Mødedato: 29.04.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Supplement til Scenekunstpakken 2021-2024

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om oprettelse af supplement til Scenekunstpakken 2021-2024 i årene 2022-2024.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser et ønske om en supplerende 3-årig scenekunstpulje i årene 2022, 2023 og 2024 til forhandlingerne om Budget 2022
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget, såfremt udvalget godkender 1. at-punkt, godkender principper for uddeling af den supplerende scenekunstpulje.

Problemstilling

I forlængelse af medlemsforslag om understøttelse af scenekunstens vækstlag den 14. april 2021 samt drøftelser af en række ansøgninger om tilskud til scenekunstformål, herunder til gratis børneteater og LGBT+ scenekunst, har Kultur- og Fritidsudvalget ønsket en indstilling om et supplement til Scenekunstpakken i forbindelse med udvalgets anden behandling af Budgetforslag 2022.

Løsning

Med vedtagelse af Scenekunstpakken 2021-2024 prioriterede Kultur- og Fritidsudvalget at tildele 4-årige tilskud til 14 små storbyteatre samt fire scenekunstprojekter (bilag 1). Der blev fordelt tilskud for i alt 46,5 mio. kr. Efterfølgende har en række teatre og scenekunstneriske projekter henvendt sig til udvalget med ansøgninger om dels supplerende bevillinger, dels nye tilskud. Med budget 2021 blev der afsat 2 x 800.000 kr. årligt som supplerende bevillinger til Teater S/H og Husets Teater.

En række aktører har henvendt sig med både ønsker om supplerende og nye tilskud i 2021 (bilag 2).

På grund af coronaepidemien og deraf følgende manglende indtjeningsmuligheder gennem længere tid, har en række teatre særlige økonomiske udfordringer de kommende år, ligesom en række frivilligt drevne teaterprojekter i vækstlaget er udfordret af manglende tilskudsmuligheder i scenekunstudvalg, stat og fonde.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår derfor, at der udarbejdes et budgetnotat om en pulje til forhandlingerne om Budget 2022, med henblik på at udvalget, som supplement til den gældende Scenekunstpakke 2021-2024, får mulighed for at yde tilskud til et bredt og mangfoldigt scenekunsttilbud i København med både frivilligt drevne vækstlagsprojekter og professionelle projekter og forestillinger.

Principper for uddeling af den supplerende scenekunstpulje

Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et forslag til fire overordnede principper for uddeling af den kommende supplementspulje: 

1. Et bredt og forskelligartet teaterudbud

For at sikre et bredt teaterudbud i København, vil der i supplementspuljen være fokus på særligt frivilligt drevne vækstlagsteaterprojekter, gratis teater for børn og LGTB+ scenekunstprojekter.

2. Geografisk spredning

 Med supplementspuljen udvælges tilskudsmodtagerne med fokus på placering af det øvrige teaterudbud i byen.

3. Kunstnerisk og organisatorisk ekspertise

Ved valg af teatre til lille storbyteaterordningen blev der lagt vægt på, at teatrene var veletablerede. Med supplementspuljen er det hensynet til det frivillige miljø, til vækstlaget og til de knap så etablerede aktører, der er bærende i prioriteringerne.

4. Publikums- og miljøudvikling

I supplementspuljen er der fokus på det frivillige teater og vækstmiljøet, særligt unges mulighed for at stifte bekendtskab med scenekunstmiljøet før de etablerede scenekunstneriske uddannelser.

For uddybelse af de fire principper se bilag 3.

Principperne er udarbejdet, således at de supplerer de tidligere anvendte principper ved udpegningen af små storbyteatre og øvrige tilskudsmodtagere i scenekunstpakken.

Puljen skal forvaltes af Kultur- og Fritidsudvalget og vil have fokus på frivilligt drevne scenekunstinitiativer og projekter, gratis teater for børn og LGTB+ scenekunstprojekter, og i øvrigt fordeles efter færre og let justerede principper og kriterier som Scenekunstpakken (bilag 3), dog således at tilskud kun kan gives for perioden 2022-2024.

Ansøgninger om scenekunstprojekter modtaget i 2021 (bilag 2) henvises til denne pulje. Ansøgninger indkaldes med frist den 1. november 2021, såfremt den supplerende pulje vedtages med Budget 2022.

Københavns Kommunes Scenekunstudvalg anmodes om udtalelse om ansøgningerne forud for Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen den 13. december 2021. Puljen fordeles for tre år og kun én gang.

Økonomi

Puljen til tillæg til Scenekunstpakken 2021-2024 ønskes finansieret i budgetforhandlingerne om Budget 2022 og puljen søges finansieret i årene 2022, 2023 og 2024.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat jf. udvalgets drøftelser og ønsker.

Hvis der afsættes midler til en pulje, orienterer forvaltningen offentligt om den nyoprettede supplementspulje, dennes kriterier, frist og planlagte behandlingstidspunkt bl.a. på kommunens hjemmeside, kk.dk. Ansøgere om scenekunstprojekter i 2021 (bilag 2) orienteres særskilt om puljen.

 

Mette Touborg

                                                          / Merete Evers Dewilde

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2021:

Dagsordenens punkter 5 og 6 blev behandlet under et.

Der blev begæret afstemning om investeringsforslag 2 (Forbedring af digitale indgange til det fysiske besøg på Hovedbiblioteket).

Et flertal (Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Christopher Røhl Andersen, Kristian Nielsen, Maria Frej og Franciska Rosenkilde) stemte for investeringsforslag 2.

Et mindretal (Jens Kjær Christensen, Karina Vestergård Madsen, Karina Bergmann og Kasandra Behrndt-Eriksen) stemte imod.

Birgitte Kehler Holst undlod at stemme.

Investeringsforslag 2 blev således godkendt.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev herefter godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

I forhold til indstillingens 3. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at følgende bevillingsudløb i 2022 finansieres gennem overopfyldelse af udvalgets effektiviseringsmåltal:

  • Karens Minde: 259 t.kr.
  • Jødisk gravplads: 207 t.kr.
  • Volunteers: 620 t.kr.
  • Lokalhistoriske arkiver: 176 t.kr.

 

Herudover besluttede Kultur- og Fritidsudvalget følgende supplement til Scenekunstpakken:

  • Der bevilges et beløb på 238 t.kr. årligt 2022-2024 til Teaterhuset (herunder vækstlagsinitiativerne Vildskud og teaterbattle). Scenekunstudvalget høres herom.
  • Der bevilges et beløb på 400 t.kr. årligt 2022-2024 til Scenekunstudvalget øremærket gratis teater for børn og teater, der fremmer mangfoldighed.

I 2022 finansieres supplementet til Scenekunstpakken gennem overopfyldelse af udvalgets effektiviseringsmåltal.

I forhold til indstillingens 4. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at de resterende bevillingsudløb henvises til forhandlingerne om budget 2022.

Indstillingens 5., 6. og 7. at-punkt blev godkendt.

Forvaltningen blev anmodet om at vende tilbage vedr. erfaringer med arbejdet med udsatte børn og unge. Budgetnotat vedr. børn og unge skal indeholde to scenarier: 1) fireårig finansiering af disse udløb og 2) forlængelse af udløb varigt sammen med resten af initiativerne indenfor børne -og ungeområdet, f.eks. alle FerieCamp.

Karina Bergmann, Karina Vestergård Madsen og Jens Kjær Christensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

”Medlemmerne har desværre ikke tiltro til investeringsforslag nr. 2, idet der lægges op til at brugere i højere grad skal planlægge sit besøg og printe ting hjemmefra, ligeledes at forældre skal agere værter for deres børn. Her er tale om en klar serviceforringelse, der i værste fald vil have en social slagside, da der kræves mere af forældre. Medlemmerne ønsker ikke at spare på bibliotekets frontpersonale, der er i direkte kontakt med brugerne. Medlemmerne frygter et dannelses- og formidlingstab, hvis for meget/mange funktioner overgår til at være digitale på bekostning af medarbejdere.”

Til top