt en stigning i antallet af anbringelser. Dertil har der været et merforbrug på hjælpemidler, hvilket kan tilskrives, at en højere andel af de leverede handicapbiler i 2023 har været busser, som har en højere enhedspris end biler, samtidigt med at der har været en usædvanlig høj leverance af både handicapbiler og busser i 2023. Dette skal ses i relation til de seneste års leverancemangel, hvilket har medført en ophobning af bevilgede sager.

Tværgående opgaver og administration udviser et mindreforbrug på 14,1 mio. kr. på almindelig drift, hvoraf et mindreforbrug på 1,5 mio. kr. anmodes overført til 2024. Mindreforbruget kan henføres til målrettet tilbageholdenhed, som har været nødvendig for at håndtere udfordringer på andre området indenfor Socialforvaltningens samlede ramme. Hertil skyldes mindreforbruget vakancer, herunder afbrydelse af allerede igangsatte rekrutteringsforløb, som ligeledes har været nødvendige for at håndtere forvaltningens økonomiske udfordringer, og som desuden skal ses i relation til de administrative besparelser, som træder i kraft i 2024. Endelig har der været ubenyttede midler til frivilligt socialt arbejde (§18-midler) fra tidligere regnskabsår, som er blevet tilbagebetalt.

Anlæg, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter

Af tabel 3 fremgår afvigelser i regnskabet på anlægsområdet, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter. Det fremgår ligeledes af tabellen, om afvigelserne anmodes overført til 2024, eller om midlerne tilføres kassen (dette er alene relevant for anlægsområdet og finansposter).

Tabel 3. Regnskabsresultat for anlæg, efterspørgselsstyrede overførsler og finansposter

Bevilling

Regnskabsresultat

Overførsel til 2024

Overførsel til kassen

Anlæg

3,2

2,6

0,6

Overførsler

54,3

0,0

0,0

Finansposter

65,2

0,0

0,0

Anlægsområdet udviser i regnskabet et mindreforbrug på 3,2 mio. kr. Det samlede mindreforbrug vedrører både projekter, der er afsluttet i 2023, og projekter, der fortsætter i 2024.

Mindreforbrugene på projekter, der fortsætter i 2024, svarer til 2,6 mio. kr., som anmodes overført til 2024. Mindreforbruget kan primært henføres til forsinkelse af istandsættelse af botilbuddet Tagabo samt forsinket anvendelse af monteringsmidler ifm. etablering af erstatningslokaler til ungeherberget Sporsløjfen.

Derudover ses et mindreforbrug på i alt 0,6 mio. kr. på projekter, der er afsluttede i 2023, og som skal tilbageføres til kassen. Mindreforbruget vedrører bl.a. et investeringsforslag i hjemmeplejen vedrørende bedre driftsplanlægning, som har vist sig ikke at kunne implementeres som tiltænkt, hvorfor anlægsinvesteringsmidlerne ikke har kunne bruges fuldt ud. Yderligere vedrører mindreforbruget et anlægsprojekt vedr. etablering af et botilbud til unge med sindslidelse på Hans Knudsens Plads, hvor omkostningerne til etablering af det nye botilbud har vist sig lavere end antaget.

Efterspørgselsstyrede overførsler udviser et mindreforbrug54,2 mio. kr. Mindreforbruget kan primært tilskrives flere indtægter end budgetteret fra den centrale refusionsordning vedr. Særligt Dyre Enkeltsager som følge af berigtigelser fra tidligere år.

Finansposter udviser en balanceforskydning på 3,9 mio. kr., som primært kan tilskrives afsluttende posteringer ifm. opsigelsen af en driftsoverenskomst med en selvejende institution i 2021.

Balancen

Afstemningen af Socialforvaltningens balance har vist, at der er opfølgningsbeløb for samlet 0,2 mio. kr. fordelt på forskellige konti, der skal afstemmes endeligt. Opfølgningen vedrører primært oprydning på mellemregningskonti vedrørende Kommunernes ydelsessystem. Ovenstående uddybes i bilag 7.

Økonomi

Økonomien er indeholdt i sagen.

Videre proces

Efter Socialudvalgets behandling af regnskabet forelægges forvaltningens regnskab Økonomiudvalget den 25. april 2024, hvor det behandles som en del af det samlede regnskab for hele kommunen. Kommunens samlede regnskab behandles af Borgerrepræsentationen den 4. maj 2024.

 

Mikkel Boje

                                    / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Kontorchef Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling. 

Til top