Mødedato: 28.09.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status vedrørende Teater Hund i Biblioteket i Nordvest

Se alle bilag
Kultur-og Fritidsudvalget skal drøfte Teater Hunds nuværende situation og tage stilling til yderligere tilskud til leje af salen i biblioteket i Nordvest.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Teater Hunds nuværende situation, herunder konsekvenserne for Kultur og Fritidsforvaltningen.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på yderligere tilskud til leje af bibliotekets sal, da der ikke er afsat midler til formålet på udvalgets budget.

Problemstilling

Ved vedtagelsen af Scenekunstpakken 2017-2020 den 28. april 2016 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at Teater Hund skulle være nyt lille storbyteater, og at teatret, der ikke havde egen scene, skulle placeres i biblioteket i Nordvest.

Teater Hund oplever, at placeringen i biblioteket indebærer en række udfordringer, der gør det vanskeligt for teatret at leve op til kravene i aftalen om at være lille storbyteater (bilag 1).

Ifølge Teater Hund er prisen på leje af bibliotekets sal for høj og dermed svær at betale.

Ved Kultur-og Fritidsudvalgets møde den 7. september 2017 bad udvalget, på baggrund af et medlemsforslag, forvaltningen vende tilbage med en status og redegørelse for Teater Hunds placering i biblioteket i Nordvest.

Løsning

Forvaltningen har været i dialog med Teater Hund, der har haft adresse i biblioteket siden den 1. januar 2017.

Teater Hund har i hele perioden samarbejdet med teatergruppen Batida og Kultur og Fritid Nord/ biblioteket i Nordvest. 

Samarbejdet har blandt andet omfattet en gadeteaterfestival på Bispebjerg, uddeling af kulturpas til lokale skolebørn og et fælles program til kulturnatten i oktober. Derudover har Teater Hund samarbejdet med bibliotekets arrangements- og kommunikationsafdeling.

Teater Hund har indtil september 2017 opført 34 forestillinger samt tre forestillinger på den internationale gadefestival. Ingen af disse forestillinger har fundet sted i biblioteket. I efteråret 2017 vil teatret opføre to forestillinger i bibliotekets sal, og biblioteket vil i den forbindelse arrangere samtalesaloner om samme tema som forestillingerne.

Teater Hund oplyser, at placeringen i biblioteket indebærer følgende problemstillinger:

1. Brug af bibliotekets sal

Ifølge lille storbyteateraftalen, indgået mellem Teater Hund og Kultur- og Fritidsforvaltningen, er det et krav, at teatret opfører minimum 87 forestillinger årligt. Teatret og Kultur og Fritid Nord/biblioteket i Nordvest er i færd med at udarbejde en aftale om leje af bibliotekssalen, som teatret mener, er for dyr og uegnet til teaterbrug. Salen skal også bruges til andre arrangementer, da biblioteket i Nordvest også er et kulturhus. Dette betyder, at Teater Hund kan leje salen i max. 15 uger om året, hvilket ikke er nok tid i forhold til at kunne leve op til kravene i lille storbyteateraftalen.

2. Konkurrence

Teatergruppen Batida, der også en del af Scenekunstpakken, har et samarbejde med Kultur og Fritid Nord om at skabe Teater Nordvest.

Aftalen med Kultur- og Fritidsforvaltningen indebærer, at Teatergruppen Batida opfører 100 refusionsberettigede forestillinger årligt, hvilket betyder, at Batida spiller gratis børneteater i Nordvest. Da Teater Hund ikke har en tilsvarende aftale, betyder det, at Teater Hund skal sælge billetter til deres forestillinger. Ifølge Teater Hund er det en stor udfordring at konkurrere med et andet børneteater, der tilbyder gratis forestillinger til områdets børn.  

3. Placering

Teater Hund har tidligere opført forestillinger i Indre By, blandt andet på Anemone Teatret, nær Nørreport station, hvor det ifølge teatret var lettere at tiltrække børn fra både institutioner og familier. Teater Hund oplever, at det er vanskeligt at få publikum til  teatrets nye adresse i Nord Vest, der er mindre tilgængelig transportmæssigt.   

Kultur og Fritid Nord peger på de samme problemstillinger som Teater Hund og vurderer, at den bedste løsning på længere sigt vil være, at Teater Hund får en ny placering.

Kultur og Fritid Nord yder en rabat, som ved maksimaludlejning svarer til mere en 50 % af markedslejen.

I realiteten kan salen lejes ud 3-4 gange ugentligt. Derfor svarer rabatten ikke i kroner og ører til 50 % af markedslejen, men snarere det halve, dvs. ca. 200.000 kr. årligt.

Den overordnede udfordring for Kultur og Fritid Nord er imidlertid, at en større fast udlejning end 15 uger ikke er forenelig med husets øvrige aktiviteter som bydelens kulturhus. 

Hvis teatret kun kan opføre forestillinger i 15 uger om året i bibliotekets sal, er det forvaltningens vurdering, at teatret vil have svært ved at leve op til den aftale, teatret har indgået med Københavns Kommune med teatrets nuværende placering.

Forvaltningen er derfor i en løbende dialog med Teater Hund om mulige løsninger og eventuelt nye placeringer.

Teater Hund foreslår følgende:

  • At der i sæson 2017/18 tilføres ekstra midler til Teater Hund, så de kan betale for at leje bibliotekets sal og dermed opfylde deres aktivitetskrav på 87 opførelser årligt.
  • At mulighederne for andre placeringer af teatret undersøges i løbet af vinteren, og at den planlagte genforhandling af Teater Hunds lille storbyteateraftale i juni 2018 fremrykkes til tidligere på året, så planlægningen af sæson 2018/2019 kan tage højde for en evt. anden placering.

Biblioteket i Nord Vest har tilbudt Teater Hund en pris på leje af bibliotekets sal på 4.000 kr. pr. dag og 22.000 kr. pr. uge. Prisen ligger mere end 50% under den normale udlejningspris for biblioteket (bilag 2).

Biblioteket oplyser, at udlejning til Teater Hund i større omfang end de tilbudte 15 uger vil udfordre kravene til kulturhusets alsidighed og den berettigede forventning, som bydelen/borgerne kan have til bydelens eneste store kultur- og mødesal.

Aftalen om små storbyteatre indebærer, at max. 15% af teatrenes tilskud må anvendes til den samlede husleje (kontor, lager, scene, prøvesale m.v.). Teater Hund modtager et samlet tilskud på 2.907.000 kr. årligt, hvilket indebærer, at teatret kun må anvende 436.000 kr. årligt af deres tilskudsmidler til husleje.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker ændringer, der påvirker Teater Hunds nuværende placering, vil forvaltningen indgå i en ny dialog med teatret om at implementere disse ændringer og i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen søge at ændre aftalen for Teater Hund.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget imødekommer teatrets ønske om yderligere tilskud til huslejen i biblioteket, vil forvaltningen, i dialog med tilskudsmodtager, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder konkrete forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier. 

Mette Touborg 

                                    /Merete Evers Dewilde

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2017:

Følgende repræsentanter fra Teater Hund havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

Methe Bendix og Kenneth Gall.

 

Kultur- og Fritidsudvalget konstaterer, at den nuværende placering er i biblioteket i Nordvest. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede endvidere, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Teater Hund undersøger alternative placeringsmuligheder og herefter vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget.

Til top