Mødedato: 27.04.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Principper for valg af små storbyteatre 2025-2028 - proces og tidsplan

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 30. marts 2023 en indstilling om principper for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028. På baggrund af udvalgets bemærkninger og tilkendegivelser er der ændret følgende:

Det er blevet præciseret, at det enkelte teater ikke skal leve op til samtlige kriterier. Der er sat et max. på 10 sider på materialet, teatrene skal indsende, for at lette de administrative byrder for teatrene. Kredsen af høringsparter er udvidet med Dansk Teater.

Der er ikke ændret i antallet af kriterierne, da det er en politisk vurdering, hvilke kriterier der skal indgå i vurderingen, og da der var forskellige synspunkter på mødet den 30. marts 2023.

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte og godkende, at de overordnede principper, der skal lægges til grund for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028, sendes i høring i Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og Dansk Teater. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres desuden om tidsplanen for valg af små storbyteatre.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter principperne for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028 og godkender at disse sendes i høring, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til tidsplan for valg af små storbyteatre for perioden 2025-2028 samt den foreslåede justering af den tilladte længde af ansøgninger til efterretning.

Problemstilling

Den nuværende aftale mellem Københavns Kommune og de 14 små storbyteatre udløber den 31. december 2024. Derfor skal Kultur- og Fritidsudvalget i januar 2024 vælge små storbyteatre for en ny 4-årig periode gældende fra den 1. januar 2025 til den 31. december 2028.

Udvælgelsen af teatre, som skal modtage status som lille storbyteater i perioden, skal dels følge Bekendtgørelse om små storbyteatre, dels skal teatrene til sammen dække behovet for et mangfoldigt teaterudbud i København. For at skabe transparens i udvælgelsesprocessen vedtages derfor en række principper, der vil ligge til grund for udvalgets samlede valg af teatre for den kommende periode.

Løsning

De små storbyteatre

Lille storbyteater-ordningen beskrives nærmere i bilag 1. Et økonomisk overblik over scenekunstpakken og de små storbyteatre for perioden 2021-2024 kan findes i bilag 4. 

Valget af små storbyteatre – principper

Ifølge bekendtgørelsen om små storbyteatre skal de små storbyteatre sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud.

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser den 30. marts 2023 foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at følgende principper skal ligge til grund for det samlede valg af små storbyteatre 2025-2028:

I forhold til teatres målgrupper og repertoire skal teatrene tilsammen:

  1. Rumme børne- og familieteater
  2. Tilgodese det unge publikum
  3. Løfte og udfordre deres kernepublikumsgrupper
  4. Orientere sig internationalt
  5. Sikre plads til vækstlaget og tværæstetiske samarbejder
  6. Rumme plads til inklusion, mangfoldighed og diversitet

     

    Teatrenes organisatoriske kapacitet skal vise at:

     

  7. Teatrene hver især har solid ekspertise – både kunstnerisk og organisatorisk
  8. Teatrene har fokus på bæredygtighed og klimavenlig teaterproduktion.
  9. Teatrene har overholdt de gældende tilskudsaftaler i perioden 2021-2024, hvis der ikke er tale om nye ansøgere.

     

    Kultur- og Fritidsudvalget vil arbejde for at:

     

  10. Tilskuddene til de enkelte teatre bliver økonomisk bæredygtige
  11. De udvalgte små storbyteatre samlet set bidrager til åben scene-faciliteter i København

Principperne vil fungere som guidelines i den samlede udvælgelse af teatre. Det enkelte teater skal således ikke alene opfylde alle principper.

En uddybende beskrivelse af principperne fremgår af bilag 2. Principperne skal endeligt vedtages efter høring i Scenekunstudvalget, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS) og Dansk Teater. Forvaltningen vil herefter præsentere en ny indstilling med beskrivelser af kommentarer og høringssvar.

Procedure og tidsplan

Efter høringssvar fra Scenekunstudvalget, PUS og Dansk Teater samt evalueringer fra de nuværende små storbyteatre, vedtages principper for valg af små storbyteatre i perioden 2025-2028. Når principperne og tidsplanen er endeligt vedtaget, vil forvaltningen indkalde alle eksisterende små storbyteatre samt interesserede teatre i København til informationsmøde om proces og principper og udsende offentligt opslag på ansøgningen til små storbyteatre. Efter rammeaftalen med Kulturministeriet er indgået, kan der indgås aftaler med teatrene for perioden 2025-2028.

Arbejdet med valg af de små storbyteatre strækker sig således fra marts 2023 til september 2024. Procedure og tidsplan fremgår af bilag 3.

Ansøgninger og tidsplan

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med de nuværende små storbyteatre om eventuelle ønsker til forbedring af ansøgningsmaterialet og -processen. På baggrund heraf vil Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslå, at der sættes tydeligere rammer for indsendelse af ansøgninger ved at indføre en sideantalsbegrænsning (max. 10 sider) for ansøgning og omfang af bilag. Derudover ønsker teatrene et svar på ansøgningen så tidligt som muligt af hensyn til planlægning af sæson 2024/2025.

Ved at indføre en sidetalsbegrænsning gøres ansøgningsopgaven mindre for det enkelte teater, hvorfor det er forvaltningens vurdering, at de tre måneder, der er fra opslag til afleveringsfrist, er tilstrækkeligt til at udarbejde ansøgning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Forvaltningen gør opmærksom på, at der kan ske ændringer af den statslige medfinansiering af rammen for små storbyteatre i den kommende periode 2025-2028.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes principperne i høring i Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og i PUS, med henblik på at principperne kan vedtages endeligt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde i august 2023. Der indkaldes herefter til informationsmøde samt til ansøgninger til fristen 1. november 2023.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                          /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kontorchef Marianne Kruckow deltog under behandlingen af punktet.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2023:

Indstillingen blev godkendt.

Til top