Mødedato: 27.02.2019, kl. 11:30
Mødested: Comwell Køge Strand

Festivalplads i København

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om en foranalyse af en festivalplads skal henvises til forhandlingerne om overførselssagen 2018/2019.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at en foranalyse af en festivalplads på Selinevej henvises til forhandlingerne om overførselssagen 2018/2019.

Problemstilling

Der har længe været drøftelser mellem politikere og aktører om en større festivalplads i Københavns Kommune. Med en sådan plads vil man kunne afholde større festivaler og arrangementer, og derved have bedre mulighed for at tiltrække store internationale kunstnere og begivenheder til København.

En festivalplads vil kunne understøtte den kreative vækst og København som en levende international storby med ’kant’. Samtidig kan en festivalplads være med til at aflaste Indre By for arrangementer og derved imødekomme udfordringer omkring støj og andre gener.

Løsning

En større festivalplads kræver et areal på omkring 100.000 m2, hvoraf den største del gerne skal være sammenhængende, så der er plads til store koncerter og begivenheder. Festivalaktører peger på, at en festivalplads af den størrelse vil kræve et parkeringsareal på 40-60.000 m2, størst mulig afstand til naboer og en velfungerende infrastruktur, både hvad angår forsyning og transportveje.

For at opnå den ønskede funktionalitet forudsætter det bl.a. tilførsel af el og vand, toilet- og badefunktioner, eventuel bearbejdning af landskab og underlag, samt eventuel forbedring af transportveje.

Kravene til pladsen er baseret på erfaringer fra andre storbyer og gennem dialog med centrale aktører på eventområdet, heriblandt Live Nation, som bl.a. står bag festivalen Copenhell, der er ved at vokse ud af sine nuværende rammer på Refshaleøen.

I Restaurations- og nattelivsplan 2017 adresseres problemer med gener fra arrangementer i især Indre By. En festivalplads kan bidrage til at mindske disse gener, da en festivalplads vil kunne flytte arrangementer fra tæt beboede områder.

Muligheder i dag

Der er i dag to større festpladser i København. Det er Femøren og Tiøren (ca. 70.000 m2) og Tuborg Pladsen i Valbyparken (ca. 20.000 m2).

Kløverparken, Refshaleøen, Ydre Nordhavn og en udvidelse af den eksisterende plads i Valbyparken er tidligere undersøgt som mulige placeringer til en ny og større plads, men er blevet afvist, primært på grund af planmæssige forhold, hvilket er uddybet i bilag 1.

Der er på denne baggrund gennemført en indledningsvis screening af et areal på Selinevej i Amager Vest (bilag 2).

Areal på Selinevej

Det store areal på Selinevej langs Naturpark Amager og Kalveboderne er et af de få områder, hvor det er muligt at indfri ambitionen om en festivalplads, da arealet endnu ikke er byudviklet. Arealet syd for det pågældende areal er udlagt til byskov, og arealet nord for indgår som en del af Ørestad Fælled-forliget. Som byen vokser, vil dette område blive en stadig mere central del af København med kvaliteter som nærhed til vandet og de grønne områder.

Arealet er i alt omkring 500.000 m2 og ejet af Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at en festivalplads placeres i umiddelbar forbindelse med byskoven i syd, og at eventuelle støttefunktioner placeres nord for.

Der er ingen beboelse i umiddelbar nærhed, men det skal i et videre forløb undersøges, om musikarrangementer vil give gener i boligområderne i Sydhavnen og i Hvidovre Kommune.

Planforhold - herunder fredning

Området anvendes i øjeblikket til deponering af jord og byggematerialer. Ifølge lokalplanen skal det på sigt overgå til offentlige formål, såsom rekreativt grønt område. Det vurderes, at etableringen af en festivalplads er foreneligt med dette, efter den eksisterende anvendelse. Der er en lejekontrakt med Kalvebod Miljøcenter på arealet, som er gældende frem til 2021. 

I henhold til fredningen af Kalvebod Kile skal der tages særligt hensyn til offentlighedens adgang, hvilket betyder, at en festivalplads ikke umiddelbart kan indhegnes, og at der ikke kan tages entrégebyrer. Der vil derfor skulle søges dispensation fra fredningen. Det er en forudsætning for en eventuel dispensation, at der ikke opføres nævneværdigt byggeri.

Det skal i forhold til fredningen og strandbeskyttelseslinjen, som området også er omfattet af, undersøges om der er udfordringer i forhold til afholdelse af musikarrangementer, og projektet skal screenes for væsentlige miljøpåvirkninger i henhold til Miljøpåvirkningsloven. Belysning af området skal i øvrigt godkendes af Farvandsvæsnet og Statens Lufthavnsvæsen.

Den gældende lokalplan muliggør vindmøller, og der er planer om at opstille vindmøller langs kysten. Det skal vurderes, om der kan være udfordringer forbundet med dette. Der er desuden udfordringer med fremkommeligheden for besøgende, og de trafikale forhold og offentlige transportmuligheder skal derfor undersøges nærmere.

Tilkendegivelser fra aktører

Aktørerne tilkendegiver, at området på Selinevej umiddelbart er egnet til både festivaler og især enkelte koncerter med op til ca. 50.000 publikummer. Dog er adgangen til arealet generelt utilstrækkelig, både i forhold til offentlig transport, bilparkering, cyklister og gående. Arealet er udfordret beredskabsmæssigt, da der er vand på den ene side og motorvej på den anden. Sidst er det en udfordring at indrette stedet stemningsfyldt. 

Økonomi

På baggrund af erfaringer med tidligere, lignende projekter forventes en foranalyse at koste i størrelsesordenen 3,0 mio. kr. Beløbet skal kvalificeres i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen frem mod forhandlingerne om overførselssagen 2018/2019.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis der afsættes 3,0 mio. kr. i overførselssagen 2018/2019 vil en foranalyse gennemføres med henblik på efterfølgende finansiering af anlægsprojektet. Festivalpladsens konkrete udformning og størrelse vil i forbindelse med en foranalyse blive kvalificeret i dialog med diverse interessenter, Teknik- og Miljøforvaltningen og Amager Vest Lokaludvalg.

 

Mette Touborg

                                       /Mads Kamp Hansen   

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om en ny indstilling i sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

 

 

Til top