Tilbagemelding vedr. mulig nulemissionszone
Indstilling
Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
- at Lokaludvalget godkender udkast til tilbagemelding vedr. mulig nulemissionszone på Nørrebro, udarbejdet af Byrum- Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget har på sit møde d. 10. marts drøftet en mulig nulemissionszone i København. Teknik- og Miljøforvaltningen har havde lagt op til at zonen kunne ligge i det de kaldte "Udvidet Middelalderby" eller "Indre Vesterbro". Teknik- og Miljøudvalget besluttede at den videre analyse af etablering af en nulemissionszone i Københavns Kommune afgrænses til zonerne Indre og Ydre Nørrebro sammenlagt og Indre Østerbro ud over Indre Vesterbro. Zonen skal også omfatter al trafik og Teknik- og Miljøforvaltningen skal vende tilbage til udvalget med mulighederne for at differentiere indfasningsperioden på erhvervskørsel, og at det inddrages i dialogen med lokale aktører.
Formelle krav til udformning af nulemmisionszone:
1) Zonen skal udgøre et afgrænset, sammenhængende byområde.
2) Zonen må ikke indeholde veje, der indgår i det strategiske vejnet.
3) Zonen må ikke omfatte virksomheder, der er direkte afhængige af trafik med fossile køretøjer.
4) Zonen må ikke omfatte faciliteter, hvor et stort antal borgere sædvanligvis ankommer i bil, medmindre der kan anvises mulighed for parkering umiddelbart uden for zone.
Der er en række køretøjer der er undtaget reglerne bl.a. handicapkøretøjer, køretøjer, hvor den registrerede ejer eller bruger har fast bopæl i den pågældende nulemissionszone og køretøjer, hvor køretøjet er en firmabil, der anvendes privat af person med fast bopæl i den pågældende nulemissionszone.
Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Nørrebro Lokaludvalg om at komme med input til forslaget om en nulemissionszone på Indre og Ydre Nørrebro.
Byrum- Miljø- og Trafikarbejdsgruppen har på sit møde d. 8. april haft besøg af forvaltningen der har præsenteret forslaget.
Udkast til tilbagemelding:
Det er glædeligt, at politikerne har valgt at ændre indstillingen og taget Nørrebro (Indre og Ydre Nørrebro) med i kandidatfeltet til at blive 0-emissionszone. Der kan kun laves én zone per kommune.
Men en 0-emissionszone er det primært gennemkørende forurenende trafik, der rammes, samt noget forurenende erhvervskørsel (også gennemkørende). Beboernes køretøjer undtages, da man skal kunne komme frem til sin adresse.
Det er vigtigt for Lokaludvalget, at Jagtvej medtages i 0-emissionszonen, da det primært er her, at den gennemkørende trafik er, og belaster bydelen.
Lokaludvalget har udtalt sig om behovet for en forureningsfri Jagtvej i evalueringen af Stefansgade. Her fremhævede vi følgende hovedargumenter:
- Jagtvej har en supercykelsti (men den er også super forurenet, så det er ikke godt at cykle der i myldretiden).
- Jagtvej er udlagt som Grøn Trafikvej i forvaltningens mobilitetsanalyser.
- Jagtvej har Metro Cityringen lige under, så en spærring for gennemkørende forurenende trafik er oplagt til at understøtte Borgerrepræsentationens ønsker om flere passagerer i Metro Cityringen.
- Der er mange institutioner og skoler på Jagtvej, som vil få sikrere skoleveje og mindre forurening.
- Det må formodes, at en spærring af Jagtvej for gennemkørende forurenende trafik, kan understøtte at borgere og erhvervsliv skifter til 0-emissionstransport, da der ikke er oplagte udenomskørselsmuligheder.
- Jagtvej har et trafikomfang, så erfaringer reelt kan bruges til at leve op til Borgerrepræsentationens ambition om en emissionsfri by i 2030.
Lokaludvalget mener det er afgørende, at de trafikmodeller, der benyttes til at måle effekten af 0-emissionszonen, måler de reelle effekter. Vi har tidligere oplevet, at modellerne ikke kan regne med skift til elbiler, samt har stor træghed ift. til at vurdere, om trafikanterne skifter transportmiddel til fx cykel, gang, bus eller metro. Derfor har de overvurderet udenomskørsel, og helt set bort fra fænomenet trafikfordampning, som der ellers er stadig bedre evidens for.
Dette forhold synes vi fx er vigtigt, når det skal vurderes, hvor meget ekstra trafik, der vil skifte til elbiler og til metroen, som kører lige under Jagtvej. Det er en politisk bestilling til Økonomiforvaltningen at udpege gader, der kan lukkes eller begrænses, så der kommer flere passagerer i Metro Cityringen. Det er oplagt at tænke denne opgave sammen med udpegelsen af 0-emissionszone på Nørrebro, hvor der er en metro lige under Jagtvej, hvor der ikke er oplagt udenomskørsel.
Nørrebro har altid gået først på trafikløsninger, hvad enten det har været aktivisme til at begrænse kørsel (fx Blågårdsgade), trafikenklaver (nu kaldet trafikøer) eller bilfri Nørrebrogade. Det er overordnet blevet meget positivt modtaget, og har bidraget til en bæredygtig udvikling med megen cyklisme og lavt bilejerskab. Nørrebroerne dør fortsat tidligere end andre københavnere, bl.a. som følge af luftforurening.
Vi ser frem til at se resultatet af analyserne til 0-emissionszone på Nørrebro.
Løsning
Lokaludvalget godkender udkast til tilbagemelding vedr. mulig nulemissionszone på Nørrebro, udarbejdet af Byrum- Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.