Mødedato: 24.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, udvalgsværelse D (1. sal, vær. 103)

Ingerslevsgade 44 – kulturkvadratmeter i Kødbyen

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om forvaltningens arbejde med at finde en aktør til anvendelse af ejendommen Ingerslevsgade 44, og udvalget skal på den baggrund tage stilling til fortsættelse af lejemålet. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Kultur- og Fritidsforvaltningens orientering om at finde en aktør til ejendommen Ingerslevsgade 44 til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen meddeler Københavns Ejendomme, at forvaltningen ikke ønsker at forlænge den eksisterende lejeaftale, og derved overdrager ejendommen den 30. september 2020.

Problemstilling

Den 13. august 2020 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at forlænge den nuværende lejeaftale af ejendommen på Ingerslevsgade 44 med én måned frem til den 30. september 2020. Forlængelsen har haft til formål at undersøge mulighederne for at tilbyde en anden aktør, i en midlertidig periode, at overtage lejemålet til lovlige kommunale formål, indtil der kan findes en relevant aktør inden for madområdet.

Løsning

For at imødekomme Kultur- og Fritidsudvalgets ønske om en omkostningsneutral og midlertidig anvendelse af ejendommen, og for at overholde de lovmæssige krav for anvendelse af kommunale lejemål, har forvaltningen opstillet følgende kriterier for indgåelse af en brugsaftale:

  • Aktiviteterne skal være udtryk for lovlige kommunale opgaver og imødekomme det politiske ønske om at understøtte kultur- og fritidsområdet ved f.eks. at relatere sig til kunst, håndværk, scenekunst, mad, film m.v.
  • I overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne må ejendommen ikke anvendes til erhvervsvirksomhed eller til løsning af statslige eller regionale opgaver.
  • Brugsretten er betinget af, at aktører dækker alle udgifter forbundet af ejendommen.
  • Brugsaftalen er som udgangspunkt begrænset til to år.

Med afsæt i de opstillede kriterier har forvaltningen kontaktet en række aktører (fortroligt bilag 1) herunder Warehouse 9 (bilag 2).

På baggrund af forvaltningens dialog med de mulige aktører har det ikke været muligt at nå frem til en konkret model for anvendelsen af ejendommen, der kan træde i kraft ved udløb af den eksisterende reservationslejeaftale den 30. september 2020. 

De primære forhindringer for aktørerne er:

  • Økonomi og størrelse: Flere af aktørerne har ikke ressourcer, herunder økonomi, til at aktivere hele lejemålet og/eller dække udgifterne.
  • Erhvervsaktiviteter: Flere aktører er afhængige af nogen grad af erhvervsrettede aktiviteter.
  • Tidsbegrænsning: Enkelte aktører påpeger, at lejemålet kræver investeringer i inventar, som ikke er realistisk at gennemføre med en tidsbegrænset brugsaftale på to år.
  • Timing: Flere aktører er ikke interesseret i nye lokaler på nuværende tidspunkt, eller mener ikke det er muligt at flytte aktiviteter eller tage beslutningen indenfor den nuværende tidsramme.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen meddele Københavns Ejendomme, at Kultur- og Fritidsforvaltningen fraflytter ejendommen den 30. september 2020, hvorefter det forventes, at Københavns Ejendomme udbyder ejendommen.

Mette Touborg

                                                      /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2020:

Følgende repræsentanter fra Warehouse9 havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Jørgen Callesen
  • Emma Møller

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Med hensyn til indstillingens 2. at-punkt blev der begæret afstemning om følgende forslag:

Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at forlænge den nuværende lejeaftale frem til 31. december 2020 med henblik på at undersøge projekterne fra henholdsvis Warehouse9 og Arla nærmere; kassemæssig dækning for beløbet på 200.000 kr. anvises på konto 3.35.64.1.

Et flertal (Tue Hækkerup, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Maria Frej) stemte for forslaget.

Et mindretal (Flemming Steen Munch og Karina Bergmann) stemte imod.

Christopher Røhl Andersen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed godkendt.

Jens Kjær Christensen deltog ikke i afstemningen.

 

Karina Bergmann og Flemming Steen Munch ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

”Det Konservative Folkeparti og Venstre finder det forkasteligt, at man har brugt 495.000 kr. af skatteborgernes penge på reservationsleje, som borgerne intet har fået for. Og nu afsættes der reservationsleje for fjerde gang.” 

Til top