Mødedato: 31.01.2017, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring - omlægning af Børnecenter København (BCK)

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender Børne- og Unge-arbejdsgruppens beslutning om ikke at indsende et høringssvar til høring om omlægning af Børnecenter København (BCK)

Problemstilling

På budgetseminaret i august 2016 blev Børne- og Ungdomsudvalget orienteret om udviklingstendenser i og behovet for at arbejde med krydsfeltet mellem almen- og specialområdet for at sikre kvaliteten i tilbud til børn med særlige behov. Inklusionsindsatsen er vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget i 2011 (Tidlig indsats og inklusionspakken - BUU 07.12.11).

I takt med den faglige udvikling i inklusionsarbejdet har supportopgaven ændret karakter - fra fokus på det enkelte barn til i højere grad også at omfatte omgivelserne omkring barnet og de relationer barnet indgår i. Samtidig er der i København udviklet nye fleksible tilbudsformer i almenmiljøet (BUF flex og skole flex). Antallet af børn i fleksible tilbud er steget over de seneste år og udviklingen ventes at forsætte i de kommende år.

Udviklingen indebærer, at der er en stigende efterspørgsel efter at kompetencer og erfaringer fra specialområdet også kommer i spil i almenmiljøet i dagtilbud og skoler.

På den baggrund fremlægger forvaltningen forslag om omlægning af supportstrukturen til dagtilbud og skoler. Supporten til børn med særlige behov er i dag tilrettelagt i tværfaglige supportteams i områderne og i Børnecenter København (BCK). Områderne supporterer både almen- og specialområdet, mens BCK fokuserer på specialområdet. Psykologer og talehørelærere er centrale fagspecialister i opgaveløsningen, hvor de indgår i tæt samarbejde med ressourcecentre og ressourceteam på de respektive skoler og dagtilbud i hhv. almen- og specialmiljøet. I BCK er der også fysio- og ergoterapeuter til behandling og træning af børn, herunder børn henvist fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen, samt den ambulante børneterapi (DAB).

I den eksisterende organisation er der således stærke faglige kompetencer og viden. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at der i højere grad er behov for et helhedssyn på barnets behov og på at finde løsninger i barnets eget nærmiljø, hvad enten barnets behov understøttes bedst i et alment eller i et mere specialiseret tilbud.

Forvaltningen foreslår derfor at omlægge BCK’s kompetencer, så de bringes i spil på en ny måde. Som del af løsningen forslås det, at der opretholdes en samlet bydækkende funktion til de mest specialiserede tilbud og behovsområder, placeret under et af de fem områder. Ca. 2/3 af BCK’s medarbejdere arbejder i dag med børnene i disse målgrupper og vil i givet fald følge med opgaverne til den nye bydækkende funktion. Den 1/3 af medarbejderne fra BCK, der allerede i dag arbejder med de børn, hvis behov kan tilgodeses med tilbud indenfor eller i tæt tilknytning til almenmiljøet, foreslås integreret i de eksisterende fem områders tværfaglige supportteam. Ressourcerne vil blive fordelt mellem områderne på baggrund af en konkret vurdering af, hvordan områdernes nye opgaver fordeler sig mellem områderne.

Omlægningen er desuden i overensstemmelse med udviklingen i Socialforvaltningen og Sundheds og Omsorgsforvaltningen, idet man også her arbejder for at styrke udviklingen af en
helhedsorienteret støtte til børnene i deres nærmiljø.

Løsning

Lokaludvalget godkender Børne- og Unge-arbejdsgruppens beslutning om ikke at indsende et høringssvar til høring om omlægning af Børnecenter København (BCK)

 

 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte Børne- og Unge-arbejdsgruppens beslutning om ikke at indsende et høringssvar til høring om omlægning af Børnecenter København (BCK).

Til top