Mødedato: 07.12.2022, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Sagsgennemgang af sager om pædagogisk observation

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om resultaterne af Socialforvaltningens gennemgang af sager vedrørende børn og unge anbragt til pædagogisk observation på en sikret døgninstitution i 2021 og 2022. I sagsgennemgangen redegøres bl.a. for fællestræk og mønstre hos de anbragte. I 2020 og 2021 var der en stigning i antallet børn og unge, som blev anbragt til pædagogisk observation, men i 2022 er færre unge blevet anbragt. På nationalt plan pågår aktuelt et arbejde med bl.a. at undersøge behovet for en øget specialisering af de sikrede institutioner.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter resultaterne af sagsgennemgangen af sager angående udsatte børn og unge, som var anbragt til pædagogisk observation i 2021 og første halvdel af 2022
  2. at Socialudvalget drøfter, om der er behov for nye tilbud eller indsatser til målgruppen.

Problemstilling

Socialudvalget drøftede på udvalgsmødet den 8. juni 2022 stigningen i antallet af børn og unge anbragt til pædagogisk observation, som var særligt udtalt i 2021. Socialforvaltningen igangsatte i foråret 2022 en sagsgennemgang af 26 sager, hvor et barn eller ung var blevet anbragte til pædagogisk observation (sagsgennemgangen er vedlagt som bilag). På den baggrund bad Socialudvalget den 8. juni 2022 om en drøftelsessag af den færdige sagsgennemgang, samt hvad der er sket i de sager i 2022, hvor Børn og unge-udvalget afviste en indstilling om pædagogisk observation. Socialudvalget bad desuden om, at sagen lægger op til en drøftelse af, om der er behov for nye tilbud eller indsatser til målgruppen.

Løsning

Sagsgennemgangen viser overordnet, at de 26 sager er karakteriseret ved, at de unge har flere samtidige og svære problemstillinger som fx psykiske udfordringer, udadreagerende adfærd, misbrug, mv. Resultaterne fra sagsgennemgangen uddybes på side 2.

Socialforvaltningen kan blandt andet anbringe et barn eller en ung på en sikret døgninstitution i en indledende iagttagelsesperiode efter servicelovens § 63 b stk. 2, nr. 2, hvilket omtales som en anbringelse med henblik på ”pædagogisk observation”. Et barn eller en ung kan alene anbringes til pædagogisk observation i de tilfælde, hvor det vurderes, at det er absolut påkrævet at kunne tilbageholde barnet eller den unge for at kunne udrede og skabe grundlag for den videre socialpædagogiske indsats.

Udvikling i antal anbragte til pædagogisk observation i 2022
I 2020 og 2021 var der en stigning i antallet af børn og unge anbragt til pædagogisk observation. I 2022 er færre blevet anbragt, og pr. 15. november 2022 er i alt fire børn og unge blevet anbragt til pædagogisk observation sammenlignet med 26 børn og unge i 2021 og 15 i 2020. Tre af de fire er anbragt af Børn og unge-udvalget og én er anbragt af Ungdomskriminalitetsnævnet. Børn og unge-udvalget har pr. 29. november 2022 afvist i alt fire indstillinger i 2022 fra forvaltningen om anbringelse til pædagogisk observation. Socialforvaltningen har taget de afviste sager til efterretning.

Sagsgennemgang af 26 sager vedrørende børn og unge anbragt til pædagogisk observation i 2021 og 2022
Socialforvaltningen igangsatte i foråret 2022 en sagsgennemgang af de unges sager på baggrund af stigningen i antallet af anbragte til pædagogisk observation for at få belyst udviklingen på området. Sagsgennemgangen inkluderer sager fra Borgercenter Børn og Unge, hvor børn og unge har været anbragt til pædagogisk observation på en sikret døgninstitution i 2021 og frem til juni 2022. Der er tale om i alt 26 sager, hvor enten Børn og unge-udvalget eller Ungdomskriminalitetsnævnet har truffet afgørelse om anbringelsen (15 afgørelser er truffet af Børn og unge-udvalget og 11 af Ungdomskriminalitetsnævnet). Sagerne omfatter 15 piger og 11 drenge. 10 af de unge er i alderen 13-14 år, og 16 er i alderen 15-17 år. Ingen af de 26 unge har været anbragt på en sikret døgninstitution før. Nedenfor fremgår et udsnit af de problematikker, der ses hos størstedelen af de unge (se bilag for uddybning):

  • Psykiske udfordringer: 21 ud af 26 børn og unge har psykiske udfordringer. Dette dækker over alt fra egen følelse af psykiske udfordringer til diagnoser stillet af psykiatrien. 13 ud af de 26 har været i kontakt med psykiatrien, og 8 fået stillet en egentlig diagnose på anbringelsestidspunktet.
  • Kriminalitet: I 21 ud af de 26 sager fremgår beskrivelser af kriminalitet. Der kan dog alene være tale om, at barnet eller den unge er antruffet eller afhørt og ikke nødvendigvis fx sigtelse eller dom.
  • Udadreagerende adfærd: 22 ud af 26 børn og unge beskrives som udadreagerende. Det dækker over adfærd i form af at være voldelig over for forældre, øvrige unge i netværk eller personale, at true verbalt, råbe og skrige og/eller smadre f.eks. eget værelse. Drengene er voldelige, hvorimod pigerne i højere grad råber/truer verbalt.
  • Misbrug: I 19 ud af 26 af sagerne ses misbrug i større eller mindre grad. Misbruget består i hash, alkohol eller euforiserende stoffer. Ud af de 11 drenge er syv misbrugende, og blandt de 15 piger er 12 misbrugende i større eller mindre grad.

Herudover peger rapporten forsigtigt på følgende fællestræk på tværs af mindre grupper:

  • Misbrug i kombination med psykiske udfordringer: Af de 19 anbragte børn og unge med et misbrug har 15 også psykiske udfordringer, fx angst, ADHD mv.
  • Kognitive udfordringer: Mere end en tredjedel af de anbragte (9 ud af 26) har nedsat kognitiv funktionsevne. Fælles for denne gruppe anbragte er også psykiske udfordringer, ustabil skolegang og/eller kriminalitet af forskellig karakter.
  • Piger med grænsesøgende adfærd: Blandt seks af de 15 anbragte piger ses såkaldt ”grænsesøgende” adfærd, hvor pigerne kommer i ekstreme og farlige situationer, herunder risiko for seksuelle overgreb, overdosis og selvmordsforsøg. Pigerne har alle et misbrug og med undtagelse af en enkelt også psykiske udfordringer.
  • Drenge med grov kriminel adfærd: På tværs af de 11 anbragte drenge tegner sagsgennemgangen et billede af en både grovere og farligere adfærd. Flere af drengene karakteriseres som voldelige og har begået farlig kriminalitet i form af fx vold og overgreb mod familie, andre unge eller personale.

Sagsgennemgangen beskriver derudover, hvad der er sket i de i alt fire sager med indstilling om anbringelse til pædagogisk observation, som Børn og unge-udvalget afviste i perioden fra januar 2022 frem til juni 2022. I alle fire sager blev de unge i stedet enten anbragt på en åben døgninstitution, eller den eksisterende anbringelse på en åben døgninstitution blev opretholdt. Socialudvalget modtager på udvalgsmødet d. 7. december 2022 en mundtlig orientering om status i de fire sager. Orienteringen gives mundtligt, da der er tale fortrolige oplysninger vedrørende private forhold for de involverede.

Igangsatte initiativer
Københavns Kommune deltager i en arbejdsgruppe i regi af KL’s Koordinationsforum, der skal undersøge udviklingen i sociale anbringelser på de sikrede institutioner på landsplan. KL’s Koordinationsforum drøftede d. 9. november 2022 forslag fra arbejdsgruppen om en række nye tiltag herunder bl.a. mulighederne for at forbedre samarbejdet med psykiatrien før, under og efter anbringelsen, bedre matchning og for på landsplan at undersøge behovet for en øget specialisering mellem de sikrede institutioner. En øget specialisering på tværs af landet kan betyde, at det i højere grad bliver muligt at samle de pædagogiske kompetencer, og det kan hjælpe til en mere hensigtsmæssig sammensætning af børn og unge på institutionerne. Omvendt kan øget specialisering medføre, at flere unge anbringes på sikrede institutioner langt fra familie og netværk, hvilket vanskeliggør samvær. Arbejdet i regi af KL fortsætter i de kommende måneder med henblik på at forberede igangsættelse af nye tiltag.

Socialforvaltningens bemærkninger
Sagsgennemgangen viser, at der er tale om børn og unge, hvis sag er kendetegnet ved høj kompleksitet og massive sociale problematikker. Det er forvaltningens vurdering, at det i forhold til en drøftelse af behovet for nye tilbud eller indsatser til målgruppen fortsat er relevant at følge antallet af nye afgørelser tæt, da det ser ud til, at den stigning i antallet af sager, der sås i 2020 og særligt 2021, er aftaget. Forvaltningen forventer, at det samlede antal børn og unge anbragt til pædagogisk observation i 2022 bliver væsentligt lavere, da der pr. 15. november 2022 kun har været fire nye anbringelser til pædagogisk observation. Endeligt er det et opmærksomhedspunkt, at det samlede antal børn og unge, som forvaltningen årligt indstiller til anbringelse til pædagogisk observation, er begrænset - uanset at antallet af børn og unge har varieret gennem de seneste år. Målgruppens størrelse har betydning for overvejelser om tilbudsviften, hvis der ønskes en yderligere specialisering af tilbud til målgruppen i Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen går videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelse.

Mikkel Boje

                         / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top