Mødedato: 31.03.2022, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Padel som foreningssport i København

Se alle bilag

Padel er en sportsgren i hastig vækst. Foreninger og private aktører henvender sig løbende til Kultur- og Fritidsforvaltningen med ønske om at etablere padelbaner. I dag er padel primært en selvorganiseret sport i København, baseret på kommercielle aktørers udlejning af baner. De københavnske tennisklubber har tilkendegivet interesse i at etablere padelbaner som et supplement til tennisfaciliteterne for at nå en bredere målgruppe. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag om at udvikle padel som foreningssport via tilskud til foreningsbaner finansieret af Pulje til nye idrætsskabende initiativer.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indgå aftaler med ATK Tennis, Tennisklubben Ryvang, KFUM Tennis og Sundby Tennis om tilskud på 100.000 kr. pr. padelbane, i alt 6-8 baner til en samlet pris på højst 0,8 mio. kr., der finansieres via Pulje til nye idrætsskabende initiativer
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indgå aftaler med ATK Tennis, Tennisklubben Ryvang og KFUM Tennis om etablering af padelbaner i de respektive tennisanlæg efter ansøgning
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at omfang og indtægter af udlejning dokumenteres i foreningens regnskab
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at taksten for udlejning af foreningers egne padelbaner med kommunalt tilskud følger den til enhver tid gældende og af Borgerrepræsentationen fastsatte takst for padel, som i 2022 er 195 kr. pr. time

Problemstilling

Med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen på udvalgsmøde den 13. december 2021, har Kultur- og Fritidsforvaltningen i dialog med tennisklubber og større kommunale idrætsanlæg kortlagt, hvor der ønskes og med fordel kan etableres padelbaner på kommunal grund.

På den baggrund forelægges hermed en samlet indstilling for udbygning af padelbaner i Københavns Kommune, finansieret af puljemidler, sammen med en afklaring af forholdende omkring udlejning.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger tilskud til at etablere 6-8 foreningsdrevne padelbaner til i alt 0,8 mio. kr., samt at der indarbejdes padelbaner i scenarier for udvikling af Valby Idrætspark. Tilskuddene foreslås finansieret via Pulje til idrætsskabende initiativer (se separat sag på dagsordenen). Beslutningen påvirker det beløb, der kan disponeres fra puljen til projektansøgninger, hvorfor den samlede økonomi i forslaget er afstemt efter, at der også er intentioner om at støtte andre initiativer med puljen.

Det forslås samtidig at regulere mulighederne for udlejning af overskudskapacitet. 

Kortlægning af interesse for padel som foreningssport

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 13. december 2021 om at arbejde videre med at etablere padelbaner, har Kultur- og Fritidsforvaltningen indhentet uforpligtende tilkendegivelser fra tennisklubber, lokale kultur- og fritidsfaciliteter og andre kommunale institutioner om konkret interesse og muligheder for at etablere padelbaner i København.

Der har generelt været positive tilbagemeldinger fra de adspurgte aktører. Der er, jf. bilag 1, kommet forslag om 21 nye baner, foruden de to baner som Sundby Tennis allerede har fået mulighed for at etablere (jf. Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 13. december 2021). Man må nødvendigvis tage forbehold for, at særligt spørgsmålet om finansiering og udlejning endnu ikke er afklaret. Det er derfor en uforpligtende interessetilkendegivelse, hvor vilkårene vil være afgørende for, hvor mange baner der realiseres.

Forvaltningen har tilsvarende undersøgt vilkårene for at drive padel som foreningssport i København, med henblik på at fastlægge et passende tilskudsniveau samt regulere udlejning af overskudskapacitet.

Padelbaner har en god driftsøkonomi. Aktiviteten er samtidig meget efterspurgt blandt københavnerne. Det bekræftes af, at der er et kommercielt marked, hvor der pågår en kraftig udbygning i antallet af baner.

Konkrete forslag til etablering af padelbaner i foreningsregi

Det foreslås at gøre det attraktivt for tennisklubber at tilbyde padel via et anlægstilskud på 100.000 kr. pr. bane på kommunal grund. De konkrete muligheder skal kvalificeres i dialog med foreningerne, hvor det vil være et krav, at den nuværende kapacitet til anden idræt bevares. Det vurderes at være realistisk at etablere i alt 6-8 baner:

  • 2 baner på Genforeningspladsen (ATK Tennis)
  • 2 baner i Sundby Idrætspark (Sundby Tennis, allerede undervejs)
  • 2 baner i Ryparken (Tennisklubben Ryvang)
  • 2 baner i Emdrup Idrætspark (KFUM Tennis)

Det bemærkes, at der også foreslås tilskud til Sundby Tennis, selvom foreningen allerede har fået tilladelse til at etablere baner uden tilskud. Hermed sidestilles klubberne i arbejdet med at udvikle padel som foreningssport.

Tilskud til at etablere padel som foreningsport

Der forventes en god driftsøkonomi for padelbaner i foreningsregi, jf. bilag 2. Der er som udgangspunkt ikke behov for offentligt tilskud ud over mulighed for at etablere baner på kommunal grund i forbindelse med eksisterende støttefunktioner.

Det indstilles derfor, at foreningsbaner finansieres via et anlægstilskud på 100.000 kr. pr. bane på kommunal grund, i stedet for at kommunen selv etablerer baner.

Forslag om at etablere padelbaner i Valby Idrætspark

Foruden tilskud til baner drevet af foreninger foreslås det at indarbejde forslag om padelbaner i scenarier for udvikling af Valby Idrætspark. Hafnia Hallen er interesseret i at supplere sine aktiviteter med padel, ligesom bydelen har ytret ønske om midlertidige baner.

Der er aktuelt hverken tennis- eller padelfaciliteter i bydelen. De nærmeste padelbaner ligger i DGI-byen på Vesterbro. Der er således gode muligheder for at skabe et foreningsliv omkring padel i Valby i samarbejde med relevante lokale interessenter. 

Udlejning af overskudskapacitet

Formålet med foreningsbaner er medlemsbaserede aktiviteter. Der kan imidlertid også åbnes for egentlig udlejning, dog kun af ikke planlagt overskudskapacitet og kun til markedspris, da banerne modtager kommunalt tilskud. Vilkårene kan reguleres i foreningens brugsretsaftale. Kommunen skal samtidig føre tilsyn med udlejningen. 

På samme måde som den høje markedspris vil gøre det attraktivt at spille padel i forening, vil det være økonomisk attraktivt for foreningen at udleje padelbaner. Når en forening har fuld brugsret over faciliteter, kan den i et vist omfang påvirke, om der er ledig kapacitet. Der foreslås derfor en vejledende begrænsning for udlejning af overskudskapacitet på max. 20% af banetiden i 2022-2023 og 10% i følgende år, for på denne måde at tilskynde foreningerne til at udvikle medlemsbaserede aktiviteter. 

Økonomi

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udmøntes 0,8 mio. kr. i ”Pulje til idrætsskabende initiativer” i 2022 i overensstemmelse med indstillingen.

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil forvaltningen gå i dialog med foreninger og indgå tilskudsaftale på basis af konkret ansøgning.

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en samlet opfølgningssag om den endelige fordeling af midler.

 

Esben Danielsen 

                                                                                      

                                                                                       / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. marts 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kashif Ahmad, Mia Nyegaard, Frederik W. Kronborg, Stine Finné Toft og Bente Møller ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ” Enhedslisten og RV støtter, at der etableres padelbaner i København. Interessen for padel er markant stigende, og selvfølgelig skal Københavnerne også have dette idrætstilbud. Det er vigtigt for Enhedslisten og RV at understrege, at etableringen af padel i København alt andet lige ikke i fremtiden må betyde, at eksisterende tennisbaner brugt til foreningsidræt forsvinder. I København har vores foreningsidræt det i forvejen alt for svært, og det gavner hverken børn, unge og motionister, at vi kan stille med færre baner til foreningerne. ” 

 

Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

Til top