Mødedato: 26.11.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Profil for skoleidrætshal på Levantkaj

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om arbejdet med profil for en udvidet skoleidrætshal på Levantkaj i Nordhavn.   

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med profil for en udvidet skoleidrætshal på Levantkaj i overensstemmelse med nærværende indstilling.

Problemstilling

I Budget 2019 blev der bevilget 9,5 mio. kr. til planlægningen af en ny skole på Levantkaj med KKFO, fritids- og juniorklubpladser, specialskolepladser, madskole, kultur- og læringscenter (bibliotek), ungdomsklubfaciliteter og en udvidet idrætshal. I Budget 2021 blev det besluttet, at skolen skal være en femsporet basisskole med klassetrin fra 0.– 5.

Det forventes, at planlægningsfasen begynder ultimo 2020, og at der søges om anlægsbevilling til det samlede byggeri i forhandlingerne om Budget 2023.

Den 19. september 2018 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen om skoleidrætshaller med profil og lokale særpræg med en bemærkning om, at udvalget skal inddrages tidligt i hver sag. På den baggrund forelægges udvalget forslag til profil på udvidet skoleidrætshal på Levantkaj.

Løsning

Med principbeslutningen fra 2008 etableres der en idrætshal i størrelsen 2.000 m2, hver gang der bygges en ny skole, når der er plads og behov for det.

Det er besluttet, at der på Levantkaj planlægges en idrætshal, der er udvidet med 400 m2. Udvidelsen skal ses i sammenhæng med, at der i dag ikke er nogen kommunale, indendørs idrætsanlæg i Nordhavn. Prognoserne peger på, at der over de næste 30 år flytter 13.000 beboere til bydelen. Den nærmeste, offentlige idrætshal er Østerbrohuset. Copenhagen International School, CIS, der er placeret på Levantkaj, indeholder tre større idrætssale til basket mv. (ikke 20x40 haller), en mindre sal, et dansestudie samt et fitnessrum. To af salene booker Københavns Kommune to dage om ugen fra kl. 19.30 – kl. 23.00.  

Profil for den udvidede skoleidrætshal  
Der lægges op til, at der i det videre arbejde med skoleidrætshallen på Levantkaj planlægges med en standard 20x40 hal, og at der hertil udvides med en motoriksal og en bevægelsessal.

Den klassiske 20x40 hal vil tilgodese de traditionelle idrætsformer og boldspil som indendørs fodbold, håndbold, basket, badminton mv.  

Motoriksalen kan med særlig indretning og faste installationer monteret i gulv og på siderne skabe rammer for springgymnastik, gymnastik, akrobatik og motorisk leg og udvikling (bilag 1). Motoriksalen giver muligheder for, at særligt børn kan tumle, kravle og hoppe men også udvikle og dygtiggøre sig inden for springgymnastikken. Dertil udmærker gymnastik sig ved at appellere til særligt piger/ kvinder, som generelt er underrepræsenterede inden for foreningsidræt.  

Motoriksalen kan fungere uafhængigt af den resterende 20x40 aktivitetsflade. Ligeledes kan der åbnes op mellem motoriksalen og hallen via store porte, således at det i springgymnastiksammenhænge muliggør tilløb og øvrige synergier på tværs af hallen og motoriksalen. Motoriksalen skal således placeres enten langs eller i forlængelse af hallen.

Bevægelsessalen skal danne rammen om bløde bevægelsesformer, herunder særligt dans, rytmik, kropsbasis, yoga mv. Dette er idrætsformer, som særligt piger og unge dyrker, og der er generelt en stor efterspørgsel fra brugere og foreninger på mindre sale med en lavere loftshøjde på 3,5 -5 m. Bevægelsessalen kan med fordel placeres tæt på selve hallen for at skabe en samhørighed på tværs af idrætsgrene. Den behøver dog ikke placeres i forlængelse af hallens flade, som motoriksalen. Den konkrete placering af både motorik- og bevægelsessalen skal afklares i det videre forløb.  

Brugerdialog
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Danmarks Idrætsforbund (DIF), Danmarks Gymnastik- og idrætsforeninger (DGI) og Nordhavn IF i det indledende arbejde med profil på skoleidrætshal på Levantkaj. En samlet udmelding herfra er, at der i Nordhavn er stor efterspørgsel på lokale idrætsfaciliteter i form af haller, men også mindre sale. En kobling af forskellige rumligheder til bevægelse kan skabe grundlag for en større variation af foreningsaktivitet og vil på sigt også danne basis for lokal foreningsudvikling.

DGI peger på, at gode motoriske færdigheder er afgørende for, at man som barn kan begå sig godt i verden og er en forudsætning for, at børn kan begå sig i idræt uanset idrætsgren. Motoriksalens springelementer og indretning skaber gode forudsætninger for varierede og udfordrende bevægelsesformer, der styrker og stimulerer børns motoriske udvikling. Dette tilgodeser ikke kun gymnastikforeninger, men giver også bevægelsesmuligheder for øvrige brugere, der besøger skolen i fritiden, herunder daginstitutions- og skolebørn samt børnefamilier.

Det fremgår af DIF og DGI’s medlemstal, at der blandt foreninger, der har fået adgang til lignende faciliteter, som er kendetegnet ved fast installerede springgrave og trampoliner i gulvet, er sket en betydelig medlemsvækst og særligt blandt piger (bilag 2). Netværket Fremtidens Gymnastik i København bemærker desuden, at det er et stort ønske at få flere springfaciliteter i København. Gymnastik er en af de mest populære foreningsidrætsgrene blandt københavnske børn, men København er stærkt underrepræsenteret i antallet af springfaciliteter pr. borger sammenlignet med resten af Danmark (bilag 2).

Det bemærkes, at motoriksalen som udgangspunkt ikke vil kunne danne rammen om elite-gymnastik, da dette kræver længere tilløb og fuld loftshøjde. Fra Gymnastiknetværket og DGI lyder det, at motoriksalen er et godt element til at give børn og unge basale gymnastiske færdigheder.  

DIF, DGI og Nordhavn IF inddrages i en følgegruppe i projektets videre planlægningsforløb.   

Tilkendegivelser fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Byggeri København
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Byggeri København har tilkendegivet, at der kan arbejdes videre med ovennævnte profil.   

En idrætshal placeres ofte i stueetage, dels af hensyn til adgang for fritidsbrugerne, dels pga. hallens samlede volumen. Det er særligt hensigtsmæssigt med en placering i stueetage, når der er tale om springelementer, der har en vis dybde. Børne- og Ungdomsforvaltningen bemærker i denne forbindelse, at let adgang til udearealer for børn i basisskolen vægtes højt i planlægningen af skolebyggerier. Da der er tale om et snævert byggefelt, vil der være særligt fokus på, hvordan en udvidet hal, herunder en meningsfuld placering af motoriksalen med springelementer, kan spille sammen med de funktioner, som Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker placeret i stueetagen.

Kultur- og læringscenter og øvrige faciliteter for fritidsbrugerne  
Der er på skolen på Levantkaj indtænkt et kultur- og læringscenter, som er en samlokalisering af pædagogisk læringscenter og folkebibliotek. En biblioteksfunktion er attraktivt placeret i stueetagen, da den herved åbner sig op mod lokalområdet. Der skal ses på, om funktionen meningsfuldt kan placeres på øvrige etager for at balancere de forskellige hensyn i byggeriet.

Det videre arbejde med kultur- og læringscenteret vil tage udgangspunkt i det besluttede funktionsprogram for kultur- og læringscentre (KFU 13. marts 2019). Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status, når rumprogram foreligger. Dette forventes at være i foråret 2022.

Udover idrætshallen og kultur- og læringscenteret planlægges der med, at fritidsbrugerne får adgang til baserum, møde- og konferencerum, auditorium, faglokaler, herunder billedkunst, design og musik, madkundskab samt adgang til kantinen og fælles ankomstarealer. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejde videre med projektet ud fra udvalgets beslutning, med henblik på at der søges om en anlægsbevilling for det samlede skolebyggeri i Budget 2023.   

Mette Touborg                                                                                         
 /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde for, at der kommer en højere loftshøjde i motoriksalen.

Kasandra Behrndt-Eriksen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: “Det forekommer ikke klart i den foreliggende beskrivelse af projektet, om der kan være konstruktionsmæssige udfordringer i forhold til at placere idrætsfaciliteter, herunder gymnastiksal, tæt på skolens andre faciliteter”.

Til top