Mødedato: 07.06.2023, kl. 16:30
Mødested: Se mail

Socialforvaltningens 18+ centre

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget introduceres til Københavns Kommunes fem 18+ centre, og orienteres om, at 18+ centeret Upload fortsat afvikler matrikelløse indsatser samtidig med at centerets lejemål opretholdes til administrativt arbejde, rådgivning og vejledning samt afgrænsede aktiviteter.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager redegørelsen vedrørende Socialforvaltningens 18+ centre til efterretning.
  2. at Socialudvalget tager til efterretning, at 18+ centeret Upload fortsat arbejder matrikelløst og opretholder lejemålet på Rådmandsgade som base for administrative aktiviteter, rådgivning og vejledning samt lejlighedsvise afgrænsede aktiviteter. 

Problemstilling

Socialforvaltningen introducerer Socialudvalget til 18+ centrene, herunder målgruppe, formål, indsatser, samarbejder og finansiering. Derudover orienteres udvalget om 18+ centrenes bevægelse mod at arbejde matrikelløst, og at 18+ centeret Upload fortsætter sit matrikelløse arbejde.  Upload har i flere perioder været lukket pga. uhensigtsmæssig adfærd blandt dele af brugerne og  senest konflikter i bandemiljøet, som har været en risiko for medarbejderne og brugerne af centeret. Medarbejderne har sidenhen haft base på Rådmandsgade, men arbejdet matrikelløst med brugerne. Socialudvalget er blevet orienteret om disse forhold senest i fredagsmailen den 10. februar 2023.

Løsning

18+ centrene er etableret løbende siden 2009 med det formål at komme i kontakt med grupper af uroskabende, kriminelle unge over 18 år, få dem væk fra gaden, ud af de kriminelle miljøer og inkluderet i almensamfundet. Der er fem 18+ centre i Københavns Kommune: Gadepulsen+, Upload og KBH+ Nørrebro samt Crossroad (ændrer navn til 18+ Tingbjerg) og Voldparken i Tingbjerg/Husum. KBH+ drives af Askovfonden, mens Gadepulsen+, Upload, Crossroad og Voldparken drives af Socialforvaltningen som en samlet organisatorisk enhed under Borgercenter Børn og Unges Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge. Alle fem centre er finansieret af Sikker By-budgetpakken. En oversigt over de fem 18+ centre lokation, år for etablering og finansiering samt udløb  kan ses i bilag 1.

18+ centrenes målgruppe
18+ centrene yder en forebyggende gadeplansindsats målrettet kriminalitets- og bandetruede unge borgere i alderen 18-25 år i Københavns Kommune, som efter serviceloven ikke er omfattet af samme tilbud, som unge under 18 år. Målgruppen er unge, som er involveret i eller i fare for at blive involveret i personfarlig eller banderelateret kriminalitet. Derigennem bidrager de til at skabe utryghed i lokalområdet. Målgruppen visiteres ikke til indsatserne, men opsøger centrene på eget initiativ. Der var i 2022 ca. 330 unikke brugere af centrenes indsatser.

18+ centrenes formål, indsatser, samarbejder, samt effekter
18+ centrene  er tryghedsskabende platforme, hvor inklusion, medborgerskab og øget social mobilitet fremmes. Medarbejdernes primære opgave er at socialisere de unge ind i andre fællesskaber og i en positiv udvikling som aktive medborgere. Der arbejdes ud fra principper om, at bæredygtige relationer, tilgængelighed, rummelighed, inklusion og brugerinddragelse understøtter målgruppens fokus på og fastholdelse i uddannelse og beskæftigelse og understøtter dannelse af positive fællesskab/netværk. 

18+ centrene tilbyder deres indsatser i både dag- og aftentimerne. Aktiviteterne som 18+ centrene tilbyder er eksempelvis madlavning, styrketræning, kostvejledning og fodbold.

Der bygges bro til relevante samarbejdspartnere i forhold til beskæftigelse, uddannelse, fritids- og foreningsliv. Det er både samarbejdspartnere inden for Socialforvaltningen, mellem Københavns Kommunes forvaltninger, herunder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltning og Kultur- og Fritidsforvaltning, samt eksterne aktører. Eksempler på samarbejdspartnere er UU København, Jobcenter København, Enheden for Kriminalpræventive Indsatser, SSP+, Kriminalforsorgen, gældsrådgivning, SKAT samt relevante civilsamfundsaktører/foreninger. 

Socialforvaltningen vurderer, at 18+ centrene har en konfliktdæmpende betydning i de situationer, hvor der er verserende konflikter i de organiserede kriminelle miljøer i København og omegn. Herudover viser seneste kvartalsopgørelse, fra den 1. november 2022 til den 1. marts 2023, det øjebliksbillede, at eksempelvis 18+ centeret Crossroads målgruppe, som pr. maj omfattede 85 unge, bestod af 74 aktive brugere i perioden. Dvs. at de  deltog i mindst to af 18+ centerets aktiviteter. 39 % af de aktive brugere var i perioden i beskæftigelse og 32 % under uddannelse. Derudover viser opgørelsen, at 18+ centeret Voldparkens målgruppe, som pr. maj omfattede 67 unge, bestod af  52 aktive brugere i perioden. 25% af dem var  i beskæftigelse og 23 % under uddannelse. Ift. brugen af 18+ centrenes vejledningstilbud viser opgørelser fra 2022 bl.a., at 66 % af Crossroads målgruppe og 75 % af Voldparkens målgruppe benyttede sig af 18+ centrenes vejledningstilbud.

18+ centrenes bevægelse mod at arbejde matrikelløst, herunder Upload
Der er sket en udvikling de seneste år, fra at centrene har være værestedslignende tilbud med mulighed for vejledning for målgruppen til at fungere mere som aktivitetsbaserede tilbud, hvor en matrikel er base for personalets matrikelløse aktiviteter i området. Baggrunden herfor har fx været, at målgruppen har en tendens til at bruge matriklen som klub, og derfor i mindre grad ønsker at bevæge sig ud af lokalområderne, hvor de føler, at de hører til. Når medarbejderne har svært ved at få brugerne ud af lokalområderne, udfordrer det også deres brobyggende arbejde for at få brugerne integreret i andre fællesskaber og i job/uddannelse. Derudover skyldes bevægelsen også uroligheder, såsom tyveri fra centrene, besiddelse af hash eller andre stoffer i centrene og skudepisoder foran og omkring centrene, der har ført til midlertidige lukninger af 18+ centrene. Det er derudover udfordrende at finde nye lokaler til 18+ centrenes indsatser bl.a. fordi udlejer skal være interesseret i at huse et 18+ center med en relativt udfordrende målgruppe til følge.

For nuværende har alle fem 18+ centre lokaler som base til administrative opgaver, rådgivning samt vejledning med de unge og er aktivitetsbaserede ved at lave aktiviteter med brugerne uden for basen. Aktuelt arbejder tre af centrene udelukkende matrikelløst, hvor lokalerne kun er base for medarbejderne og aftalte rådgivninger og vejledninger med de unge og de matrikelløse indsatser. Det drejer sig om Crossroad, Voldparken og Upload. Se bilag 1 for yderligere information om alle 18+ centrenes placering, og hvorvidt de arbejder matrikelløst. Den aktivitetsbaserede indsats  skaber nogle særlige muligheder for at arbejde med målgruppen uden for deres lokalområde, som har betydning for målgruppens mobilitet og inklusion i civil- og almensamfundet. Derudover skaber det også andre muligheder for at kunne skærme målgruppen fra både yderligere involvering og rekruttering til organiserede kriminelle miljøer under verserende konflikter.

18+ centeret Crossroad har siden april 2021, hvor deres lejemål blev opsagt, arbejdet matrikelløst. Socialudvalget besluttede på udvalgsmødet den 2. november 2022, at forvaltningen skulle leje lokaler i Tingbjerg som base for centerets matrikelløse aktiviteter, administrative opgaver og i begrænset omfang til samtaler med de unge. 18+ centeret Crossroad ændrer navn til 18+ Tingbjerg efter ønske fra det almene boligselskab FSB, som centeret lejer lokaler af.

18+ centeret Voldparken, satellitten under Crossroad, blev lukket i december 2018 pga. en skudepisode foran centeret, hvorfor der i 2019 blev arbejdet matrikelløst underlukningen. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2020, blev det besluttet at afsætte midler tilat centeret kunne fortsætte med at afvikle matrikelløse indsatser, dog med tæt tilknytning til Grøndal MultiCenter.

Aktuelt er der 18+ centeret Upload, som har været lukket i flere perioder pga. uhensigtsmæssig adfærd, såsom tyveri samt besiddelse af stoffer,og senest konflikter i bandemiljøet. Socialforvaltningen vurderer fortsat, at Upload bør arbejde matrikelløst med en base i lejemålet på Rådmandsgade til administrative opgaver, aftalte rådgivninger og vejledninger med de unge samt lejlighedsvise, afgrænsede aktiviteter, hvorfor Socialudvalget indstilles at tage dette til efterretning. Baggrunden herfor er, at det fortsat vurderes at være for risikabelt for brugerne og medarbejderne at holde matriklen åbent som klubtilbud. Bekymringen går på, at de konflikter, som pågår i de kriminelle miljøer i nærområdet, trækkes ind i 18+ center Upload, idet brugerne af centeret er sammensat af unge voksne, der har tilknytning til flere forskellige kriminelle grupperinger. Risikovurderingen bakkes op af Københavns Politi og SSP København.

Finansiering af 18+ centrene
Det er Sikker By-samarbejdet mellem Københavns Kommunes forvaltninger, SSP København og Københavns Politi, med dertilhørende budgetpakke, som finansierer 18+ centrene med mellem cirka 3-5 mio. kr. årligt. Se fordelingen af midlerne og deres periode i bilag 1. Budgetpakken skal sikre forebyggende- og akutte indsatser for at øge trygheden og mindske kriminaliteten i København. Udvalget blev orienteret om den seneste Sikker By-effektopfølgning den 24. august 2022 og Sikker By-strategien 2022-2025 den 1. marts 2023. Der afholdes desuden et temamøde om Sikker By for Socialudvalget den 21. juni 2023.

Finansieringen af 18+ centeret Voldparken udløber i 2023, mens finansieringen af 18+ centrene Gadepulsen+, Upload og KBH+ udløber i 2024. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2022 blev det besluttet, at Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen skal foretage en evaluering af 18+ centrene Gadepulsen+, Upload og KBH+, frem mod budget 2025.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

18+ centeret Upload  fortsætter med at drive matrikelløse indsatser med matriklen på Rådmandsgade som base for administrative opgaver, rådgivning og vejledning med de unge samt lejlighedsvise, afgrænsede aktiviteter. Socialforvaltningen udarbejder frem mod budget 2025 en evaluering af de tre 18+ centre på Nørrebro i samarbejde med Økonomiforvaltningen.

Mikkel Boje

/ Eva Stokbro Jensen  Lise Stidsen Vandahl  

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Under punktet deltog vicedirektør Lise Stidsen Vandahl samt kontorchef Eva Stokbro Jensen fra forvaltningen.

 

Til top