Mødedato: 08.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Kraftværket, Vordingborggade 15, 2100 København Ø

Projektansøgning til VELUX FONDENs programområde Sociale Indsatser i Danmark

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til Socialforvaltningens ansøgning om midler fra VELUX FONDEN til projektet ”Fælles Ungeliv”. Forvaltningen har med forbehold for politisk godkendelse sendt en ansøgning om 3,4 mio. kr. Projektet skal videreudvikle Socialforvaltningens arbejde med forankring af unge i socialt udsatte positioner i almene fællesskaber.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender ansøgningen om 3,4 mio. kr. til projektet ”Fælles Ungeliv” fra VELUX FONDEN’s programområde Sociale Indsatser i Danmark, jf. bilag 1.
  2.  at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget opjusteres med et forventet beløb på i alt 3,4 mio. kr. i perioden 2022-2025 jf. tabel 1 i økonomiafsnittet, såfremt ansøgningen imødekommes af VELUX FONDEN.
  3. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen bidrager med kommunal medfinansiering på 3,8 mio. kr., som finansieres inden for børnefamilier med særlige behovs ramme.

Problemstilling

Socialforvaltningen erfarer, at det er svært at forankre børn og unge i socialt udsatte positioner i almene fællesskaber, såsom uddannelse, beskæftigelse og fritids- og foreningsliv. Forvaltningen gennemførte et projekt ”Et Sundt Ungeliv” i perioden 2018-2021, som VELUX FONDEN støttede. Her var forvaltningens erfaring blandt andet, at der for mange af de udsatte unge, bl.a. med tunge misbrugsproblemer, er lang vej til at engagere sig i almene fællesskaber. Erfaringerne understøttes af forskning, som viser, at målgruppen ofte føler sig ensomme og har et ønske om at indgå i almene fællesskaber. Ofte har de dog ikke kompetencerne og overskuddet til det. Socialforvaltningen vurderer, at det igangværende arbejde med at forankre børn og unge i socialt udsatte positioner i almene fællesskaber med fordel kan videreudvikles. Dette skal også ses i forlængelse af omstillingsplanen i Borgercenter Børn og Unge ”En plads i fællesskabet”, hvor deltagelse i positive fællesskaber er central.

Jf. delegationsfortegnelsen for Socialudvalget, jf. pkt. 4 på SUD-mødet 12. januar 2022, skal denne ansøgning godkendes af Socialudvalget, da beløbet overstiger 1 mio. kr. og indebærer kommunal medfinansiering.

Løsning

Socialforvaltningen har sendt en ansøgning til VELUX FONDEN på 3,4 mio. kr. fra fondens programområde Sociale Indsatser i Danmark til projektet ”Fælles Ungeliv” med det forbehold, at ansøgningen afventer politisk godkendelse.

Formålet med projektet er, at forvaltningen giver unge i udsatte positioner bedre forudsætninger for forankring i almene fællesskaber. Forvaltningen vil arbejde tæt sammen med eksterne, almene aktører som fx De Anbragtes Vilkår, Ungdommens Røde Kors, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt relevante uddannelsesinstitutioner som SOSU H og Københavns Professionshøjskole. Det er også formålet, at de succesfulde fællesskabsaktiviteter og samarbejdsmetoder skal videreføres og forankres, så flere unge i socialt udsatte positioner vil blive brobygget til og forankret i almene fællesskaber. Løbende erfaringsopsamlinger og en midtvejsstatus vil sikre kvaliteten og forankringspotentialet af samarbejdsflader og aktiviteter. Forankring af fællesskaberne skal understøttes af en sammensat tværgående arbejdsgruppe.

Socialforvaltningen vil gennem projektet ”Fælles Ungeliv” afprøve nye typer af fællesskaber, som forvaltningen erfarede i ”Et Sundt Ungeliv”, at de unge efterspørger samt videreudvikle samskabelsesmetoden, som blev udviklet i projektet. Det er en metode til at understøtte de unges bevægelse mod almene fællesskaber, hvor de er sammen med andre unge, der ikke har sociale problemer. Derudover vil forvaltningen kvalificere metoderne til forankringen i de positive fællesskaber. Forvaltningen vil have større fokus på den komplicerede udfordring i forhold til at sikre, at bevægelsen ind i fællesskaberne resulterer i stabile og varige relationer/tilknytninger. Dertil at den positive bevægelse på sigt løsriver og gør målgruppen uafhængige af fagligt understøttede miljøer, som de har været en del af i regi af Socialforvaltningen.

Projektet vil være forankret i Borgercenter Børn og Unge. Målgruppen vil omfatte unge i aldersgruppen 15-25 år, der er tilknyttet Center for Brobygning, Rådgivning og Fleksible Indsatser (BROFI) i projektperioden 2022-2025. Dvs. at projektet bl.a. vil kunne have betydning for de unge, der kommer i De Unges Hus, er anbragt på Hybelinstitutionen eller Udsigten, får misbrugsbehandling i U-turn eller som mødes af Københavnerteamet. De unges problemstillinger spænder bredt, men de har det tilfælles, at de føler sig uden for samfundets almene fællesskaber. Projektet har særligt fokus på anbragte unge.

Aktiviteter i projektet vil udfolde sig i tre spor: et produktionsfællesskab omkring musik-, foto- og filmproduktion, en torsdagscafé, der udgør et springbræt for de unge samt nye aktivitetsbaserede, konstruktive fællesskaber målrettet anbragte unge. Det kan fx være en studentercafé for anbragte og andre unge, der går på Erhvervsuddannelsen SOSU H, som understøtter tilknytningen til uddannelsen eller et fællesskab omkring en fritidsaktivitet med andre unge på fx Københavns Professionshøjskole. Målsætningerne for projektet er, at flere end 200 unge i udsatte positioner, herunder 75 anbragte unge, deltager i projektet. De skal opnå nye færdigheder og forbedre deres sociale kompetencer, få et styrket netværk uden for vante rammer, opleve øget motivation og mulighed for deltagelse i almene fællesskaber, opnå positionsskifte internt i fællesskaberne samt bevæge sig videre ind i et af almensamfundets konstruktive fællesskaber med andre unge. Samtidig er målet, at flere end 50 frivillige unge deltager i projektet.

Projektet skal ses i forlængelse af Borgercenter Børn og Unges omstillingsplan ”En plads i fællesskabet”. Her er arbejdet med deltagelse og inklusion i positive fællesskaber centralt.

Økonomi

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen og VELUX FONDEN imødekommer ansøgningen, vil Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget blive opjusteret med 3,365 mio. kr. i perioden 2022 - 2025. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Samtidig vil Socialforvaltningen medfinansiere projektet med 3,739 mio. kr. inden for børnefamilier med særlige behovs økonomiske ramme. Disse midler vedrører, jf. bilag 2, primært medarbejderes deltagelse i projektet, som en integrereret del af deres socialfaglige kerneopgave (3 mio. kr.). Forvaltningen vurderer derfor, at deltagelse i projektet ikke vil have negativ indvirkning på den daglige drift, men i stedet styrke den socialfaglige indsats. Dertil kommer udgifter til dækning af fondsmoms (589 t. kr.), og udgifter til administration og drift (150 t. kr.).

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?

(nr. og navn)

Udgift (U)

ja/nej

 

2022

2023

2024

2025

 

2

SUD

3000 – Børnefamilier med særlige behov

I

-528

-1.011

-1.038

-788

nej

2

SUD

3000 – Børnefamilier med særlige behov

U

528

1.011

1.038

788

nej

I alt

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn

Hvis projektet viser positive resultater, forventer forvaltningen, at nogle af fællesskabsaktiviteterne og samarbejdsfladerne mellem kommunale og almene aktører, som forvaltningen er opmærksomme på, er dynamiske, også kan indarbejdes i almindelig drift inden for rammen, når projektmidlerne udløber. Afhængigt af projektets forløb kan det vise sig, at der bliver behov for yderligere videreudvikling efterfølgende.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, og projektet får tildelt midler fra VELUX FONDEN, vil Socialforvaltningen gå videre med projektet.

Mikkel Boje

                                          / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top