Mødedato: 08.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Kraftværket, Vordingborggade 15, 2100 København Ø

Ansøgning om puljemidler til projekt for grønlandske borgere med komplekse sociale problemer

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til forvaltningens ansøgning om 7,2 mio. kr. fra Socialstyrelsen til et ”Projekt for grønlandske borgere med komplekse sociale problemer” for perioden 1. juni 2022 - 31. december 2024. Ansøgningen er sendt med forbehold for politisk godkendelse.

Projektet er berammet til opstart i juni 2022. Det skal medvirke til, at en række af forvaltningens indsatser bliver yderligere kvalificeret i forhold til at arbejde med udsatte borgere med grønlandsk baggrund. For borgerne skal dette lede til, at flere i målgruppen profiterer af rusmiddelbehandling og støttes til at komme ud af hjemløshed.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender ansøgning om 7,2 mio. kr. til ”Projekt for grønlandske borgere med komplekse sociale problemer” fra ansøgningspuljen ”Partnerskab om udsatte grønlændere og bedre misbrugsbehandlingsmetoder”, udmeldt af Socialstyrelsen.
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget opjusteres med et forventet beløb på i alt 7,2 mio. kr. i perioden 2022-2024, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet, såfremt ansøgningen imødekommes af Socialstyrelsen.

Problemstilling

Socialt udsatte borgere med grønlandsk baggrund oplever i Danmark ofte sociale problemer som hjemløshed, afhængighed af rusmidler samt helbredsmæssige og psykiske problemstillinger. På grund af sproglige og kulturelle barrierer kan det være vanskeligt for de socialfaglige medarbejdere at hjælpe udsatte borgere med grønlandsk baggrund i rusmiddelbehandlingen eller i overgangen fra herberg til egen bolig. På Sundholm er der en oplevelse af, at antallet af unge med grønlandsk baggrund er steget over en årrække, og at rusmiddelforbruget har ændret sig fra alkohol og hash til stærkere rusmidler som kokain. Dette afspejler det misbrugsmønster, man ser blandt unge i København generelt, hvor bl.a. kokain ligeledes er blevet mere udbredt end tidligere.

Socialforvaltningen vurderer, at en række af forvaltningens tilbud, som allerede er i kontakt med udsatte borgere med grønlandsk baggrund, vil kunne kvalificeres yderligere til arbejdet med målgruppen, sådan at flere vil kunne profitere af rusmiddelbehandling og støttes til at komme ud af hjemløshed.

Løsning

Socialforvaltningen har den 11. maj 2022 ansøgt Socialstyrelsen om 7,2 mio. kr. for perioden 1. juni 2022 - 31. december 2024 til ”Projekt for grønlandske borgere med komplekse sociale problemer” fra ansøgningspuljen ”Partnerskab om udsatte grønlændere og bedre misbrugsbehandlingsmetoder”. Projektet vil afprøve nye metoder, men også videreføre og videreudvikle eksisterende metoder målrettet udsatte borgere med grønlandsk baggrund. Indsatserne skal være funderet i en kulturel forståelse for målgruppen.

Projektets overordnede målsætning er, at socialt udsatte borgere med grønlandsk baggrund opnår en bedre trivsel og en højere livskvalitet. Dette skal ske gennem en række udgående indsatser målrettet den specifikke målgruppe, herunder rusmiddelbehandling, fremskudt sagsbehandling og hjælp til sundhedsmæssige problemstillinger. Indsatserne er nærmere beskrevet nedenfor. 90 % af de ansøgte midler er således tiltænkt fem årsværk til udgående medarbejdere i den 2,5-årige projektperiode, mens de resterende 10 % afsættes til projektledelse. På borgerniveau er det målsætningen, at flere udsatte borgere med grønlandsk baggrund:

  • støttes i kontakten med jobcentret med henblik på at få afklaret deres forsørgelsesgrundlag og sikre en stabil indkomst
  • hjælpes ud af hjemløshed
  • oplever, at de hjælpes videre og modtager en relevant og meningsfuld indsats
  • modtager og profiterer af rusmiddelbehandling
  • støttes i stabil kontakt i primærsektoren (egen læge), hvis de har somatiske problemstillinger
  • støttes i at gennemføre udredning i psykiatrien, hvis de har samtidige problemstillinger relateret til rusmidler og psykiatri
  • oplever en mere sammenhængende indsats, idet koblingen mellem tilbud i NGO-regi og kommunale tilbud styrkes.

På organisatorisk niveau skal projektet udbrede kenskab til, hvordan man kan motivere, styrke samarbejdet med og fastholde borgerne i målgruppen i både sociale og sundhedsfaglige indsatser. Samtidig skal projektet belyse, hvor indsatser eller overgange ikke fungerer hensigtsmæssigt og hvordan en relationel koordinering mellem fagprofessionelle i projektet kan styrke en sammenhængende og helhedsorienteret indsats. Projektet vil derudover kunne give forvaltningen en række relevante erfaringer med målgruppen, som vil kunne anvendes i arbejdet med implementering af bolig- og hjemløseaftalen.

Projektets indsatser vil som udgangspunkt have fokus på den del af målgruppen, der opholder sig på og omkring Sundholm, på Christiania og i eget hjem i forbindelse med, at borgeren får egen bolig efter fx et herbergsophold. Rekruttering af målgruppen kan også ske andre steder, hvor der er fællesskaber, som fx væresteder eller botilbud, hvor der kommer borgere med grønlandsk baggrund med komplekse sociale problemer. Forvaltningen er i dialog med blandt andre Kofoeds Skole om et samarbejde i forbindelse med projektet.

Forvaltningen forventer, at der i projektperioden vil indgå cirka 25-30 borgere i projektet med en gennemstrømning på ca. 10 borgere om året. Borgerne vil modtage en helhedsorienteret, fremskudt og håndholdt indsats, hvilket bl.a. kræver et lavt caseload for medarbejderne. Der er tale om borgere med støttebehov ift. en lang række problemstillinger, jf. målsætningerne ovenfor, herunder behov for en styrket koordinering af indsatser på tværs af enheder og sektorer.

Der er samtidig en forventning om, at cirka 75 borgere vil modtage råd, vejledning og pleje gennem projektets sundhedsfaglige indsats, der har base i Sundhedsklinikken på Sundholm.

Alle projektets indsatser forankres i Socialforvaltningen, men der er aftalt et tæt samarbejde med relevante NGO'er på området, herunder Kofoeds Skole og Det Grønlandske Hus. Projektet lægger sig således i forlængelse af Socialforvaltningens arbejde med servicekultur samt omstillingsplanen i Borgercenter Voksne, som bl.a. har fokus på sammenhæng mellem indsatser og samarbejde mellem kommunale og private aktører.

Der vil i rekrutteringen af projektmedarbejdere være et stort fokus på, om ansøgerne kan det grønlandske sprog og/eller har kendskab til den grønlandske kultur.

Projektet, som det er beskrevet i ansøgningen, består af fem initiativer:

1) En udgående rusmiddelbehandlingsindsats målrettet socialt udsatte borgere med grønlandsk baggrund vil som noget nyt blive afprøvet i projektet. Indsatsen vil have fokus på relationsdannelse, råd og vejledning, skadesreduktion og motivationsforløb med henblik på indskrivning i egentlig rusmiddelbehandling, når borgeren er parat. I projektet vil der også blive arbejdet med relationel koordinering mellem involverede fagpersoner om målgruppen. Den udgående behandling kan komme til borgeren i eget hjem i samarbejde med den fremskudte sagsbehandling eller den udgående sundhedsfunktion og være opsøgende der, hvor borgerne og de grønlandske fællesskaber er. Forvaltningen søger midler til to årsværk til udgående rusmiddelbehandling.

2) Koordinerende fremskudt sagsbehandling for socialt udsatte borgere med grønlandsk baggrund skal sikre en kontinuerlig og fleksibel indsats, der skal  hjælpe borgeren i kontakten med relevante offentlige myndigheder og tilbud samt tilbud i civilsamfundet. Den fremskudte sagsbehandling kan tilbyde stabiliserende hjælp i egen bolig og på gaden i forhold til økonomi samt evt. indstilling til bolig, botilbud eller andre sociale indsatser. Forvaltningen søger midler til ét årsværk til koordinerende fremskudt sagsbehandling.

3) En kulturformidler skal fungere som gatekeeper til de grønlandske fællesskaber på Sundholm for den udgående rusmiddelbehandling og andre relevante samarbejdspartnere. Kulturformidleren vil også kunne formidle forståelsen af sprog og kultur mellem borgere med grønlandsk baggrund og personale på botilbuddene for socialt udsatte borgere på Sundholm og på den måde understøtte arbejdet med recovery og rehabilitering. Forvaltningen søger midler til ét årsværk til en kulturformidler.

4) Udgående sundhedsfunktion fra sygeplejeklinikken på Sundholm kan give råd, vejledning og pleje og dermed understøtte, at flere borgere bliver udredt for helbredsmæssige problemstillinger, kommer i behandling og fastholdes i deres behandlingsforløb. Forvaltningen søger midler til ét årsværk til en udgående sundhedsfunktion.

5) Et tværsektorielt netværk mellem Københavns Kommune og relevante NGO'er skal understøtte en bedre koordinering og et mere smidigt samarbejde omkring projektets indsatser. Netværket vil være et forum for gensidig videndeling og fokusering af projektets udgående indsatser. Relevante deltagere er som udgangspunkt Socialforvaltningen, Kofoeds Skole, Det Grønlandske Hus, Kirkens Korhær og Reden København, men netværket kan løbende blive udvidet med andre relevante aktører. Det kan også overvejes at arrangere et vidensdelingsmøde på tværs af kommuner.

Ud over de  fem årsværk til udgående medarbejdere afsættes der midler til ½ årsværk til en projektkoordinator. Projektkoordinatoren er ansvarlig for, at projektets indsatser bliver iværksat og for at sikre samspil mellem projektets og øvrige kommunale indsatser og indsatser i NGO-regi. Koordinatoren sekretariatsbetjener projektets styregruppe og netværket og sikrer, at forvaltningen overholder krav til regnskabsaflæggelse, status  mv. til Socialstyrelsen.

Økonomi

Der er i Socialstyrelsens ansøgningspulje ikke krav om kommunal medfinansiering, og projektansøgningen medfører således ingen udgifter for forvaltningen. Når projektet og dermed finansieringen af de beskrevne indsatser ophører, vil forvaltningen følge op med en sag til udvalget om projekterfaringerne med henblik på, at der kan tages stilling til evt. videreførsel. Der vil på baggrund heraf kunne bestilles et budgetnotat, såfremt der er politisk ønske om at fortsætte indsatserne.

Hvis Socialudvalget godkender projektet, og Socialstyrelsen imødekommer ansøgningen, vil Socialforvaltningens udgifts- og indtægtsbudget blive opjusteret med 7,2 mio. kr. i perioden 2022-2024, jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer efter en eventuel imødekommelse af ansøgningen.

Tabel 1: Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /Udgift (U)

2022

(t.kr.)

2023

(t.kr.)

2024

(t.kr.)

Varig?

2

SUD

3210 – Udsatte voksne

U

1.492

2.865

2.865

Nej

2

SUD

3210 – Udsatte voksne

I

-1.492

-2.865

-2.865

Nej

I alt

 

 

 

0

0

0

 

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, og projektet får tildelt midler fra Socialstyrelsen, vil Socialforvaltningen gå videre med projektet.

Mikkel Boje

  / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top