Mødedato: 12.12.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Diverse ledelsesinformation 1. halvår 2018

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget forelægges diverse ledelsesinformationer for 1. halvår 2018. Ledelsesinformationerne fremlægges samlet, som udvalget i 2013 har ønsket, og omhandler et meget bredt udsnit af områderne. For eksempel indgår oplysninger om anvisningslister til botilbud samt udvikling i klagesagsstatistikken. Ledelsesinformationerne viser både positive og negative udviklingstendenser på områderne.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager vedlagte diverse ledelsesinformationer for 1. halvår 2018 til efterretning (bilag 1).

Problemstilling

Socialudvalget får løbende forelagt informationer om forvaltningens drift, resultater og økonomi. Socialudvalget besluttede på et møde den 23. januar 2013, at en række orienteringer og indstillinger, som udvalget modtog i fast kadence, fremover skulle forelægges samlet i en orienteringssag.

Det nuværende Socialudvalg fik diverse ledelsesinformationer for 2017 forelagt den 20. juni 2018. Her besluttede udvalget at udvide materialet bl.a. med sygefravær samt vold og trusler. Socialudvalget kan altid bede forvaltningen om at få uddybende forklaringer på de enkelte områder. Ligeledes kan forvaltningen fortsat tage de enkelte områder særskilt op, hvis der sker væsentlige ændringer på et af områderne.

Socialforvaltningen forelægger nu Socialudvalget diverse ledelsesinformationer for 1. halvår 2018. Der er tale om data om belægningen på krisecentre, herberger og natcaféer, ventetid til et botilbud, ventetid på almen bolig, udsættelser, Arbejdstilsynet, Socialtilsynet, hjemmeplejeområdet, de særlige beskæftigelsesordninger, behandlingsgarantien på stofmisbrugsområdet, vold og trusler, sygefravær, overholdelse af sagsbehandlingsfrister, ledelsestilsyn på statsrefusionsområdet og klagesagsstatistik på myndighedsområdet, jf. bilag 1. 

 

 

Løsning

I bilag 1 er den samlede ledelsesinformation uddybende beskrevet i forhold til alle de emner, som Socialudvalget har ønsket. I det følgende fremhæves udvalgte tendenser, både positive og negative, for 1. halvår 2018, som forvaltningen vurderer, har særlig interesse:

Antal borgere på anvisningsliste til et botilbud efter servicelovens §§ 107 og 108

  • Antallet af borgere med handicap, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, har været faldende i 2018 fra 52 i januar 2018 til 19 i juni 2018. Det store fald skyldes især åbningen af en række botilbudspladser, der har ført til et stort antal indflytninger. Dertil kommer, at der i budgettet for 2018 blev bevilget midler til køb af eksterne pladser til de konkrete borgere, der i 2017 havde en ventetid på seks måneder eller mere.
  • Antallet af borgere med sindslidelse, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, har ligeledes været faldende i 2018 fra 47 i januar 2018 til 31 i juni 2018. Faldet kan tilskrives en række initiativer, eksempelvis at der i budgettet for 2018 er bevilget midler til køb af eksterne pladser til de konkrete borgere, der i 2017 havde en ventetid på seks måneder eller mere. Antallet af ventende er dog stigende i 2. halvår af 2018. Dette tilskrives den igangværende omstilling af botilbud i kommunen, der har medført, at en andel af pladserne har været lukket for visitation. Der er nu genåbnet for visitation.
  • Antallet af udsatte borgere, der har ventet i mere end seks måneder på et botilbud, har ligeledes været faldende i starten af 2018, men har siden april været støt stigende.
  • For at sikre en fortsat aktiv indsats mod afvikling af anvisningslisten til botilbud på tværs af målgruppeområder arbejder Socialforvaltningen på en handleplan for dette. Handleplanen vil indeholde en række konkrete indsatser, der skal sikre, at borgerne ikke skal undvære den støtte, de har behov for. Herunder arbejdes der med en bedre udnyttelse af den kommunale kapacitet samt et større fokus på rehabiliterende indsatser, der skal understøtte borgerne i at blive mere selvstændige og selvhjulpne. Der er i budgettet for 2019 bevilget midler til køb af pladser til borgere, der har ventet i mere end seks måneder. Socialforvaltningen søgte også i budgettet for 2019 midler til borgere med ventetid under seks måneder, men der blev ikke afsat midler hertil.

Status på Arbejdstilsynet

  • I perioden 1. januar 2018 til 11. oktober 2018 har Arbejdstilsynet givet forvaltningens arbejdspladser 6 strakspåbud og 2 påbud. Til sammenligning gav Arbejdstilsynet 3 strakspåbud og 17 påbud i 2017. Det tegner således til, at det samlede antal påbud i 2018 ender med at være mindre end i 2017. Se i øvrigt bilag 1 for yderligere information om Arbejdstilsynets afgørelser.
  • Socialforvaltningen har i 2016, 2017 og 2018 arbejdet aktivt med at styrke sikkerheden på forvaltningens arbejdspladser, herunder har forvaltningen arbejdet indgående med at forebygge risikoen for vold og trusler om vold på udvalgte botilbud i socialpsykiatrien og på handicapområdet. Socialforvaltningen vil også i de kommende år have fokus på at styrke sikkerheden på forvaltningens arbejdspladser.

 

Status på Socialtilsynet

  • I 1. halvår 2018 modtog i alt 52 tilbud under Socialforvaltningen tilsyn af Socialtilsynet. Der er ingen af Socialforvaltningens tilbud, der har fået påbud eller skærpet tilsyn fra Socialtilsynet i 1. halvår 2018.
  • Socialforvaltningen vurderer, at samarbejdet med Socialtilsynet og den faglige udvikling på de enkelte tilbud, som følger af socialtilsynsbesøg, generelt er blevet væsentligt styrket de seneste år. I 2018 har forvaltningen indledt et arbejde med mere systematisk brug af Socialtilsynets besøg og rapporter, således at bekymrende forhold håndteres i tide.

Status på overholdelse af sagsbehandlingsfrister

  • I henhold til retssikkerhedsloven skal kommunalbestyrelsen fastsætte realistiske sagsbehandlingsfrister. Det betyder, at fristerne skal svare til den tid, der i praksis går med at behandle 80 til 90 pct. af den pågældende sagstype. Forvaltningen overholder målsætningen om de 80 pct. på enkeltydelsesområdet og pensionsområdet. Forvaltningen er imidlertid udfordret på nogle paragraffer (servicelovens §§ 41-42) på handicapområdet. Det skyldes hovedsageligt en stigning i antallet af ansøgninger i og med, at flere borgere som følge af en funktionsnedsættelse har brug for hjælp. På området vedr. personlige hjælpemidler ses der en positiv udvikling.

  • Forvaltningen har vedvarende fokus på muligheder for at forenkle og optimere sagsbehandlingen. På handicapområdet arbejdes der særligt i regi af Borgercenter Handicaps udviklingsplan på myndighedsområdet med en række indsatser, som bl.a. skal bidrage til en bedre overholdelsesprocent. Udviklingsplanen samt de midler, der blev givet til flere sagsbehandlere og kompetenceudvikling ifm. budget 2019, forventes at have en positiv afsmitning på sagsbehandlingstiderne.  

Klagesagsstatistik på myndighedsområdet

  • I 1. halvår 2018 modtog Socialforvaltningen 13 pct. færre realitetsklager (klager over selve afgørelsen) på myndighedsområdet set i forhold til 1. halvår 2017. Desuden modtog forvaltningen 12 pct. flere formalitetsklager (klager over selve sagsbehandlingen) sammenlignet med 1. halvår 2017. Se i øvrigt bilag 1 for yderligere information om klagesagsstatistik.
  • I cirka 69 pct. af realitetsklagerne (klager over selve afgørelsen) har forvaltningen fastholdt afgørelsen. Borgerne har i cirka 21 pct. af sagerne fået helt eller delvist medhold i klagen. For så vidt angår formalitetsklagerne (klager over selve sagsbehandlingen) har borgercentrene i cirka 39 pct. af klagerne fastholdt den skete sagsbehandling i sagen. Borgercentrene har i cirka 32 pct. af klagerne givet borgeren helt eller delvist medhold.
  • Socialforvaltningen arbejder løbende med at lære af klagerne, som en måde at forebygge fremtidige klager. Eksempelvis arbejdes der i Borgercenter Handicap med indsatsen Styrket Borgerkontakt, der systematisk arbejder på at afstemme forventninger og skabe en god dialog med borgeren.

I bilag 1 kan man læse nærmere om udviklingen på samtlige områder.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget får forelagt næste afrapportering om diverse ledelsesinformationer medio 2019. I denne sag vil som noget nyt også indgå ledelsesinformation vedr. Styrelsen for Patientsikkerheds risikobaserede tilsyn.  

 

Nina Eg Hansen                                       

                                  / Lise Stidsen Vandahl

Beslutning

Kontorchef Lise Stidsen Vandahl deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top