Mødedato: 08.02.2017, kl. 16:00
Mødested: H17, Halmtorvet 17, 1700 København V

B-sag. Bevilling af eksterne midler fra Velux Fonden til et 3-årigt projektforløb om metodeudvikling og borgerinddragelse i § 141-handleplansarbejdet

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende, at Socialforvaltningen modtager 3,2 mio. kr. fra Velux Fonden til et tre-årigt metodeudviklingsprojekt i Borgercenter Handicap.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen modtager 3,2 mio. kr. fordelt henover årene 2017, 2018, 2019 og 2020 (jf. økonomiafsnittet) fra Velux Fonden til et metodeudviklingsprojekt om borgerinddragelse i handleplansarbejdet, i henhold til servicelovens § 141.

Problemstilling

Den 15. juni 2016 godkendte Socialudvalget, at Socialforvaltningen ansøgte Velux Fonden om midler til et 3-årigt metodeudviklingsprojekt i Borgercenter Handicap, der bl.a. skal styrke borgerinddragelsen i udarbejdelsen af sociale handleplaner efter servicelovens § 141.

Velux Fonden har den 22. december 2016 orienteret Socialforvaltningen om, at ansøgningen er imødekommet.

Løsning

Gennem projektet ’Tæt opfølgning og borgeren i førersædet’ vil Borgercenter Handicap gennemføre et 3-årigt projektforløb, der skal bringe borgerens præmisser og ønsker mere i spil i handleplansarbejdet, og forenkle og sammensmelte de redskaber, der i dag bliver brugt til at sætte mål for og styre den fælles indsats for borgerens udvikling (for den endelige projektansøgning se bilag 1).

For at disse formål kan realiseres, iværksætter Borgercenter Handicap følgende tiltag:

  1. Opfølgningsarbejdet med den sociale handleplan rykkes ud på botilbud og bofællesskaber for at sikre bedre samarbejde mellem borger, sagsbehandler og medarbejdere omkring borgeren. Tre sagsbehandlere vil i projektperioden fysisk være til stede og møde borgerne, der hvor de selv færdes i hverdagen. Herved sikres, at der systematisk og oftere følges op på de igangsatte indsatser.
  2. Sideløbende med ovenstående tilbydes 50 borgere fra bofællesskaber og botilbud at gennemgå en målrettet uddannelse, der fokuserer på borgerens egne rettigheder og pligter, medborgerskab, samt positive selvopfattelse. Derudover etableres en mentoruddannelse for de borgere, som gerne vil støtte andre borgere til en bedre mestring af egen hverdag og til at opnå øget livsglæde.

Formålet med de to spor er at sikre en tydelig og målrettet handleplan, som giver mening på tværs af myndighed, udfører og ikke mindst for borgeren selv. Ved at samtænke myndighedsindsatserne med de pædagogiske mål i én samlet handleplan, hvor borgerne selv er med til at definere de forskellige indsatser i handleplanen, vil projektet øge overblikket over borgerens sag og personlige udvikling.

Projektet skal være et led i det allerede igangsatte arbejde med at forbedre handleplanerne i Socialforvaltningen og mindske graden af unødvendig dokumentation og vil blive tænkt ind i forvaltningens udvikling af Borgerens Plan.

Projektplan og effekt

Den overordnede målgruppe for projektet er 150 borgere med handicap i egen bolig, bofællesskaber og botilbud. De 150 borgere vil få tilbudt et mere inkluderende handleplansforløb med tættere opfølgning, der vil forbedre mulighederne for at justere handleplanen og sætte tidligere ind, når en borgers behov ændrer sig. Der er yderligere en målgruppe på 50 borgere, som vil blive tilbudt en medborgerskabs- og mentoruddannelse, der vil blive udviklet i samarbejde med borgerne selv og relevante interesseorganisationer.

Projektet forankres i Borgercenter Handicap med deltagelse af socialrådgivere og medarbejdere fra borgernes forskellige indsatser i borgercenteret. Det forventes, at projektforløbet vil skabe en hurtigere og mere koordineret indsats for den enkelte borger, samt flere innovative løsninger og smidigere samarbejdsrelationer. Målet er, at borgerne vil opleve, at de har fået styrket deres kompetencer i at kunne sige til og fra ift. deres egne behov, og engageres i og får øget indflydelse på egen udvikling.

Økonomi

Socialforvaltningen har af Velux Fonden fået bevilliget i alt 3.246 t. kr. til metodeprojektet, og de bevillingsmæssige konsekvenser vil blive indarbejdet i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. Midlerne skal anvendes til projekt- og metodeudvikling, til frikøb af medarbejdere til afprøvning af ændrede arbejdsgange, og til udvikling af en målrettet medborgerskabs- og mentoruddannelse af borgere. Der skal betales moms på 17,5 procent af alle fondsmidler, svarende til i alt 568 t. kr. for den fireårige bevilling. Borgercenter Handicap vil finansiere momsudgifterne via centerets eksisterende økonomiske ramme. Det forventes på nuværende tidspunkt, at løsninger, der udvikles i projektet, og som viser sig at have god effekt efter endt projektperiode, kan afholdes inden for den økonomiske driftsramme. Projektet vil derfor ikke have driftsomkostninger efter projektperioden er afsluttet.

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2017 pl-niveau)

Varig?
ja/nej

2017

2018

2019

2020

1

SUD

1620 – Borgere med handicap, demografireguleret

5.38.59.1

I

-974

-1.028

-919

-325

4årig

1

SUD

1620 – Borgere med handicap, demografireguleret

5.38.59.1

U

804

848

758

268

4årig

1

ØKF

Finansposter

7.65.87.7

U

170

180

161

57

4årig

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender Velux Fondens bevilling, vil Borgercenter Handicap arbejde videre med den fremlagte projektplan og i foråret 2017 igangsætte det nye handleplansarbejde. I efteråret 2017 igangsættes første runde af uddannelsesforløbene for borgerne.

 

Nina Eg Hansen     

                                    / Eva Stokbro Jensen

 

 

Beslutning

Sagen blev godkendt ved mødets start.
Til top