Mødedato: 30.03.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Orientering om Intern Revisions rapport om børneattester i Kultur- og Fritidsforvaltningen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om Intern Revisions rapport om børneattester i Kultur-og Fritidsforvaltningen

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om Intern Revisions rapport om børneattester i Kultur- og Fritidsforvaltningen til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om Kultur- og Fritidsforvaltningens tiltag på baggrund af rapporten til efterretning.

Problemstilling

Intern Revision (IR) har foretaget en undersøgelse af kommunens indhentning og behandling af børneattester, herunder også Kultur- og Fritidsforvaltningens. Udgangspunktet for rapporten er børneattestloven der trådte i kraft i 2005 og blev udvidet i 2012. Herefter skal der indhentes børneattester ved ansættelse eller beskæftigelse af personer, der fast færdes blandt børn og dermed har mulighed for at opnå direkte kontakt med børn.

Kultur- og Fritidsforvaltningen modtog den 22. marts IRs rapport om indhentelse af børneattester i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Heri får forvaltningen to røde og en gul anmærkning for ufuldstændige regler og retningslinjer for indhentelse af børneattester samt implementering heraf. 

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres derfor i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning den 24. november 2014 om revisionsrapportering. Udvalget orienteres om rapportens konklusion samt forvaltningens tiltag. Intern Revision sender desuden rapporten til Økonomiforvaltningens direktion og vil forelægge den på førstkommende møde i Revisionsudvalget. 

Løsning

Rapportens konklusioner

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fået to røde og en gul anmærkning. Den første røde anmærkning skyldes, at de gældende retningslinjer og regler for indhentelse og håndtering af børneattester ikke udelukker, at der er medarbejdere, som er omfattet af regelsættet, hvor der ikke foreligger en gyldig børneattest. Den anden røde anmærkning skyldes, at en stikprøve har vist, at der ikke konsekvent indhentes børneattester på ansatte i svømmehaller. Den gule anmærkning skyldes, at reglerne og retningslinjerne ikke i tilstrækkelig grad præciserer, at de også omfatter frivillige, ansatte i støttede jobs mv. Desuden skal reglerne for opbevaring af og kontrol med indhentelse af børneattester beskrives.

Der er givet en grøn anmærkning for børneattester på tilskudsområdet, hvor der jf. Folkeoplysningsloven skal indhentes en ”tro-og-love” erklæring på, at der indhentes børneattester. IR har gennemført en række stikprøver, hvor der i alle tilfælde forelå ”tro-og-love”erklæringer.  

 

Forvaltningens tiltag

På baggrund af IRs anmærkninger har Kultur- og Fritidsforvaltningen formuleret en række tiltag, der af IR vurderes at reducere de nævnte risici. Tiltagene implementeres med udgangen af juni 2017.  

Bagudrettet

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil sikre, at der indhentes børneattest på samtlige medarbejdere i enheder, der har borgerkontakt og dermed mulighed for at opnå kontakt til børn. 

Fremadrettet

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil præcisere og udvide forvaltningens retningslinjer for indhentelse og opbevaring af børneattester, så det sikres, at der fremover i lighed med ovenstående, indhentes børneattester for alle medarbejdere, der med ansættelsen får mulighed for kontakt til børn under 15 år. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil sikre, at alle chefer til enhver tid er bekendte med og følger forvaltningens retningslinjer for børneattester. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil yderligere i dialog med Koncernservice etablere en procedure, der sikrer, at ansættelsessager ikke lukkes, før der er indhentet dokumentation.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

 

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil sikre, at der indhentes børneattester efter børneattestloven.

 

Mette Touborg

                            /Signe Jarvad                       

    

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Maria Frej, Rune Dybvad, Taner Yilmaz, Simon Strange, Carl Christian Ebbesen, Jens-Kristian Lütken, Kasper Heumann Kristensen, Andreas Pourkamali og Michael Gatten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"Partierne ser med meget stor alvor på de rejste kritikpunkter i revisionsrapporten og anmoder kultur- og fritidsborgmesteren om at sikre et særligt fokus på indhentelse og behandling af børneattester."

Til top