Mødedato: 31.05.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Evaluering af ”Forskrift for udendørs musikarrangementer”

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges evaluering af "Forskrift for udendørs musikarrangementer” til drøftelse og skal tage stilling til forslag til udvalgets tilkendegivelser overfor Teknik- og Miljøudvalget vedrørende forskriften.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling, som udvalgets tilkendegivelse overfor Teknik- og Miljøudvalget vedrørende ”Evaluering af forskrift for udendørs musikarrangementer".

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation vedtog den 2. marts 2017 ”Forskrift for udendørs musikarrangementer” (bilag 1). Det blev samtidig besluttet, at forskriften skulle evalueres i foråret 2018.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 9. november 2017 et medlemsforslag om at udarbejde en redegørelse om kulturlivets erfaringer med ”Forskrift for udendørs musikarrangementer”. Sigtet var, at redegørelsen skulle bidrage til evalueringen.

Teknik- og Miljøudvalget skal den 18. juni 2018 tage stilling til, om forskriften skal revideres. Hvis forskriften skal revideres, vil der blive igangsat en borgerdialog med henblik på at afklare, hvilke elementer i forskriften, der er særligt udfordrende og bør ændres i revisionen.

Løsning

Det fremgår af ”Forskrift for udendørs musikarrangementer”, at sigtet med forskriften er ”at begrænse støjgener ved udendørs musikarrangementer, som holdes i parker, på byens pladser og andre lokaliteter i Københavns Kommune”.  

Forskriften regulerer afvikling af musikarrangementer på 48 pladser på fire parametre:

  • Højeste antal dage med arrangementer

  • Start/sluttidspunkter

  • Længste varighed for hvert enkelt arrangement

  • Lydniveau – målt i decibel ved nærmeste husmur

De af forskriften regulerede pladser er udvalgt, fordi de tidligere har været anvendt særligt meget til arrangementer. Arrangementer på pladser, som ikke er reguleret af forskriften, skal også tillades af kommunen og politiet, men behandles som enkeltstående sager.   

Den samlede evaluering fremgår af bilag 2 og beror på erfaringer med musikforskriften indhentet ved to dialogmøder med henholdsvis lokaludvalg og kulturaktører samt gennem deres høringssvar (bilag 3 og 4). Der er desuden lavet en spørgeundersøgelse blandt naboer til to udvalgte pladser.

Kulturpolitik og byens udvikling

Flere og flere deltager i og afvikler arrangementer i København. Det gælder både musikarrangementer, store sportsbegivenheder og forskellige typer markeder. Denne udvikling skyldes blandt andet, at der er kommet flere og yngre københavnere til.

Udviklingen er understøttet af nye byområder og byrum, der kalder på mere udendørs aktivitet. Det er en positiv udvikling, der bør spille en central rolle, når der sættes rammer for brugen af byens rum. Politisk understøttes denne udvikling gennem blandt andet faciliteter, partnerskaber og tilskud.

Ambitionen i Kultur- og Fritidspolitikken er, at København skal være en attraktiv og levende storby med kant. Det kræver, at adgangen til at gennemføre arrangementer i byrummet er nem og ubureaukratisk. Københavns Kommune skal derfor stille gode rammer til rådighed for borgere, der kan og vil. Der bør desuden kun være begrænsende regler, hvor de er strengt nødvendige.

Ifølge kulturaktørerne og de kommunale lokale kulturinstitutioner virker ”Forskrift for udendørs musikarrangementer” generelt som en udfordring i forhold til Københavns Kommunes ambition om, at København skal være en aktiv og levende storby.

Aktørerne tilkendegiver, at der er behov for en revision af forskriftens rammer og krav for at kunne skabe et levende kulturliv i byens rum med arrangementer af høj kvalitet.

Aktørerne peger på følgende af forskriftens parametre som særligt udfordrende:

  • Lydniveau: for lave decibelgrænser og uklare retningslinjer omkring støjmålinger

  • Antal tilladelser: for lavt antal tilladte arrangementer og ”først til mølle-princip”, som ikke tager højde for kvalitet i arrangementer

  • Sluttidspunkt: for tidlige sluttidspunkter, som f.eks. gør det svært at tiltrække kunstnere og større festivaler  

  • Kommunikation: manglende klarhed i kommunikation af forskrift, f.eks. i forhold til hvilke arrangementer der er omfattet og muligheder for dispensationer

Med afsæt i Kultur- og Fritidspolitikken samt tilbagemeldingerne fra aktørerne foreslås det, at der i langt højere grad tages et kulturpolitisk afsæt i ”Forskrift for udendørs musikarrangementer”.

På baggrund af aktørernes tilbagemeldinger anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at retningslinjerne revideres med henblik for at løsne reguleringen, og at ambitionen om København som en aktiv og levende storby nævnes i forskriften.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen sende tilkendegivelsen til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at forskriften skal revideres, vil der blive igangsat et arbejde med en redegørelse, som skal danne grundlag for Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag til arbejdet med revisionen.

Sideløbende arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen som partner i EU-projektet MONICA med udvikling af tekniske løsninger, der kan begrænse støjforurening fra musikarrangementer. Løsningerne udvikles og testes i 2018 og 2019 i København og en række andre Europæiske storbyer. Teknik- og Miljøforvaltningen er inddraget i arbejdet.

 

                                 Mette Touborg

                                                               /Mads Kamp Hansen                              

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Følgende personer havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Lærke Hein (formand) og Thomas Fleurquin (Direktør) fra Distortion

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med følgende supplerende tilkendegivelse:

Det er generne, der skal bekæmpes, ikke bylivet i sig selv. Det er grundlæggende positivt at København i dag er en meget mere levende by end den var for 10 år siden, men det har også skabt problemer og gener for nogle borgere. Københavns Kommune må i kampen for at reducere problemerne ikke tage det gode byliv som københavnerne har taget til sig for givet. Der er behov for en regulering, men en mindre rigid regulering, der skelner mellem begivenheder, der giver gener og dem der ikke gør. Der er behov for mere dialogsøgende støjvagter tilstede under arrangementer, der kan gribe ind og regulere real-time, frem for urealistiske og til tider unødvendige støjgrænser. Når man stiller begrænsninger op, må man samtidigt anvise steder man godt må afholde arrangementerne og larme igennem. Derfor skal forvaltningen have som ambition at gennemføre samme antal arrangementer ved at henvise ansøgere til egnede pladser, sørge for kapaciteten bliver brugt rigtigt og sørge for at indrette pladser til at blive brugt, herunder etablere en stor event/festivalplads, eks. på Refshaleøen og i Valbyparken. Begrænsningerne skal reduceres til kun at være der og i de konkrete tilfælde hvor folk faktisk er urimeligt genereret. I revisionen skal DB-grænserne revurderes og tage udgangspunkt i et realistisk niveau, hvor eks. baggrundsstøj fra biler og almindelig samtale ikke er højere end begrænsningen. I udgangspunktet skal der findes pladser til de arrangementer der støttes af Kultur- og Fritidsudvalget og der skal være dispensationsmuligheder, på baggrund af indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget, så der kommer en kulturpolitisk vurdering i spil og skabes en sammenhæng mellem retningen i Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.

Til top