Mødedato: 06.12.2006, kl. 16:00

Socialudvalgets fortsatte dialog med enheder, institutioner og brugergrupper (bilag)

Se alle bilag

Socialudvalgets fortsatte dialog med enheder, institutioner og brugergrupper (bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 6. december 2006

 

 

17.      Socialudvalgets fortsatte dialog med enheder, institutioner og brugergrupper (bilag)

 

SUD 457/2006  J.nr. 457/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller

 

at Socialudvalget godkender nedenstående oplæg om udvalgets fortsatte dialog med enheder, institutioner og brugergrupper og

at Socialudvalget godkender, at dette oplæg offentliggøres, i overensstemmelse med beslutningen i Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen behandlede "Plan for åbenhed" den 1. juni 2006 (BR 337/06). På dette møde besluttet Borgerrepræsentationen, at de enkelte fagudvalg skulle tage stilling til og offentliggøre, hvordan udvalgene vil gå i dialog med de enheder, institutioner og brugergrupper, som hører til deres forvaltningsområde. Udvalgene  blev pålagt at gøre dette inden udgangen af 2006 og kommende udvalg pålægges at gøre det i starten af valgperioden.

Socialforvaltningen foreslår, at redegørelsen for Socialudvalgets fortsatte dialog på Socialudvalgets område godkendes og offentliggøres som udvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper. 

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af plan for åbenhed den 1. juni 2006 (BR 337/06) blev det besluttet, at de enkelte fagudvalg pålægges at tage stilling til og offentliggøre, hvordan de vil gå i dialog med de enheder, institutioner og brugergrupper, der hører til deres forvaltningsområde. De nuværende udvalg pålægges at gøre dette inden udgangen af 2006 og kommende udvalg pålægges at gøre det i starten af valgperioden.

Socialudvalget behandlede på sit møde den 17. maj 2006 (sagsnr. 218/2006) en udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning på udvalgets område/resort. Planen omfatter forvaltningens dialoger.

Strategi- og udviklingsplanen for brugerdemokrati og selvforvaltning beskriver bl.a. brugerdemokrati og selvforvaltning på Socialforvaltningens område, forudsætninger for arbejdet med brugerdemokrati og selvforvaltning, det hidtidige arbejde med brugerdemokrati og selvforvaltning samt overordnet strategi, målsætninger, rammer og retningslinier for det videre arbejde med brugerdemokrati og selvforvaltning.

Dertil kommer det videre arbejde med konkretisering af strategi- og udviklingsplanen i forhold til specifikke projekter på de enkelte målgruppeområder med inddragelse af brugerne og brugerorganisationer. Desuden peges på tværgående opgaver eller aktiviteter.

Udviklingsplanen og de overordnede retningslinier for brugerdemokrati og selvforvaltning er ikke deltaljerede retningslinier for hvordan principperne skal udmøntes, idet der skal være mulighed for at forskellige brugergrupper får indflydelse herpå udfra deres specifikke behov, forudsætninger og vilkår for inddragelse og deltagelse.

Planen indeholdt ikke udvalgets dialog med enheder, institutioner og brugergrupper. Nedenfor beskrives Socialudvalgets dialogmuligheder inden for de enkelte områder.

 

Dialog på Handicapområdet

Udvalgets dialog med de berørte brugergrupper på udvalgets område foregår primært gennem det  ny-etablerede Handicapråd. I Handicaprådet sidder 14 medlemmer, halvdelen udpeget fra handicapforeninger (DSI) og halvdelen udpeget af de politiske udvalg.

I Handicaprådet forelægges tværgående planer såsom Københavns "Toiletplan", og rådet drøftede indretningen af de planlagte toiletter og der blev afgivet gode råd og tilsagn om, at handicaprådets medlemmer ville teste toiletterne. På møderne drøfter politikere og handicappede udfra en dagsorden, der er tilrettelagt af formanden Janne Knudsen (udpeget af DSI) og næstformand Jens Nielsen (udpeget af Socialudvalget)

Derudover er der ved at blive udarbejdet en samarbejdsaftale med Ældrerådet, der muliggør, at repræsentanter fra ældrerådene kan fremlægge punkter til de politiske udvalg.

I det daglige indgår bruger- og pårørende i Centerråd på hvert handicapcenter, og Bruger- og pårørenderåd for områdets døgn- og dagtilbud,  som vigtige bidragydere i processen frem til de politiske drøftelser i udvalget. Sektorplaner drøftes i medarbejdere, bruger- og pårørendefora inden de fremlægges politisk, og der arrangeres åbne møder, hvor både politikere, brugere og pårørende inviteres..

Handicaprådet

Handicaprådet er et nyt råd i Københavns Kommune. I Handicaprådet sidder både repræsentanter fra Borgerrepræsentationen og fra paraplyorganisationen for en lang række handicaporganisationer (De Samvirkende Invalideorganisationer – DSI).

Der er 14 medlemmer i Handicaprådet. 7 medlemmer repræsenterer hvert af de politiske udvalg i Københavns Kommune, og de øvrige 7 repræsentanter er fra DSI. Handicaprådet mødes seks gange om året.

Handicaprådets formål er at sætte fokus på handicappolitiske problemstillinger. Handicaprådet skal derfor rådgive Københavns Kommune i handicappolitiske spørgsmål og høres ved alle initiativer, som har betydning for handicappede borgere. Rådet kan ikke behandle spørgsmål om enkeltpersoners forhold.

Ældrerådene

D. 20. december 1995 vedtog Folketinget at etablere Ældreråd i alle landets kommuner.

Ældrerådene skal efter § 30 i lov om retsikkerhed og administration på det sociale område rådgive kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål. Rådene skal formidle synspunkter mellem borgerne og politikerne om lokalpolitiske spørgsmål, som vedrører de ældre, der i denne forbindelse defineres som borgere over 60 år og dermed en del af Socialforvaltningens målgruppe.

Hver bydel i Københavns Kommune har et ældreråd med hvert 7 medlemmer.

I en række af indstillingerne til Socialudvalget, har det været eller foreslåes der gennemført en høring. Denne høring vil kunne omfatte Centerrådet, Bruger- og pårørenderådet, Hjerneskadesamrådet, Paraplyorganisationerne samt de faglige organisationer. Paraplyorganisationerne på handicapområdet er, Lions Club, De sammenvirkende menighedsplejere, Spastikerforeningen, Dansk Blindesamfund, LAVUK og Dansk Handicap Forbund.

Desuden kan nævnes, at på handicapområdet er Socialudvalget blevet lovet en revidering af sektorplanen for området. Planen forventes sendt i høring i løbet af 2007.

Et andet eksempel på Socialudvalgets dialogværktøj er Socialudvalgsmedlemmers besøg i institutioner og udvalgsmedlemmers samtaler med medarbejderne.

Endelig har – og vil der fortsat - været mulighed for enkeltpersoner eller repræsentanter for foreninger at få foretræde for Socialudvalget

 

Dialog på Misbrugs- og boligområdet

Udvalgets dialog med de berørte brugergrupper sker ad forskellige kanaler, som kan anskues ud fra en direkte og indirekte dimension: 

 

Direkte

Indirekte

På SUDs initiativ

Borgermøder

Høringer

Institutionsbesøg

Trivselsundersøgelser

Brugerforeninger

Repræsentation

På brugernes initiativ

Brugeres foretræde for SUD

Institutionsbesøg

 

Brugerforeninger

 

 

 

Direkte dialog på udvalgets initiativ

Borgermøder og høringer er indarbejdet som procedurer i forbindelse med sektorplaner, det boligsociale arbejde og den aktuelle boligplan. Derudover besøger udvalget - eller medlemmer af udvalget – institutioner, hvor mødet med brugerne indgår.

Direkte dialog på brugernes initiativ

Brugere af institutionstilbud har af og til foretræde for udvalget. Brugere har også flere gange inviteret politikere ud til institutioner for at tage dialogen her. Særligt i forbindelse med strukturændringer har det vist sig relevant for brugerne at have den direkte dialog med politikerne.

Indirekte dialog på udvalgets initiativ

Brugerorganisationer inddrages i forbindelse med strukturændringer og i forbindelse med vurderingen af konkrete tiltag. F.eks. har der været et godt samarbejde på stofmisbrugsområdet med Brugerforeningen. Socialudvalget støtter Brugerforeningen økonomisk ligesom brugerorganisationen på hjemløseområdet, SAND støttes økonomisk.

I den boligsociale indsats er der for nylig gennemført en trivselsundersøgelse i projektområderne. På dette område inddrages repræsentanter også direkte i styregrupper.

Indirekte dialog på brugernes initiativ

Brugerforeninger tager initiativ til dialog med udvalget, hvis de vurderer, deres bagland har brug for at blive hørt. Det samme gælder for pårørendeforeninger.

Fremadrettet prioritering

Socialudvalget prioriterer den direkte dialog med borgerne. Udvalget ønsker også fremover at være tilgængeligt for brugernes henvendelser, som det er tilfældet nu. Udvalget vil ligeledes fastholde procedurer med borger og brugerhøringer ved udarbejdelsen af planer.

Socialudvalget prioriterer også den indirekte dialog med borgerne. Gennem trivsels- og brugerundersøgelser får større grupper af bruger og borgere mulighed for at komme til orde end gennem den direkte dialog. Ligeledes giver samarbejdet med brugerforeninger kontakt til et større bagland, end individuelle henvendelser. Udvalget vil se på mulighederne for en øget brug af borger-, bruger- og trivselsundersøgelser for at styrke inddragelsen.

 

Dialog på Børnefamilieområdet:

Her er der nedsat en række formelle arbejdsgrupper og følgegrupper med deltagelse af forstandere og ledere af institutionerne, børnefamilieteamchefer mv., som løbende afholder møder omkring udviklingen og tilpasningen af området.

Derudover er de faglige organisationer (LFS, LS, Socialrådgiverforeningen, HK, Psykologforeningen mv.) repræsenteret i henholdsvis Effektmålingsprojektet og KIA-projektet (projekt om kvalitet i anbringelsen). Der afholdes løbende arbejdsgruppemøder om processen og projekterne i løbet af 2006-2007.

Endvidere inddrages og høres de private organisationer KFBU, Ungdommens Vel og Barnets Hus, som Socialforvaltningen har driftsoverenskomst med ifbm. deres døgninstitutioner, også i relevante spørgsmål såsom etableringen af driftscentre. 

Endelig har Socialforvaltningen og kvindekrisecentret Dannerhuset også etableret et samarbejde omkring børn på krisecentret, hvor der løbende afholdes orienteringsmøder.

Socialudvalgets dialogværktøj er således for så vidt angår børnefamilieområdet en indirekte kontakt, der videreformidles af Socialforvaltningen til Socialudvalget. Således sikres udveksling af synspunkter i en indirekte dialog mellem politikere, brugere og de nævnte repræsentanterne.

Herudover har udvalget mulighed for dialog gennem socialudvalgsmedlemmernes besøg i institutioner, samtaler med medarbejderne og gennem foretræde for Socialudvalget.

 

Dialog på psykiatriområdet

Den direkte dialog mellem politikere og brugerrepræsentanter sker primært gennem Dialogforum på Psykiatriområdet. Her er både bruger- og pårørendeorganisationer og brugerne af tilbudene, de pårørende repræsenteret og har dermed mulighed for direkte dialog med politikerne. Socialudvalget er repræsenteret med 4 medlemmer i Dialogforum. Dialogforums vedtægter er tiltrådt af Borgerrepræsentationen. Dialogforum har bl.a. taget initiativ til, at der på psykiatriområdet er udarbejdet bruger- og pårørendepolitikker, der er politisk vedtaget. Politikerne har desuden mulighed for direkte dialog med brugerne af tilbudene ved at besøge disse.

Forvaltningen afholder en årlig socialpsykiatriske temakonference hvor både det politiske udvalg og repræsentanter for brugere og pårørende inviteres.

Dialogforum

Dialogforum er nedsat i henhold til serviceloven og har til formål at sikre koordinering og indgå i planlægningen af psykiatriområdet. Dialogforum har bl.a. til opgave at være et samlende forum for indsatsen på psykiatriområdet, samt løbende at følge udviklingen på området og at være rådgivende med formidling af nye idéer. Endvidere at påpege problematikker, som kræver tværsektorielle løsninger og at udvikle samarbejdsrelationerne mellem de forskellige instanser på området.  Dialogforum har ingen formel beslutningskompetence.

Dialogforum har 31 medlemmer:

-         4 medlemmer fra Socialudvalget samt 2 embedsmænd fra Socialforvaltningen

-         2 medlemmer fra H:S Bestyrelsen samt 2 embedsmænd fra H:S

-         2 medlemmer fra Sundheds- og Omsorgsudvalget samt 1 embedsmand fra Sundhedsforvaltningen

-         1 repræsentant fra Embedslægeinstitutionen

-         10 repræsentanter fra bruger- og pårørendeorganisationer (heraf 5 brugere og 5 pårørende). Hver bruger- og pårørendeorganisation kan maksimalt være repræsenteret ved 2 medlemmer i Dialogforum.

-         2 repræsentanter for beboer/brugerråd på bocentrene/bostederne

-         2 repræsentanter for centerråd/bostedsråd på bocentrene/bostederne, hvoraf mindst en skal være pårørende 

-         2 brugerrepræsentanter fra værestederne

-         1 medlem fra Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune.

 

Dialogforum holder møde a´ 3 timers varighed en gang i kvartalet. Der kan herudover holdes ekstraordinære møder. Herudover er der skriftlige høringer af Dialogforum.

 

På 3 af årets 4 ordinære møder arrangeres en temadrøftelse. Temaet vælges af Dialogforum. Eksempler på temaer: Medicinering af beboere på socialpsykiatriske bocentre, psykisk syge med misbrug, boliger til psykisk syge og strukturreformen. Herudover er der faste dagsordenspunkter primært i form af orientering fra bruger, pårørende, H:S og Socialforvaltningen samt nogle få øvrige dagsordenspunkter. Alle medlemmer af Dialogforum kan komme med forslag til dagsordenspunkter.

 

Dialogforums formand, socialborgmester Mikkel Warming, leder møderne. Der skrives referat af møderne, som forelægges for medlemmerne til godkendelse på førstkommende møde. 

 

Høringsparter

Afhængig af sagens karakter kan det være relevant at sende en sag på psykiatriområdet i høring. Relevante høringsparter kan f.eks. være:

-         Det Sociale Brugerråd, Dialogforum på Psykiatriområdet

-         Beboerråd og centerråd med beboere og pårørende på bocentrene/bostederne, brugerråd på samværs- og aktivitetstilbud

-         Bruger- og pårørendeorganisationer på området

-         Faglige organisationer, f.eks. LFS, FOA, Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter, Dansk Socialrådgiverforening.

 

Muligheder for at inddrage Socialudvalget i sektorplanudarbejdelsen for psykiatriområdet

Der er ikke taget beslutning om udarbejdelse af en ny sektorplan på psykisk syge-området. P.t. er forvaltningen i gang med at udarbejde forslag til strategier på udvalgte områder, der på sigt skal indgå i en samlet sektorplan. Det drejer sig om områderne: Misbrug på bocentrene/bostederne, samværs- og aktivitetstilbud, beskæftigelse og bofællesskabsområdet. Endvidere e r der truffet politisk beslutning om principper for modernisering af botilbud for handicappede og psykisk syge (SUD 281/2006).

Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan brugerne kan inddrages/høres i forhold til strategierne. En mulighed kunne være at indstille til Socialudvalget, at strategierne drøftes med brugerrepræsentanter på en "Brugernes Dag" samt drøftes i Dialogforum på Psykiatriområdet. Endvidere at forslagene til strategier sendes til høring i en bred kreds af interessenter.

Såfremt Socialudvalget tiltræder en sådan kommende indstilling, kunne der iværksættes følgende proces:

-         Høringsperioden kan indledes med afholdelse af "Brugernes Dag" hvor brugerrepræsentanter for bocentre/bosteder samt samværs- og aktivitetssteder og brugerorganisationer inviteres til en dialog med Socialudvalget og forvaltningen om forslag til strategier. "Brugernes Dag" kan tilrettelægges med bl.a. dialogcaféer/workshops om de enkelte strategier. Forvaltningen vil udarbejde skriftlig opsamling på dagen.

-         Der kan herudover gennemføres skriftlig høring af bred kreds af interessenter, herunder beboerråd, centerråd med beboere og pårørende, brugerråd på samværs- og aktivitetstilbud, bruger- og pårørendeorganisationer samt faglige organisationer. 

-         Forslag til strategier kan drøftes på et møde i Dialogforum.

-         Opsamlingen på "Brugernes Dag", høringssvar og referat af drøftelsen i Dialogforum kan forelægges for Socialudvalget med forvaltningens kommentarer til høringssvarene, og forvaltningens anbefalinger som følge af høringen.

Det skal bemærkes, at det er nødvendigt at afsætte den fornødne ret omfattende tid at gennemføre processen. Den beskrevne proces fordrer, at udkastene til strategier er klar til politisk behandling nogenlunde samtidig, idet det ikke forekommer realistisk at gennemføre en "Brugernes Dag" for hver enkelt strategi. Dels kan det være vanskeligt at finde et fælles mødetidspunkt dels kan det være en proces i sig selv at få brugerne til at møde frem til flere fortløbende møder.

Generelle bemærkninger

Gennem afholdelse af jævnlige møder som beskrevet ovenfor sikres således udveksling af synspunkter i en direkte dialog mellem politikere, brugere og repræsentanterne. Foraerne anvendes desuden som høringsparter vedrørende forslag og initiativer på disses fagområder.

Også etableringen af lokaludvalg udgør et væsentligt element i forbindelse med inddragelse og høring af relevante interessenter på udvalgets område. Lokaludvalgene skal således være bindeled og sikre dialogen mellem bydelens borgere og Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg i alle spørgsmål, der har særlig betydning for bydelen.

Endelig inddrages også private og frivillige organisationer i planlagningen af det frivillige sociale arbejde. Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde er et eksempel på at de frivillige organisationer indgår i en direkte dialog med politikerne, hvor der er mulighed herfor i overensstemmelse med kommunens frivillighedspolitik.

Høringsprocedure

Hvis en sag påtænkes sendt i høring indledes den med en indstilling til Socialudvalget, hvor sagens indhold og forvaltningens indstilling præsenteres og der gives en anbefaling om hvilke høringsparter, der bør inddrages. Hvis indstillingen vedtages, sendes sagen i høring med en høringsfrist og efterfølges af endnu en indstilling til udvalget, hvor der redegøres for de indkomne høringssvar, og hvor forvaltningen kommenterer disse høringssvar. Sagen vil indeholde forvaltningens samlede anbefaling som følge af høringen, eksempelvis at sagen bør ændres i overensstemmelse med høringssvarene eller at forvaltningen fastholder sin oprindelige indstilling i sagen.

Alternativt har forvaltningen allerede haft sagen i høring inden forelæggelse for Socialudvalget og de modtagne høringssvar indgår i den indstilling, som forvaltningen udarbejder til udvalget.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

HØRING

Ingen bemærkninger

 

BILAG

·        Beslutning fra Borgerrepræsentationens møde den 1. juni 2006

 

                      Grethe Munk

                                                                                       / Jens Elmelund

                                             

 


 

Til top