Mødedato: 20.04.2021, kl. 17:30
Mødested: ---

Høring: Lokalplanforslag for De Gamles By

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om Lokalplanforslag for De Gamles By, udarbejdet af følgegrupperne for diabetescenteret og skolen i De Gamles By.

Problemstilling

Lokalplanen for De Gamles By fastlægger i overensstemmelse med Kommuneplan 2019 området til institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige formål, miljømæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ældreboliger samt offentlig administration.

Nordpolen og Sydpolen udlægges til park. På Sydpolen med mulighed for at fastholde den bemandede legeplads, haverne og genbrugsplads. Der vil kun kunne opføres de for områdets anvendelse nødvendige mindre bygninger, fx personalebygning i forbindelse med legepladsen.

Lokalplanen for De Gamles By giver også mulighed for at bygge en ny skole og et nyt diabetescenter i De Gamles By. Samtidig så lægger lokalplanen rammer for, men ikke nødvendigvis bestemmelser, for de temaer og anbefalinger der er i den helhedsplan der er lavet for De Gamles By. Det gør at det er muligt at arbejde videre med f.eks. etablering af støjafskærmning på Nordpolen og indretning af Byoasen på Sydpolen eller for at plante flere træer og blomster.

Helhedsplanen
Helhedsplanen for De Gamles By blev vedtaget den 14. maj 2020 i borgerrepræsentationen. Helhedsplanen anbefaler:

  • at den eksisterende beplantning fortættes. Det kan bl.a. gøres ved at styrke de eksisterende grønne akser, plante nyt indenfor delområderne og de nye byggezoner samt begrønne befæstede arealer, hvor det er muligt.
  • at ny bebyggelse i De Gamles By indskriver sig i den eksisterende bebyggelsesstruktur i et grønt parkområde. Der indgår to byggezoner i helhedsplanen, hvor der kan placeres en skole med et bebygget areal på 4.500 m2 samt et Center for Diabetes på ca. 3.000 m2 med en maksimal bygningshøjde på 15 m.
  • at nye funktioner og byggerier så vidt muligt udføres i bæredygtige materialer. Begrebet kan udfoldes gennem eksempelvis genbrugstegl, træbyggeri eller andre bæredygtige tiltag.
  • at bibeholde og videreudvikle de eksisterende stiforbindelser for cyklende og gående i området samt de, som leder til de omkringliggende kvarterer.
  • at bilparkeringen så vidt muligt placeres i konstruktion, og at der ikke placeres bilparkering på eksisterende grønne arealer.
  • at der tages højde for tilgængelighed, og at der i løsninger til de interne forbindelser og infrastruktur tages hensyn til forskellige brugere af De Gamles By.
  • at der planlægges løsninger, som tager højde for De Gamles By forskellige funktioner og disses aktivitetsniveauer, så der eksempelvis skabes rolige stier ved ByOasen, skolen og Nordpolen. • at området fortættes med nye aktiviteter og oplevelser i de grønne rum, som skal danne grundlag for mødet mellem forskellige brugere i De Gamles By.
  • at kantzonen omkring De Gamles By styrkes for at definere området som én samlet bydel. anbefales udført i de eksisterende, som fx røde teglsten m.v.


Infrastruktur
Den overordnede vej- og stistruktur i De Gamles By fastholdes med lokalplanen. Den primære adgangsvej for køretøjer til De Gamles By er via Hans Kirks Vej fra Møllegade. Ved etablering af Center for Diabetes forbedres denne adgang for gående med etablering af fortov. Ved skolens forplads mod Sjællandsgade skal der ved realisering af projektet etableres afsætningspladser, cykelsti og fortov, der skal sikre trafiksikkerhed og - flow. Derudover etableres der på Sjællandsgade en overkørsel der giver adgang til skolens parkeringskælder. Det fremgår af bestemmelsen om veje.

Bilparkering
Bilparkeringen for grundskole er fastsat til 1 plads pr. 607 m2, undtagen merareal til idrætshal og madskole iht. funktionsprogrammet. Bilparkeringen er for Center for Diabetes fastsat efter en konkret vurdering på baggrund af anvendelse, beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende. Bilparkeringen er fastsat til 1 plads pr. 233 m2. Parkeringspladserne etableres i parkeringskælder i tilknytning til skolen og på terræn til Center for Diabetes.


Cykelparkering
Lokalplanen fastlægger følgende pladser til cykelparkering:

Grundskoler: 1 plads pr. 2 elever og ansatte

Center for Diabetes: 34 pladser i alt

Daginstitutioner: 2,5 pladser pr. 100 m2

Plejecentre- og plejeboliger: 0,5 plads pr. 100 m2

For daginstitutioner skal 1 plads pr. 250 m2 ud af det samlede krævede antal pladser være til pladskrævende cykler.

For skoler skal 1 plads pr. 1000 m2 ud af det samlede krævede antal pladser være til pladskrævende cykler.


Bebyggelsens placering og udformning
Lokalplanen fastlægger to byggefelter hvor der kan opføres ny bebyggelse til henholdsvis en skole og center for diabetes. Bebyggelsen tager afsæt i helhedsplan og De Gamles Bys egenart, som genfortolkes og tilføres nye kvaliteter.

Skolen
Skolen vil få et maksimalt etageareal på ca. 8.800 m2 og et bebygget areal er på ca. 3.800 m2, og dermed mindre end de 4.500 m2, som er muliggjort i helhedsplanen. Den ny idrætshal får et etageareal ca. 1.200 m2. Udformningen af skolen tager afsæt i stedets eksisterende arkitektur med gavle, sokler, torso og tage med kviste.

Bygningsformen består af en række nordsyd gående længebygninger, der forskyder sig i højde og længde, der er samlet til en bygning, der er nedskaleret og opbrudt. Bygningshøjden varieres fra 6 m til 20 m. Den nye idrætshal indarbejdes i forlængelse af skolen og nedgraves delvist for at reducere det store bygningsvolumen. Idrætshallen er sammenbygget med den nye skolebygning. Tagflader udføres med grønne vækster og mindre tagterrasser med tilknytning til skolens funktioner. De begrønnede tagflader sikre udsigten fra nabobygninger, både i karrebyen samt i De Gamles By. De Gamles By er præget af flere arkitektoniske æraer. Et gennemgående træk er den stærke forbindelse til de grønne haver samt den røde tegl i varierende forbandt med fremspring, tilbagetrækninger og mange fine murværksdetaljer og udsmykning. Genbrug og genanvendelse af teglsten fra eksisterende bebyggelser, der nedtages, er et bærende element i skolens arkitektoniske fremtoning og forankring i De Gamles By

Center for Diabetes
Etagearealet for Center for Diabetes må ikke overstige 2.800 m2, hvilket er mindre end de 3.000 m2 muliggjort i helhedsplanen. Det nye Center for Diabetes er i 3 etager og med en bygningshøjde til kip på 15 m, og med en facadehøjde på 8 m. Det grønne byrum nord for bygningen forbliver et grønt område. Der er mulighed for at opføre skure og en pavillon til mødested for beboerne i De Gamles By. Den røde tegl fra Materialegården genbruges i et murmotiv langs kanten. Den bliver belægning og base for bygningen. Bygningen danner ryg mod gaden og åbner sig op ind mod haven. Den sorte farve der er en del af gadebilledet i Møllegade, gentages i facadepladen i en blødere og varmere sortbrun nuance. Bygningen danner baggrund for den grønne have såvel som den nye plads, som får en urban karakter. Den røde tegl er med til at skabe sammenhæng og afskærmer mod Mosters Hus, og på nordgrunden mod Nørre Allé. Den røde mursten anvendes som flade og sokkel. Den udvendige belægning går ind og bliver sokkel og base til bygningen. Mod haven, OPUS-bygningen og De Gamles By åbnes facaden helt op med en fuld glasfacade. Taget folder sig fra Møllegade hen over tagryggen og lander i et beskyttende udhæng hen over glasfacaden og bygningens hovedindgang.

Bevaringsværdige bygninger
Lokalplanen fastlægger en lang række af eksisterende bygninger som bevaringsværdige, hvilket betyder at ændringer af bygningerne vil forudsætte en dispensation. Det gælder fx, hvis der bliver behov for at udnytte OPUS-bygningen og omdanne tagetagen. Det vil forudsætte en dispensation fra lokalplanen.

Træer og anden beplantning
Der er 146 træer i lokalplanområdet, der lever op til kriterierne for at kunne udpeges som bevaringsværdige. Projektet forudsætter, at 6 af de træer fældes, de 140 øvrige træer udpeges som bevaringsværdige. For at styrke områdets grønne karakter, som blandt andet domineres af store træer, og for at understøtte byens biodiversitet, stilles der krav om plantning af 225 nye træer. Træerne er især koncentreret omkring skolen, Center for Diabetes, Nordpolen og ByOasen. Langs kirken på Edith Rohdes Vej og langs Henrik Pontoppidans Vej stilles der krav til plantning af træer, som kan være med til at understrege det symmetriske bygnings- og haveanlæg omkring Alléen. I den nordlige ende af Edith Rohdes Vej stilles der også krav til plantning af træer. Der stilles desuden krav til andelen af bede med beplantning, så området fortsat vil opleves som en grøn oase i byen.

Deadline for indsendelse af høringssvar d. 5. maj.

Der afholdes et digitalt borgermøde om lokalplansforslaget d. 14. april kl. 19-21.
Link til deltagelse kan findes på lokaludvalgets hjemmeside.

Udkast til høringssvar er vedhæftet som bilag.
Udkastet har været behandlet på Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppens møde den 6. april.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om Lokalplanforslag for De Gamles By, udarbejdet af følgegrupperne for diabetescenteret og skolen i De Gamles By.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. høring om Lokalplanforslag for De Gamles By, udarbejdet af følgegrupperne for diabetescenteret og skolen i De Gamles By med de faldende bemærkninger som Følgegruppen får skrevet ind i svaret.

Til top