Mødedato: 04.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Borgerrettet kontrol - FÆLLESINDSTILLING BIF, BUF, SOF, ØKF

Se alle bilag

En analyse af kommunens kontrolindsats for at undgå fejludbetalinger og socialt snyd viser, at indsatsen generelt er velfungerende, men at der samtidig er behov for at adressere en række udfordringer og risikoområder gennem et fortsat fælles fokus på området.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,

  1. at afrapporteringen på den tværgående analyse af tildeling og udbetaling af sociale ydelser i KK tages til efterretning

Problemstilling

Den korrekte udbetaling af sociale ydelser og kontrol har i de senere år været i stigende fokus, og på såvel nationalt som kommunalt plan arbejdes der i flere sammenhænge på at nedbringe fejludbetalinger og socialt snyd.

I foråret 2013 er der i regi af det tværgående projekt ”Styrkelse af den borgerrettede kontrolindsats” gennemført en analyse af tildeling og udbetaling af sociale ydelser i KK.

Udvalgene er i foråret blevet orienteret om status på analysen, og som lovet afrapporteres der hermed.

Analysen er foretaget af dels Intern Revision og dels ydelses- og kontrolenhederne, og resultaterne er samlet i vedlagte rapporter, der afdækker den nuværende kontrolindsats og dets udfordringer og anviser konkrete anbefalinger til en videre styrkelse af området.

I KK udbetaltes der i 2012 ca. 6,3 mia. kr. på de ydelsesområder, der undersøges i analysen. Samlet set beskæftiger disse områder ca. 165 årsværk på kontrol, og det økonomiske udbytte af kontrollen vurderes til at være 84,8 mio. kr. i 2012.

IR’s analyse har to hovedkonklusioner. Første hovedkonklusion er, at grundlaget for kontroller i sagsbehandlingen overordnet set er tilstrækkeligt, og der kun i mindre grad er sandsynlighed for, at der kan forekomme fejludbetalinger og socialt snyd, som følge heraf.

Anden hovedkonklusion er, at der dog i nogen grad er risiko og sandsynlighed for, at der anvendes fejlagtige eller forældede oplysninger i sagsbehandlingen, da informationer, der er grundlaget for kontrol og opfølgning (advis) ikke er tilstrækkeligt automatiserede, samt at advisopsætningen ikke i alle tilfælde er hensigtsmæssig. IR anbefaler derfor, at særligt advisområdet undersøges nærmere, med henblik på at udnytte mulige effektiviseringer, herunder eksempelvis færre opkrævningssager og mindre sagsbehandling.

Den samlede analyse peger på følgende primære udfordringer, der skal adresseres:

a.)    at it-understøttelsen af kontrolarbejdet endnu har et væsentligt udviklingspotentiale – særligt igennem bedre brug af og adgang til data på tværs af systemer og intelligente digitale alarmklokker til at supplere medarbejdernes faglighed

b.)    at advisopsætning og -håndtering, dvs. kontrol ud fra systemgenererede beskeder om ændringer i en borgers forhold, er et komplekst og tungt område

c.)    at samarbejdet på tværs af forvaltningerne og med eksterne aktører (fx UDK og SKAT) kan styrkes yderligere for at sikre bedre sammenhængskraft i kontrolindsatsen

d.)   at ydelses- og datalovgivning er kompleks

Løsning

På baggrund af den tværgående analyse har de involverede forvaltninger besluttet i fællesskab at arbejde videre med at styrke området.

Forslaget er at nedsætte et tværgående ledelsesforum med tilhørende sekretariat, der skal følge op på resultaterne i den seneste analyserapport, sikre udførelse af og fremdrift i de opgaver og anbefalinger, som rapporten lægger op til, samt analysere yderligere, hvordan kontrolområdet kan effektiviseres og styrkes på tværs af kommunen. I den forbindelse skal Intern Revision involveres, og der skal i tråd med tillidsdagsordenen sikres plads til styrket faglighed og afskaffelse af uhensigtsmæssige arbejdsgange.

Blandt opgaverne er udviklingen af en fælles strategi for kontrol i KK, styrkelsen af samarbejdet med UDK og SKAT, et styrket fokus på kontrolværktøjer i kommende udbud af relevante systemer mv. Dette sker for at sikre den nødvendige sammenhængskraft på kontrolområdet på tværs af ydelses- og kontrolenheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændig økonomisk effekt.

Finansieringen af det videre arbejde sker ved optagelse af et internt lån på 1.660 t. kr., der afdrages over seks år af de fire involverede forvaltninger (BUF, SOF, BIF og ØKF/KBS) med 75 t.kr. årligt. Udgifterne afholdes som anlæg i 2014 og 2015 fordelt på 580 t.kr. i begge år til et AC-årsværk samt yderligere 500 t.kr til it-ressourcer i 2014.

Forslaget har været en del af Effektiviseringsstrategien i budgetforslaget for 2014, men indgår ikke heri længere. Optagelsen af det interne lån og de bevillingsmæssige konsekvenser indgår i forhandlingerne om budget 2014.

Videre proces

Indstillingen behandles på Børne- og Ungdomsudvalget d. 28/8, på Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 16/9, på Socialudvalget d. 18/9 og på Økonomiudvalget d. 1/10 med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen d. 10/10.


   Else Sommer           Morten Binder         Anette Laigaard          Claus Juhl

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning med vedlagt rettelsesark.
Til top