Mødedato: 24.08.2015, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: Støtte til Kulturtårnet

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning fra foreningen Kulturtårnet.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på foreningen Kulturtårnets ansøgning om et drifttilskud på ialt 1,6 mio. kr. fordelt over årene 2016-2019, da der ikke er afsat midler til formålet i Budget 2016 og overslagsårene.

Problemstilling

Foreningen Kulturtårnet søger Kultur- og Fritidsudvalget om 1,6 mio. kr. til drift af kulturelle aktiviteter i Knippelsbro tårn. Midlerne er fordelt med 233.000 kr. i 2016 og 467.000 kr. årligt i 2017-2019 (bilag 1).

Der er ikke afsat midler til formålet på Budget 2016.

Løsning

Foreningen bag Kulturtårnet anfører i sin ansøgning, at de ønsker at skabe et nyt kulturelt mødested i København. Her ser foreningen tårnet ved Knippelsbro som en unik placering, og et ideelt sted at bidrage til det eksisterende kulturmiljø ved havnen.   

Af ansøgningen fremgår det, at ideen bag Kulturtårnet er, "at anvende det ikoniske, grønne brotårn til almennyttige kulturelle formål" herunder til kunstudstillinger, bogudgivelser, workshops, koncerter og foredrag. Sigtet er, at tårnet både skal have gratis arrangementer og kommercielle events. Af gratis arrangementer forestiller foreningen sig blandt andet at have "TowerTalks", hvor professorer formidler ny viden fra universiteter samt arrangere radiobiograf-aftener i tårnet i samarbejde med radioproducenter. Blandt de kommercielle aktiviteter arbejdes der fx på madoplevelser i tårnet i samarbejde med lokale restauranter.

Finansiering af Kulturtårnet

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF), Københavns Ejendomme (KEjd) og Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med foreningen om muligheden for at anvende det gamle bro-tårn til kulturelle formål. TMF står i dag for den daglige drift af tårnet. Såfremt foreningen skal anvende tårnet, vil det blive ved en kommunal lejekontrakt, hvor KFF lejer tårnet gennem KEjd, og overdrager brugen af tårnet til foreningen.

Det er en forudsætning fra TMFs side, at tårnet skal renoveres og klargøres, før det kan lejes ud og tages i brug som kulturtårn. TMF har vurderet, at dette koster 2,3 mio.kr (bilag 1). Foreningen arbejder på at finde finansiering til denne etableringsudgift og er i dialog med A.P. Møller Fonden om støtte. Ifølge ansøger har A.P. Møller Fonden vist interesse for projektet, men har fremsat som betingelse for fondens støtte til renovering, at foreningen både har en driftsøkonomi og lejekontrakt, der sikrer, at Kulturtårnet er et vedvarende foretagende, som forløber over en længere årrække. 

For at dialogen med A.P. Møller Fonden kan fortsætte, skal foreningen kunne fremlægge en flerårig driftsøkonomi. Af budgettet for ansøgningen fremgår det, at foreningen har udgiftsposter for i omegnen af 0,5 mio. kr. årligt. Disse er endnu ikke fuldt finansieret. Udgifterne består af basisudgifter til blandt andet bemanding og administration af tårnet samt udgifter relateret til kulturelle aktiviteter. En del af udgifterne søges finansieret ved kommercielle events, mens det også er foreningens mål at sælge en række services, så som mødebookninger med salg af kaffe/vand. Det fremgår ikke af ansøgningen, hvor stor en indtægt der forventes af disse kommercielle aktiviteter. Foreningen søger ved denne ansøgning om driftstøtte på de samlede driftsudgifter, der beløber sig op på i alt 1,6 mio. kr. fordelt over 2016-2019 (tabel 1). 

Tabel 1: Kulturtårnets ansøgning om driftstøtte til Kultur- og Fritidsudvalget

 År  Driftstøtte

 2016

 233.000

 2017

 467.000

 2018

 467.000

 2019

 467.000

 I alt

 1.634.000


Herudover har foreningen en ambition om at etablere og indrette tårnet indvendigt for i alt 1,59 mio. kr. Indtil videre har foreningen modtaget midler fra Kultur- og Fritidsudvalget på 0,5 mio. kr. og 0,5 mio. kr. fra Realdania til indvendig etablering og indretning af tårnet. Dertil har foreningen yderligere søgt Dreyers Fond om støtte på 0,59 mio. kr. Det er en forudsætning for støtten fra både Kultur- og Fritidsforvaltningen og Realdania, at foreningen har alle nødvendige tilladelser på plads, herunder fuld finansiering af projektet.

Bro-projekter i København
Det skal for god ordens skyld bemærkes, at der er to forskellige bro-projekter i kommunen. Det ene er Kulturtårnet fremlagt i denne indstilling. Det andet projekt hedder "Fablab" og er ved Langebro, hvor Københavns Kommune i samarbejde med flere partnere ser på muligheden for at udvikle et FabLab under broen. De to projekter er både organisatorisk og økonomisk adskilt.


Da der ikke er afsat midler af til projektet i Budget 2015, indstilles ansøgningen til afslag.
 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt ansøgningen imødekommes, vil forvaltningen i dialog med ansøger udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet med målbare succeskriterier.



Carsten Haurum 

                                                                                                   /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2015:

Der blev begæret afstemning om et forslag om at henvise sagen til de kommende forhandlinger om budget 2016.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt - sagen blev henvist til budgetforhandlingerne.

Til top