Mødedato: 07.03.2007, kl. 16:00

Udviklingsinitiativer på institutioner for psykisk udviklingshæmmede (Udsat fra mødet 28. februar 2007)

Se alle bilag

Udviklingsinitiativer på institutioner for psykisk udviklingshæmmede (Udsat fra mødet 28. februar 2007)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. marts 2007

 

 

4.      Udviklingsinitiativer på institutioner for psykisk udviklingshæmmede (Udsat fra mødet 28. februar 2007)

 

SUD  66/2007  J.nr. 43/2007

 

 

 

På baggrund af den voldsomme kritik af forholdene på bosteder for psykisk udviklings-hæmmede er der behov for at iværksætte en målrettet indsats, som sikrer at der ikke fremover opstår situationer med unødig magtanvendelse, dårlig behandling af beboere mv.

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  At Socialudvalget tiltræder nedenstående forslag til udviklingsaktiviteter på institutioner for psykisk udviklingshæmmede

2.  At Socialudvalget tiltræder, at der i 2007 anvendes kr. 2,0 mio til indsatsen fra midler afsat til kompetenceudvikling og ledelsesudvikling

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2007

Faglig Vicedirektør Carsten Stæhr Nielsen og Kontorchef Anders B. Lassen deltog under punktets behandling.

Punkterne 2-5 blev drøftet under ét.

Indstillingen blev tiltrådt og udvalget besluttede, at Socialforvaltningen vender tilbage inden udgangen af april med en status på og konkretisering af punkterne 2-5.

 

Problemstilling

Der er en række forskellige forhold på institutionsområdet for psykisk udviklingshæmmede, som kan medføre situationer som har været fremme i pressen. Der er derfor behov for at arbejde målrettet med disse forhold.

Området er generelt præget af en relativ høj personaleomsætning og store rekrutterings-problemer. Konsekvensen heraf er bl.a., at en stor del af de ansatte er ufaglærte og at vikarforbruget er højt. Derudover er arbejdet på institutionerne både fysisk og psykisk krævende og der er tale om jobs, hvor dele af personalet arbejder meget isoleret, f.eks. på skæve tidspunkter eller når der ikke er en leder i huset. Eller nattevagterne, som ofte ikke møder den øvrige del af personalet og som dermed ikke er en del af det faglige kollektiv.

 

Løsning

Første skridt er at afdække årsagerne til, at der kan opstå denne type af situationer. Næste skridt er at iværksætte konkrete tiltag, der sikrer at vores beboere får den behandling og den omsorg de har behov for samt at forebygge at, der ikke opstår lignende situationer igen. Sidst er det afgørende, at sikre en løbende udvikling, således at der ikke blot bliver tale om brandslukning, men at beboere også fremadrettet får den rette pleje og behandling.

 

Grundlaget for iværksættelse af konkrete initiativer

Udformningen af konkrete og målrettede tiltag skal baseres på afdækningen af årsager, som beskrevet ovenfor. Derudover er hele grundlaget for de initiativer der skal iværksættes følgende tre forhold:

-         En faglig usikkerhed blandt f.eks. den uuddannede del af personalet eller dele af personalet, som ikke har modtaget tilstrækkelig med opkvalificering og efteruddannelse. I arbejdet med psykisk udviklingshæmmede kan der nemt opstå tilspidsede og belastende situationer, som kræver at man er i besiddelse af de rette værktøjer, der gør at man ved, hvordan situationen skal håndteres. Er man ikke i besiddelse af disse værktøjer kan man, som medarbejder, opleve en faglig usikkerhed og afmagt, som kan føre til uhensigtsmæssige handlinger.

 

-         Kulturen og de gældende holdninger på arbejdspladsen. Når sådanne handlinger overhovedet kan udspille sig må det også skyldes, at der er en speciel kultur og nogle særlige holdninger på arbejdspladsen, eller blandt visse medarbejdere, der gør det acceptabelt. En sådan kultur eller sådanne holdninger kan skyldes mange forskellige forhold. Det kan f.eks. handle om gamle tankesæt og mønstre som opretholdes af erfarne medarbejdere og som reproduceres gennem nyansættelser. Det kan også handle om, at vi somme tider, får ansat nogle personer, som i mødet med arbejdet udvikler nogle uhensigtsmæssige holdninger som kommer til at dominere på arbejdspladsen.

 

-         En manglende disciplin ved nyansættelser. Hermed menes, at nyansatte ikke får den nødvendige introduktion til formelle procedurer, regler og vejledning omkring medicinering, magtanvendelse, tavshedspligt mv.

 

Fokusområder og udviklingsaktiviteter

Udover afdækningen af årsager skal der allerede nu sættes ind, med konkrete initiativer, i forhold til fem følgende h ovedområder (uddybes i bilag 1). Initiativerne skal omfatte de ca. 1000 medarbejdere, som er ansat på institutioner for psykisk udviklingshæmmede og initiativerne skal iværksættes snarest.

 

1.      Faglighed – vi skal sikre os, at medarbejderne besidder de rette værktøjer og teknikker, der gør dem i stand til at håndtere de daglige udfordringer, der kan opstå i arbejdet med udviklingshæmmede. Faglig udvikling handler også om dannelsesprocesser ifh. menneskesyn og professionel håndtering af konflikter mv.

 

2.      Pædagogisk udvikling, holdninger og værdier – der skal igangsættes en åben dialog omkring den pædagogiske udvikling, herunder holdninger og værdier på arbejdspladserne, efterfulgt af konkret træning. De pårørende skal inddrages konsekvent og systematisk i dette arbejde og det skal munde ud i formuleringen af et kodeks for kvalitet, omgangstone og etik.

 

3.      Rekruttering – vi skal blive skarpere på, hvad det er for kvalifikationer vi ønsker at rekruttere og bl.a. arbejde med en model for inddragelse af brugere og evt. pårørende i forbindelse med ansættelse af nye medarbejdere.

 

4.      Arbejdets organisering – Arbejdets organisering skal kigges efter og det skal vurderes, om der er behov for at foretage ændringer og hvordan arbejdsformer kan tilrettelægges, så faglig og kollegial sparring bliver et naturligt omdrejningspunkt.

 

5.      Ledelsessparring

Der skal etableres tiltag hvor lederne tilbydes lederudvikling og faglig sparring samt undervises i synlig ledelse, en ledelse der er tættere på osv.. Lederne skal derudover trænes i at spotte uhensigtsmæssige arbejdsrutiner og mønstre som kan udvikle sig.

 

Økonomi

Der forslås afsat kr. 2,0 mio som engangsmidler til de beskrevne udviklingsinitiativer. Der er ikke særskilt afsat midler i budget 2007 til udvikling og efteruddannelse på institutionsområdet. Derfor foreslås det at anvende dele af de midler på i alt kr. 7,75 mio., der er overført fra 2006 vedr. puljen til kompetenceudvikling i socialforvaltningen (SUD 125/2006). Konkret kan kr. 1,8 mio., som blev hensat til indsatsområdet 'Revitalisering af socialt arbejde', prioriteres til udviklingsinitiativer på institutionsområdet for psykisk udviklingshæmmede. De resterende midler på kr. 0,2 mio. til ledelsessparring tilvejebringes ved midler til ledelsesudvikling.

 

Som konsekvens af at 1,8 mio fra puljen til kompetenceudvikling omprioriteres vil forvaltningen indarbejde de væsentligste elementer fra projekt 'Revitalisering af socialt arbejde' i puljens resterende kompetenceprojekter. I bilag 2 er kompetencepuljens projekter fra 2006 kort beskrevet.  

 

Videreførelse af aktiviteter til området for psykisk udviklingshæmmede udover 2007 vil kræve tilførsel af midler og bør derfor indgå i drøftelserne af budget 2008.

 

Videre proces

De tiltag der er skitseret under punktet "løsningsforslag" skal iværksættes snarest. Forvaltningen konkretiserer og iværksætter disse, såfremt Socialudvalget tiltræder overførslen af midler. Socialudvalget vil ultimo april 2007 blive orienteret om undersøgelsesarbejdet - herunder forslag til de initiativer/handleplaner, der ligger inden for de kr. 2 mio.

Høring:

LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og LEV (Landsforening for Evnesvages Vel) har givet tilsagn om at indgå i et samarbejde om udviklingstiltag på området.

 

Bilag

Bilag 1 – Fokusområder og konkrete udviklingsinitiativer.

Bilag 2 – Beskr ivelse af projekterne i kompetencepuljen fra 2006 ((SUD 125/2006).

Bilag 3 – Beslutningsprotokol fra Socialudvalgets møde den 28. februar 2007

 

                                            Jens Elmelund/                  Sven Bjerre


 

Til top