Mødedato: 30.01.2024, kl. 17:30
Mødested: Husumgade 44, Baghuset

Høring: Tillæg 24 til spildevandsplan 2018

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af Tillæg 24 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

Spildevandsplanen bliver løbende opdateret med tillæg, der indeholder aktuelle projekter. Disse spildevandsplantillæg giver hvert år hjemmel til at implementere konkrete projekter inden for spildevandsplanens rammer. Plantillæg 2024 vil muliggøre 29 projekter inden for de fire projektkategorier (afløbssystem, klimatilpasning, byudvikling og renseanlæg), som er defineret i Spildevandsplan 2018. På Nørrebro drejer det sig om skybrudsprojektet i Hans Tavsens Park.

Projekterne medvirker til at understøtte kommunens serviceniveau for målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund, kloakken, samt statens målsætninger for vandområder. Projekterne udføres af HOFOR, BIOFOS eller af kommunen som medfinansieringsprojekter.

Deadline d. 20. februar.

Udkast til Høringssvar:

Indledningsvist skal det anføres, at Lokaludvalget har været imod den valgte løsning for Hans Tavsens Park, da vi har vurderet, at en minimumsløsning vil være den rigtige løsning.

Nørrebro Lokaludvalg mener fortsat, at der vil være begrænset behov for kapaciteten i parken i mange år frem (parken dimensioneres til en 100 års hændelse i år 2120). Det baserer vi på, at vi under de store regn-hændelser ikke har observeret skadevoldende oversvømmelser fra Assistens Kirkegård og Hans Tavsens Park.

For at få mest muligt ud af projektet, som det er vedtaget, så er følgende punkter, fsva. denne plan, helt centrale:

  1. Der skal ledes tilstrækkeligt vand til parken, så volumen bliver udnyttet til at aflaste kloakken.
  2. Der skal klargøres en recipient til det forholdsvis rene vand, som samles i pakken.

1. Der skal ledes tilstrækkeligt vand til parken, så volumen bliver udnyttet til at aflaste kloakken.

I planen lægges der op til at der gives påbud om afkobling, sådan at parkvendte tagfladers regnvand ledes til parken (Figur 2). Dette er fornuftigt, fordi det aflaster fælleskloakken og da parken ellers ikke vil blive udnyttet og ikke have en funktion.

I indstillingen fremgår det, at det vil koste hver boligenhed 11.-12.000 kr. at afkoble. Vi undrer os over dette, da nedløbsrørene fra AB JoJo allerede peger ud over fortovet til cykelstien (i stedet for ned i en brønd til kloak, som man ser det mange steder). Vi er derfor totalt uforstående over for hvorfor det koster over 5 mio. kr. for ejendommen (500 boligenheder gange 11.000 kr.).

Vi ønsker en forklaring på dette og at få oplyst, hvad for nogle arbejder det er, forvaltningen mener, at der skal foretages.

Uanset hvad det koster, så bør forvaltningen og HOFOR lave evt. arbejder hen over fortov/cykelsti til parken, så det ikke belaster ejendommene. Det kan ikke være rigtigt, at ejendommen skal betale så mange penge for en ændring, som kommer hele byen til gavn.

2. Der skal hurtigst muligt klargøres en recipient til det forholdsvis rene vand, som samles i parken.

Visionen med projektet fra starten var, at der skulle ske en bæredygtig vandhåndtering og at vandet ledes til recipient. De internationale priser er vundet på baggrund af bæredygtig vandhåndtering og borgerdialogen har ligeledes drejet sig om dette.

Det fremgår alligevel af indstillingen, at vandet (indtil der er fundet en egnet recipient) pumpes til fælleskloakken efter forsinkelse i parken. Herefter bruges energi på at pumpe det ud til Lynetten og rense vandet, selv om det må formodes at være meget rent. På rensningsanlægget reducerer det effektiviteten af renseprocessen og fylder op, så det øger hyppigheden af bypass/overløb ud i Øresund.

Lokaludvalget har fra starten bedt om, at vandet ledes ned til Ladegårdsåen via en tømmeledning via gravitation. Evt. efter en rensning, hvis det er nødvendigt. Det kan undre, at der ikke har været tid til at belyse dette i projektet og at man skyder det til senere, når man tænker på hvor mange mio. kr. og hvor mange år der er brugt på projektet.

Det skitserede projekt lever ikke op til de vundne priser eller til kommunens overordnede planer for klimatilpasning, som går ud på at separere det rene regnvand fra fælleskloakken. Vi skal derfor igen bede om, at projektet tilpasses, så vandet tømmes ned i Ladegårdsåen – evt. efter rensning.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring af Tillæg 24 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring af Tillæg 24 til Spildevandsplan 2018, udarbejdet af Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen.

Til top