Mødedato: 22.05.2014, kl. 17:30
Mødested: ---

Høring: Modersmålsundervisning - ændringer som følge af Folkeskolereformen

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Forkvinden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,  

  1. at Lokaludvalget diskuterer og godkender udkast til høringssvar  vedr. høring: Modersmålsundervisning - ændringer som følge af Folkeskolereformen.

Problemstilling

Københavns Kommune tilbyder modersmålsundervisning for børn fra medlemsstater i EU, fra lande, der er omfattet af aftalen om EØS samarbejdsområde samt fra Færøerne og Grønland. Kommunen tilbyder ligeledes modersmålsundervisning for børn med ikke-EU- og EØS modersmål. Ordningen er ikke lovpligtig, men politisk besluttet i København af Borgerrepræsentationen.

Undervisningen gennemføres i dag på hverdage om eftermiddagen på en lang række af byens skoler. Folkeskolereformen udvider skoletiden og BR har i forbindelse med udmøntningen af folkeskolereformen besluttet, at den frivillige lektiehjælp og faglige fordybelse placeres på fritidsinstitutionerne for børn i 0.-3. klasse. Der er derfor - og for at skabe en sammenhængende hverdag for børnene - behov for at overveje organisering og placering af den ikke-lovpligtige modersmålsundervisning, som i dag ligger i umiddelbar forlængelse af undervisningen.

2 Modeller i høring

Model 1. Organisering af modersmålsundervisning om lørdagen
Undervisningen placeres om lørdagen i tidsrummet kl. 9.00 – 15.00, som det allerede kendes fra den lovpligtige modersmålsundervisning. Det vil betyde, at ikke-lovpligtig og lovpligtig modersmålsundervisning sidestilles organisatorisk og tilbydes ensartet. I den nuværende ordning foregår den ikke-lovpligtige undervisning på hverdage på 37 af kommunens folkeskoler og 6 specialskoler. Forvaltningen foreslår, at undervisningen kommer til at foregå på én skole i hvert af BUF’s fem områder. Derved begrænses driftsomkostningerne i forbindelse med lørdagsåbne skoler.
Der foreslås ikke ændringer for specialskolernes modersmålsundervisning.

Hovedændringerne ift. i dag vil for børnene i denne model være følgende:

Modersmålsundervisningen foregår om lørdagen frem for på hverdage efter skoletid.

En mere koncentreret undervisning med alle tre lektioner på samme dag, frem for fordeling på
flere dage, som det er i dag for flere elever.

For en del af eleverne vil der være længere afstand til modersmålsundervisning, end det er
tilfældet i dag.

Model 2. Fortsat organisering af modersmålsundervisning på hverdage

Undervisningen gennemføres på hverdage ud fra samme model, som kendes i dag. Undervisningstidspunktet vil så vidt muligt blive
placeret i forlængelse af elevernes "almindelige" undervisningstid, herunder afslutningen af lektiehjælp/faglig fordybelse. Det vil typisk betyde, at undervisningen kan begynde kl. 14.00 for de yngste elever og kl. 15.00 for de ældre elever. Det kan dog ikke i alle tilfælde lade sig gøre at lægge modersmålsundervisningen i direkte forlængelse af den "almindelige" undervisning. Det skyldes, at nogle hold har elever fra flere forskellige skoler, hvor
sluttidspunktet ikke altid kan forventes at være det samme. I disse tilfælde er det nødvendigt at lægge modersmålsundervisningen, så de tilmeldte har mulighed for at deltage. Det kan betyde ventetid for nogle elever. Undervisningen bliver fortsat tilrettelagt af den skole, hvor undervisningen foregår.

Hovedændringerne ift. i dag for børnene vil i denne model være følgende:

Den udvidede undervisningstid, som følge af folkeskolereformen, vil bevirke, at de elever, som
deltager i modersmålsundervisning, kan få en meget lang skoledag. Det kan have betydning for
elevernes koncentrationsevne og motivation for læring sidst på dagen.

De ca. 17 pct. af eleverne, der modtager modersmålsundervisning på en anden skole end deres
egen, skal fortsat transportere sig fra egen skole til en anden skole for at benytte tilbuddet.

De ca. 83 pct. af eleverne, der modtager modersmålsundervisning på egen skole, vil fortsat have
tilbuddet i kendte rammer.

Elever fra 1. til 3. klasse, der har lektiehjælp/faglig fordybelse på fritidshjem, vil skulle tilbage
til skolen for at modtage modersmålsundervisning.

Videre behandling af Børne- og Ungdomsudvalget
Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet, at sendes forslag om to modeller til organisering af modersmålsundervisning i høring. Udvalget skal efter endt høring behandle sagen igen i juni måned d.å. Hvis udvalget dér godkender sagen, vil model 2 med modersmålsundervisning på hverdage kunne træde i kraft fra det førstkommende skoleårs begyndelse. Model 1 med modersmålsundervisning om lørdagen vil kunne træde i kraft fra den 1. november 2014.

Udkast til høringssvar vil blive uddelt på mødet.

Der er frist for indsendelse af høringssvar den 23. maj 2014.
 

Løsning

Lokaludvalget diskuterer og godkender udkast til høringssvar  vedr. høring: Modersmålsundervisning - ændringer som følge af Folkeskolereformen.

Beslutning

Lokaludvalget diskuterede og godkendte udkast til høringssvar vedr. høring: Modersmålsundervisning - ændringer som følge af Folkeskolereformen.
Til top