Mødedato: 29.09.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Energibesparende tiltag på kultur- og fritidsområdet

Staten har den 8. september 2022 orienteret om, at der er behov for at implementere en række energibesparende tiltag til at imødegå forsyningsudfordringer. Kultur- og Fritidsforvaltningen har kortlagt, hvor der kan skæres i energiforbruget på forvaltningens område, og hvilke konsekvenser det vil have for serviceniveauet. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til mulige energisparetiltag.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal ske ændringer i det kommunale serviceniveau med henblik på at mindske energiforbruget på Kultur- og Fritidsforvaltningens område
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager oversigten i indstillingens løsningsafsnit til efterretning, med henblik på at den kan danne grundlag for eventuelle fremtidige energibesparende tiltag.

Problemstilling

Staten har den 8. september 2022 orienteret om, at der er behov for at implementere en række energibesparende tiltag til at imødegå forsyningsudfordringer i det danske samfund som følge af konsekvenserne af den russiske invasion i Ukraine.

Økonomiudvalget forventes at drøfte tiltag på energiområdet på tværs af Københavns Kommune på sit møde den 27. september 2022. Sagens indstilling lægger op til at implementere de af staten udmeldte tiltag, samt at der i fagforvaltningerne kan overvejes yderligere tiltag.

Det skal generelt bemærkes, at Københavns Politi har anmodet om at blive taget med på råd, såfremt der planlægges at regulere udendørs belysning, da dette kan have betydning for trygheden i udvalgte områder. Endvidere kan der opstå behov for lokal dialog med medarbejdere og organisationer om håndtering af temperatursænkning til 19 grader i kontorlokaler, da dette kan give udfordringer for funktioner med særligt stillesiddende arbejde.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har kortlagt, hvor der kan skæres i energiforbruget på forvaltningens område, og hvilke konsekvenser det vil have for serviceniveauet. På den baggrund har forvaltningen identificeret en række energibesparende tiltag, som kan implementeres for vinteren 2022/23.

Mulige energisparetiltag

Nedlukning af saunaer i KFF-faciliteter
Kultur- og Fritidsforvaltningen har saunaer i kommunens svømmehaller og på en række øvrige idrætsfaciliteter, som kan nedlukkes uden at påvirke øvrig aktivitet. Det er dog uklart, hvordan en nedlukning vil påvirke besøgstallene i svømmehallerne. Da tændte saunaer bidrager til bygningernes samlede opvarmning, vil ca. 25 pct. af besparelsen gå til øget opvarmning på anden vis.

Herudover er en række saunaer tilknyttet vinterbadefaciliteter, som driftes og betales af foreninger, og som Kultur- og Fritidsforvaltningen derfor ikke har mulighed for at træffe beslutning om. Forvaltningen vil i stedet gå i dialog med de relevante foreninger om muligheden for at begrænse omfanget af, hvor længe de pågældende saunaer er tændt.

Nedlukning af vandrutsjebaner o.l.
En række tilbud i svømmehallerne som vandrutsjebane, massagedysser, boblezoner og mammutbrusere bliver drevet af ’morskabspumper’. En nedlukning af disse pumper kan foretages, mens svømmehallen i øvrigt holdes åben. Det er uklart, hvordan en nedlukning vil påvirke besøgstallene.

Ingen skøjtebane i Enghaveparken
Den konkrete besparelse afhænger af vejret, hvis forvaltningen vælger at droppe skøjtebanen i Enghaveparken, der normalt har åbent december-februar.

Udlade deltagelse i Lysfestival
Nikolaj Kunsthal deltager normalt i Lysfestivalen med en række lysinstallationer. Hvis deltagelsen droppes, vil det spare ca. 900 lystimer.

Sænkning af temperatur i aktivitetsarealer
Det kan undersøges, om temperaturen i idrætshaller o.l. kan sænkes yderligere end de anbefalede 19 grader på arbejdspladser.

Justering af banebelysning, hvor det er muligt
Lysstyrken på banebelysningen kan på nogle af kommunens boldbaner reguleres automatisk, mens den på andre baner forudsætter manuel udskiftning/justering af masternes lamper. I de tilfælde, hvor lysmaster med automatisk regulering lyser kraftigere end DBU’s minimumskrav, kan lysstyrken justeres ned.

Delvis lukning af keramikovne
En keramikovn har et anslået årligt forbrug på 90.000 kWh, og det kan derfor overvejes kun at holde én ovn i drift per værksted. Tiltaget vil betyde, at værkstedsbrugere vil opleve længere kø for at få brændt deres materialer.

Øvrige tiltag
Udover ovenstående vil forvaltningen undersøge muligheden for at reducere energiforbruget ved at iværksætte generelle tiltag på brugerrettede og -drevne faciliteter, som kan påvirke til strømbesparende adfærdsændringer hos den enkelte, fx opmærksomhed på at slukke lys, elektrisk udstyr på standby o.l. 

Tiltag

Anslået energibesparelse

Nedlukning af KFF-driftede saunaer

450.000 kWh
(ca. 25 pct. af besparelsen vil dog skulle kompenseres af anden opvarmning af de pågældende bygninger)

Nedlukning af vandrutsjebaner o.l.

90.000 kWh

Ingen skøjtebane i Enghaveparken

250.000 kWh

Undlade deltagelse i Lysfestival

3.150 kWh

Lavere temperatur i aktivitetsarealer

3-7 pct. (fjernvarme)

Justering af banebelysning, hvor det er muligt

400 kWh pr. bane

Delvis lukning af keramikovne

180.000 kWh

Udfordringer ved yderligere besparelser på svømmehalsområdet
Kultur- og Fritidsforvaltningen har undersøgt mulighederne for yderligere energibesparelser på svømmehalsområdet, der er en facilitetstype med et relativt højt energiforbrug.

Temperaturen i kommunens svømmehaller er allerede sænket til det laveste niveau, som vurderes at være tilstrækkeligt attraktivt for svømmehalsbrugere. Ved en lukning er det muligt at sænke temperaturen yderligere i begrænset omfang. Der er dog en række udfordringer forbundet med at begrænse energiforbruget i svømmehaller under et vist niveau.

På grund af de store vandmængder i bassinerne, vil en sænkning af lufttemperaturen medføre en ekstraordinær stor fordampning, som kan medføre omfattende skader på bygningen. Endvidere vil gevinsten ved mindre temperatursænkninger i et vist omfang medføre stigende energiforbrug til ventilation som følge af øget fordampning. Endelig er det nødvendigt at opretholde en temperaturforskel i svømmehallerne på to grader celsius mellem luften og vandet, da der ellers kan ske en fortætning og fordampning af kemiske stoffer i vandet, som i luftform kan være kræftfremkaldende at indånde.

Økonomi

Som udgangspunkt vil tiltagene i indstillingen have økonomiske effekter, som kan trække i både positiv og negativ retning.

De enkelte tiltag vil typisk medføre en energibesparelse svarende til de pågældende elpriser og i nogle tilfælde også færre personaleressourcer. Der vil dog også kunne følge reducerede indtægter fra brugerbetaling samt udgifter til øgede vedligeholdelsesomkostninger.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter et eller flere af de nævnte tiltag i indstillingen, vil forvaltningen implementere tiltagene.

Skulle situationen gøre det nødvendigt at gribe til yderligere energibesparende tiltag på kultur- og fritidsområdet, herunder en midlertidig lukning af kultur- og fritidstilbud, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen præsentere udvalget for en ny sag.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                      /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningen skal vende tilbage med en sag efter dialog med relevante aktører om konkrete forslag om at mindske energiforbruget inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Endvidere besluttede udvalget, at sag om Enghave Skøjtebane skal behandles på udvalgets kommende møde den 11. oktober 2022.

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen, konst. facilitetschef Lars Becher og økonomi- og digitaliseringschef Annegrete Vallgårda deltog under punktets behandling.

Til top