Mødedato: 02.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Uddeling af puljen for frivilligt socialt arbejde

Se alle bilag
Et underudvalg under Socialudvalget har lavet et forslag til fordeling af puljen til frivilligt socialt arbejde, § 18-midlerne, 2016. På grund af inhabilitet blandt udvalgets medlemmer behandles to ansøgninger særskilt.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender underudvalgets indstilling til fordeling af § 18-midler for 2016 for så vidt angår ansøgningen fra TUBA København, som det fremgår af bilag 1.
  2. at Socialudvalget godkender underudvalgets indstilling til fordeling af § 18-midler for 2016 for så vidt angår ansøgningen fra Linie 14, som det fremgår af bilag 1.
  3. at Socialudvalget godkender underudvalgets indstilling til fordeling af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2016 , som det fremgår af bilag 1 med undtagelse af ansøgningerne fra TUBA København og Linie 14.
  4. at Socialudvalget tager til efterretning, at for sent ankomne ansøgninger har fået afslag.

Problemstilling

Socialudvalget skal hvert år uddele puljen til frivilligt socialt arbejde i henhold til § 18 i Lov om social service.

Der er i år rettidigt modtaget 268 ansøgninger og ansøgt for i alt 50 mio. kr.

Der er 11,9 mio. kr. til uddeling i 2016. Den samlede § 18-pulje er på 16,6 mio. kr., heraf er der bevilget 1,6 mio. kr. til kommunal finansiering af Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde og tre frivilligcentre, samt 3,1 mio. kr. til tidligere års tildelte tre-årige bevillinger.

Ansøgninger fra TUBA København og Linie 14 skal behandles særskilt på grund af inhabilitet fra medlemmer i Socialudvalget, jf. at-punkt 1 og 2.

Løsning

Et underudvalg bestående af Mette Laurberg (A), Anne Mette Omø Carlsen (Ø) og Finn Rudaizky (O) har på baggrund af en oversigt over samtlige ansøgninger (bilag 1) indstillet forslag til fordeling af § 18-puljen for 2016. Heri indgår også Socialforvaltningens faglige vurdering.

I nogle tilfælde har underudvalget valgt at differentiere fra forvaltningens indstilling. Det fremgår af det medsendte bilag 1, i hvilke tilfælde underudvalget har valgt at prioritere anderledes end forvaltningen, samt hvorfor. Det er underudvalgets indstilling, Socialudvalget skal godkende.

Underudvalget indstiller 253 ud af de 268 projektansøgninger til bevilling. Det fremgår af bilag 1 i detaljer, hvilke projektansøgninger som indstilles til bevilling. Bilag 2 viser, hvordan puljens midler fordeles på målgrupper og aktiviteter.

Midler fordelt på tre-årige bevillinger og samskabelse
Socialudvalget vedtog den 10. juni 2015, at der skal afsættes 15 % af midlerne til tre-årige bevillinger, hvoraf ansøgninger der søger som samskabelsesprojekt prioriteres. Med samskabelse menes, at det enkelte projekt ikke på forhånd har defineret problem og løsning, men i stedet vægter at inddrage flere aktører i en proces omkring problemforståelser og mulige løsninger.

65 projekter har ansøgt om tre-årige bevillinger for i alt 27,3 mio. kr., og heraf har 60 projekter søgt om at lave et samskabelsesprojekt. Underudvalget indstiller 15 projekter til en tre-årig bevilling, heraf er 9 projekter indstillet som et samskabelsesprojekt. Samlet set indstilles for 1,8 mio. kr. svarende til 15 % af puljen. Se bilag 2 for en oversigt over tre-årige bevillinger. De 50 projekter som ikke er indstillet til en tre-årig bevilling behandles på samme vilkår som puljens øvrige ansøgere.

Afslag og reduktioner
Underudvalget indstiller, at der gives afslag til 14 ansøgere, jf. bilag 1.

11 projekter er indstillet til at få en reduktion på mere end 35 % i forhold til 2015-uddelingen. Se bilag 2, hvor det fremgår, hvilke foreninger der får afslag og reduktioner over 35 % samt begrundelsen til dette.

Koordinering af § 79 og § 18 i Lov om social service
Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget traf i foråret 2013 beslutning om, at ansøgninger til § 18-midlerne, hvor foreningen også modtager støtte efter § 79 (midler til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte), fremadrettet koordineres særligt mellem de to forvaltninger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har derfor foretaget en fælles vurdering af § 18-ansøgningerne med det formål at sikre, at en frivillig indsats ikke modtager støtte til den samme aktivitet via to forskellige paragraffer.

Øvrige bevillinger til § 18-ansøgere
Der henvises til bilag 3, der indeholder en oversigt over: 

  • § 18-ansøgninger, der bliver tilgodeset i Københavns Kommunes budget 2016
  • foreninger, der modtager driftsstøtte
  • foreninger, der har ansøgt § 18-midler og samtidig får en treårig bevilling i 2016 fra enten 2014 eller 2015

For sent modtagne ansøgninger – jf. at-punkt. 4
Socialforvaltningen har modtaget ansøgninger efter ansøgningsfristens udløb. I henhold til Socialudvalgets beslutning fra den 25. marts 2015 har disse ansøgere modtaget et afslag. Det drejer sig om otte ansøgninger fra henholdsvis Palliettens Fædregruppe, Pigeklubben Sjællandsgade, Foreningen Nærhed, ONE København, Drengeklubben i Gyldenrisparken, Ombold, Misbrugsportalen og Den Økologiske Byhave på Enghaveplads.

Økonomi

Økonomien fremgår af indstillingen.

Videre proces

Der udsendes bevillingsbreve og afslagsbreve til ansøgerne inden årets udgang.

Socialudvalget forelægges i foråret 2016 en indstilling, hvor udvalget skal drøfte kriterierne for uddeling af § 18-midlerne til frivilligt socialt arbejde for 2017. Der vil herunder være et særligt fokus på effekten af de tre-årige samskabelsesprojekter. 

Anette Laigaard

                                                                  /Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen og specialkonsulent Mia Bjørnø deltog under punktets behandling.

Indstillingens 1. til 3. at blev godkendt og 4. at blev taget til efterretning.

Henrik Appel deltog ikke under behandling af 1. at-punkt på grund af inhabilitet og Anne Mette Omø Carlsen deltog ikke under behandlingen af 2. at-punkt på grund af inhabilitet.  

Til top