Mødedato: 30.10.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Høringssvar om studielivspolitikken: Studieby København

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til høringssvar om forslag til studielivspolitikken Studieby København.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvar om forslag til studielivspolitikken Studieby København (bilag 2)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde et udkast til en politik for København som studieby.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med fagforvaltningerne og ved inddragelse af en række elev- og studenterorganisationer, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og erhvervsorganisationer udarbejdet studielivspolitikken Studieby København (bilag 1).

Økonomiudvalget godkendte den 24. september 2019 at sende forslag til studielivspolitik Studieby København i offentlig høring i fire uger, hvor også de stående udvalg har mulighed for at afgive høringssvar. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor udarbejdet udkast til høringssvar (bilag 2).

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår at Kultur- og Fritidsudvalget fremsender et uddybende høringssvar til Studieby København med særligt fokus på betydningen af unges aktive deltagelse i samfundet, muligheder for etablering af studiemiljøer og studiepladser på kultur- og fritidsinstitutioner samt understøttelse af internationale studerende i København jf. bilag 2.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har deltaget i arbejdet med studielivspolitikken, der er opdelt i seks temaer. Kultur- og Fritidsforvaltningen har primært bidraget med input indenfor de temaer, som har særlig betydning for Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Det gælder således målsætninger og anbefalinger indenfor temaerne Deltagelse, Kvalitet og Internationale studerende, hvor Kultur- og Fritidsforvaltningens aftryk kan læses i forslaget til studiepolitikken:

Deltagelse

  • Målsætning: Flere studerende skal være frivillige. (Side 35)
    Kultur- og Fritidsforvaltningen vil indgå i samarbejder om formidling af muligheder for frivillighed på de kommunale kultur- og fritidsinstitutioner.

  • Målsætning: Flere studerende skal bidrage til en levende og blandet by. (Side 36)
    Kultur- og Fritidsforvaltningen vil bl.a. bidrage til denne målsætning ved at fokusere på kategorisering af events og målrettet formidling til studerende via brugbyen.nu.

Kvalitet

  • Målsætning: Gode rammer for fordybelse i kommunale og private faciliteter. (Side 41)           

    Det anbefales at sætte fokus på læsepladser og studiezoner i København. Bibliotekerne vil bl.a. med den nye biblioteksplan sætte fokus på nyindretning af bibliotekerne, der skal inspirere og skabe rum til aktiviteter. Ved at frigøre reolplads kan der også skabes rum til læsepladser. Læsepladser og studiezoner kan også etableres ved nybyggeri og renovering af biblioteker og kulturhuse og ved fysisk sammenlægning af folkeskolernes pædagogiske læringscentre med folkebiblioteker.

  • Målsætning: Mere åbne campusområder og uddannelsessteder. (side 45)
    Det anbefales at åbne udvalgte faciliteter på uddannelsessteder for bredere brugergrupper, så faciliteterne i højere grad aktiveres og udnyttes på tværs af uddannelsesretninger og for byens borgere.

Internationale studerende

  • Målsætning: Flere internationale studerende skal være en ressource for byen og have mulighed for at engagere sig i frivilligt arbejde. (side 60)

    Kultur- og Fritidsforvaltningen bidrager generelt til dette temas ambition om at tiltrække og fastholde internationale studerende gennem International House. International House har en række tilbud og programmer for internationale borgere i kommunen, herunder studerende. 

I forbindelse med understøttelse af internationale studerende, er det værd at bemærke, at et partnerskab bestående af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne, Danske Universiteter og Danske Studerendes Fællesråd den 30. september 2019 lancerede 29 anbefalinger, som skal få flere internationale dimittender til at blive og arbejde i Danmark. Opfølgning på dette partnerskab bør indtænkes i studielivspolitikken.

Det videre arbejde med studielivspolitikken
En central anbefaling i forslaget til en studielivspolitik er at oprette et uddannelsesråd, der består af repræsentanter for de mest centrale aktører på området. Formålet med et uddannelsesråd er at sikre koordinering og fælles retning for indsatser, der fremmer København som uddannelsesby.

Uddannelsesrådet har som hovedopgave at følge op på politikken for København som studieby. Rådet har alene en rådgivende funktion og sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen. Det er hensigten, at uddannelsesrådet skal sammensættes af fx rektorer fra uddannelsesinstitutioner, studenterrepræsentanter, de københavnske borgmestre og direktører fra en række organisationer og virksomheder.

I det daglige arbejde med København som studieby nedsættes et koordinationsforum på direktørniveau på tværs af kommunens syv forvaltninger.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, men en del af de anbefalede initiativer forudsætter, at der afsættes midler f.eks. ved kommende budgetforhandlinger, hvilket fremgår af politikken.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, fremsendes høringssvaret til Økonomiudvalget.

Fristen for fagudvalgenes bemærkninger til forslag til studielivspolitikken Studieby København - er den 24. oktober 2019. Kultur- og Fritidsudvalget har fået fristen forlænget, så udvalget kan nå at behandle sagen på mødet den 30. oktober 2019.

Det endelige forslag til studiebyspolitik forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2019.

 

Mette Touborg

                            /Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med den tilføjelse, at det er vigtigt med tilbud om idrætsaktiviteter, der er økonomisk overkommelige for de studerende.

 

 

 

Til top