Mødedato: 05.12.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om kvantitativ status på Familierådgivningerne

Se alle bilag

Socialudvalget vedtog september 2010 et opdateret koncept for Børnefamiliecenter Københavns Familierådgivninger med bemærkning om, at udvalget inden udgangen af 2012 skal have en status på antal henvendelser til rådgivningerne. Denne status forelægges nu udvalget.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. september 2006 et revideret koncept for de daværende Servicebutikker, der målrettede butikkernes rådgivningstilbud mod børnefamilier med særlige behov. Tilbuddet blev i forlængelse heraf tilknyttet Børnefamilieenhederne, frem for de daværende Serviceteams på Voksenområdet.

Den 10. september 2010 behandlede Socialudvalget en evaluering af Servicebutikkerne, og vedtog i denne forbindelse, at Servicebutikkerne ændrede navn til Familierådgivninger samt en justering af konceptet, der knyttede Familierådgivningerne endnu stærkere til børnefamilieenhederne og fokuserede tilbuddet mod den tidlige og forebyggende indsats. Socialudvalget ønskede i denne forbindelse, at udvalget i 2010 skulle have en status på henvendelsesmønstret til Familierådgivningerne (kvantitativ status) i 2012 samt en kvalitativ evaluering i 2014.

Løsning

Alle børnefamilieenheder i Børnefamiliecenter København har en Familierådgivning. Familierådgivningernes formål er at rådgive børnefamilier, med børn i alderen 0-12 år, der har behov for særlig støtte, for at skabe de bedst mulige opvækstvilkår for børn, så de kan opnå samme muligheder for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed som deres jævnaldrende. Familierådgivningen er en del af Københavns Kommunes strategi for tidlig indsats i arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier.

Udover rådgivningsforløb tilbyder flere Familierådgivninger også forskellige gruppeaktiviteter til børnefamilierne, såsom forældreprogrammet De Utrolige År og netværksaktiviteter for enlige forældre, hvor der sideløbende er aktiviteter for børnene. Herudover har Familierådgivningerne ”fingeren på pulsen” i lokalmiljøet. Dette indebærer bl.a., at der er tilknyttet frivillige og andre forvaltningsmæssige aktører til Familierådgivningerne. Dette er eks. familieklubber, anonym psykologisk rådgivning, forældreforeninger og sundhedsplejeaktiviteter.

Den kvantitative status bygger på Familierådgivningernes registreringer fra perioden den 2. november 2011 til den 31. oktober 2012, og viser at Familierådgivningerne årligt har ca. 1.800 nye henvendelser fra borgere. 98 % af henvendelserne til Familierådgivninger kommer fra borgeren selv.

Familierådgivningernes målgruppe er familier med børn i alderen 0-12 år. Den kvantitative status viser, at det fortrinsvis er enlige kvinder med børn eller par med børn der henvender sig. De fleste rådgivningsforløb i Familierådgivninger er således med enlige kvinder (33 %), herefter til par, der sammen modtager rådgivning (28 %). 98 børn i alderen 5-8 år og 261 børn i alderen 9-14 år har det seneste år modtaget rådgivning i Familierådgivningerne. Familierådgivningerne har pt. børneinddragelse som et fokus område, og tallene viser, at man er godt på vej.

Den åbne rådgivning, der ydes i Familierådgivningen er primært familierådgivning (67 %), psykologisk rådgivning med (18 %) og socialrådgivning (13 %), hvilket er helt i tråd med formålsbeskrivelsen for rådgivningstilbuddet.

Familierådgivningerne fungerer som en forpost til den lokale børnefamilieenhed og skal gennem rådgivning yde en så tidlig indsats som muligt, således der ikke bliver behov for en foranstaltning. Den kvantitative status viser, at Familierådgivningerne er en velfungerende forpost til børnefamilieenhederne. Dette eksemplificeres ved, at størstedelen af de borgere, der henvender sig har børn, og 84 % er ikke kendt af Børnefamiliecenter København, når de henvender sig.

En aktivitet i Københavns Kommunes strategi for tidlig indsats i arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier 2009-2012, var en større synliggørelse af Familierådgivningerne. I den forbindelse blev der bl.a. etableret en fælles hjemmeside for Familierådgivningerne. Den kvantitative status viser, at de fleste borgere har fået viden om Familierådgivningerne via hjemmesiden (15 %), hvilket er et tegn på, at synligheden omkring Familierådgivningerne er øget. 15 % har hørt om Familierådgivningerne gennem børnefamilieenheden og 14 % gennem sundhedsplejen, hvilket tyder på, at rådgivningerne bruges aktivt af børnefamilieenhederne i forhold til at henvise familier, der ikke har behov for en social foranstaltning, videre til et relevant rådgivningstilbud samt at der er et veletableret samarbejde med sundhedsplejen. 10 % af de borgere, der har henvendt sig, har hørt om tilbuddet via sit private netværk, hvilket indikerer, at borgerne er tilfredse med tilbuddet, idet de anbefaler det videre.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser ved indstillingen.

Videre proces

Familierådgivningerne vil fortsat registrere henvendelser til rådgivningstilbuddet, men pr. 1. januar 2013 vil Familierådgivningernes registreringer være sammentænkt med registreringer fra Børnefamiliecenter Københavns andre forposter – daginstitutions- og skolesocialrådgivere, Ungerådgivningerne og gadeplansarbejdet. Inden udgangen af 2014 vil Socialudvalget få forelagt en kvalitativ evaluering af Familierådgivningerne.

Anette Laigaard

                                                                  /Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.

Til top