Mødedato: 07.02.2007, kl. 16:00

Videreførelse af Koordinatorprojektet for psykisk syge børn og unge

Se alle bilag

Videreførelse af Koordinatorprojektet for psykisk syge børn og unge

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. februar 2007

 

 

11.      Videreførelse af Koordinatorprojektet for psykisk syge børn og unge

 

SUD  21/2007  J.nr. 21/2007

 

 

 

Socialudvalget skal tage stilling til, om Koordinatorprojektet skal videreføres i yderligere 3 driftsår, og i givet fald hvordan projektet skal finansieres.

 

 Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.      at det tre-årige Koordinatorprojekt for psykisk syge børn videreføres med 3 driftsår svarende til perioden 1. september 2007 til 31. august 2010,

2.      at der søges om videre støtte gennem Socialministeriets pulje til styrkelse af indsatsen overfor psykisk syge børn svarende til 60 pct. af udgifterne i 4. driftsår beløbende til 606.000 kr., 40 pct. af udgifterne i 5. driftsår beløbende til 404.000 kr. og 20 pct. af udgifterne til projektet i 6. driftsår beløbende til 202.000 kr. (2006-pl), og

3.      at Socialforvaltningen bevilliger de resterende henholdsvis 40, 60, og 80 pct. til videreførelse af projektet fra 4.-6.driftsår svarende til 404.000 kr. i budgetår 2008, 606.000 kr. i budgetår 2009 og 808.000 kr. i budgetår 2010 (2006-pl).

 

Problemstilling

I kraft af Satspuljeforliget for 2006 er det nu blevet muligt at søge om en tre-årig forlængelse af Koordinator-projektet. Støtten aftrappes med 20 procentpoint årligt fra og med det tredje projektår, og støtten gives under forudsætning af, at aktiviteten er på samme niveau som i tidligere støtteperioder, det vil sige, at der skal ske en medfinansiering fra Københavns Kommune i takt med aftrapning af tilskuddet svarende til differencen mellem Socialministeriets støtte og projektets årlige udgifter. Udvalget skal beslutte en eventuel fortsættelse og finansiering a projektet.

 

Løsning

Koordinatorprojektet blev iværksat 1. september 2004 og er et tre-årigt projekt støttet af Socialministeriets pulje til styrkelse af indsatsen overfor psykisk syge børn. Projektets årlige udgifter udgør 1.010.000 kr. (2006-pl).

 

Resultaterne af projektet har indtil videre været meget positive (resultaterne er også beskrevet i statusrapport af 15. september 2006 – bilag 1). Koordinatorprojektet har i den forløbne projektperiode ydet faglig sparring i 77 konkrete sager med psykisk syge børn og unge. Sparringen er ydet til børnefamilieteamchefer, sagsbehandlere og foranstaltningspersonale i socialcentrenes børnefamilieteams samt til 14 dag- og døgninstitutioner.

 

Et af de vigtigste resultater af projektet er, at Koordinatorprojektet har tilført sagsbehandlerne i den sociale sektor mere specialviden og dermed styrket deres håndtering af sager, der vedrører psykisk skrøbelige og psykisk syge unge. Koordinatorprojektet har til det formål udarbejdet en standard for god sagsbehandling, som er udleveret til alle børnefamilieteams, og som nu benyttes i den løbende sagsbehandling i disse meget vanskelige sager med psykisk syge børn og unge.

 

Det er børnefamilieteamchefernes vurdering, at Koordinatorprojektet i høj grad har ydet kompetent og direkte anvendelig sparring i de enkelte sager, ligesom der også er forankret en større viden om problemstillinger relateret til psykisk syge børn og unge hos medarbejderne i teamene. Begge disse forhold har medvirket til at højne kvaliteten i sagsbehandlingen i forhold til psykisk syge børn og unge.

 

Derudover er et andet vigtigt resultat af projektet, at den ofte fraværende dialog og samarbejdet mellem sundhedssektoren og socialsektoren er blevet opkvalificeret, idet Koordinatorprojektet har månedlige møder med Bispebjergs Bispebjerg Hospitals Børne- og Ungdomspsykiatriske afdeling (BBH). Dette har styrket koordineringen i og behandlingen af konkrete sager og mere generelt i forhold til problemstillinger, hvor psykisk syge børn og unge overgår fra sundhedssektoren til socialcentret.

 

Ved en fortsættelse af projektet forventes det, at der opnås en endnu fastere forankring af viden og erfaringer med håndteringen af psykisk syge og skrøbelige unge i børnefamilieteamene. Målsætningen for en kommende projektperiode er blandt andet, at Koordinatorprojektet står til rådighed med faglig sparring i samtlige af de sager, der omhandler målgruppen, herunder bistand ved akutte sager også i forhold til institutionerne på området. Børnefamilieteamene har ansvaret for at inddrage Koordinatorprojektet i alle relevante sager, hvorefter Koordinatorprojektet skal bistå ved håndtering af sagen. Det forventes således, at Koordinatorprojektet vil yde faglig sparring i minimum 100 yderligere enkeltsager, ligesom der vil blive gennemført målrettede undervisningsforløb for børnefamilieteamenes sagsbehandlere. Derudover vil samarbejdsrelationerne med såvel psykiatrien som undervisningssektoren blive konsolideret og udviklet i den kommende projektperiode, bl.a. i form af videreførelse af de faste mødefora mellem psykiatrien og Koordinatorprojektet samt etablering af faste mødefora undervisningssektoren og Koordinatorprojektet imellem omkring relevante tilbud til målgruppen. Dette vil bidrage til at højne kvaliteten i de sager, som omhandler denne vanskelige målgruppe af særligt udsatte unge, som projektet er rettet mod. En sidegevinst vil formentlig også være mere stabile forløb, en stabilitet der i denne typer sager ofte vil indebære lavere udgifter.

 

Økonomi

Fortsættelsen af Koordinatorprojektet har økonomiske konsekvenser i budgetårene 2008-2010, idet en fortsættelse af projektet forudsætter, at der bevilliges 404.000 kr. i budgetår 2008, 606.000 kr. i budgetår 2009 og 808.000 kr. i budgetår 2010 (2006-pl). Midlerne afsættes på budgetområdet for børnefamilier med særlige behov, funktion 5.23. Dette indebærer en reduktion i socialcentrenes samlede budget til køb af døgninstitutionspladser (279,1 mill. kr. i 2006) med tilsvarende beløb over årene.

 

Videre proces

Sagen behandles i SUD, hvorefter der kan indgås bindende aftale med Socialministeriet om videreførelse af støtten til koordinatorprojektet, hvis indstillingen tiltrædes.

 

Socialforvaltningen vil foretage en evaluering med udgangen af 2007 for at vurdere projektets videre resultater og vurdere beh ovet for eventuelle tilpasninger i den videre projektperiode.

 

 

Bilag

1.      Statusrapport fra Koordinatorprojektet til Socialministeriet af 15. september 2006.

 

 

                                                                 Sven Bjerre


 

Til top