Mødedato: 24.04.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status for arbejdet med at nedbringe antallet af 05-tilladelser i Indre By

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsforvaltningen giver en status for arbejdet med realisering af restaurationsplanens mål om nedbringelse af antallet af 05-tilladelser i Indre By.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter det videre arbejde for at nedbringe antallet af 05-tilladelser i Indre By.



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2014:


Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen.

Problemstilling

Af restaurationsplanen for Københavns Kommune fra 2013 (bilag 2) fremgår, at det samlede antal nattilladelser til kl. 05 i især Indre By nedbringes på længere sigt. Dette mål kan dog kun nås, såfremt Bevillingsnævnet får et mere kvalificeret grundlag, så bevillingspraksis kan ændres.

Løsning

Det fremgår af restaurationsloven, at alle barer, værtshuse, diskoteker mv. skal holde lukket mellem kl. 24 og 05. Det er dog muligt at give tilladelse til, at den konkrete restauration kan have en såkaldt udvidet åbningstid, dvs. at den kan lukke senere end kl. 24.

I en årrække har Bevillingsnævnet haft en praksis, hvorefter restaurationer i Indre By fik tilladelse til at holde åbent hele døgnet, såfremt der ikke var indvendinger fra politiet eller Teknik- og Miljøforvaltningen.

Bevillingsnævnet udtrykte i forbindelse med formulering af forslag til restaurationsplan for Københavns Kommune ønske om at nedbringe nattelivsgenerne i især visse dele af Indre By. Dette skulle ske ved blandt andet en nedbringelse af tilladelser til at holde åbent til kl. 05 (såkaldte "05-tilladelser").
Dette ønske fremgår nu af den gældende restaurationsplan for København.

For at restaurationsplanens mål om at nedbringe antallet af 05-tilladelser kan opfyldes, er der brug for en ændring af bevillingspraksis.

Dette stod bl.a. klart efter en række konkrete klagesager, som Kultur- og Fritidsudvalget behandlede i 2013. På baggrund af klagerne bad Kultur- og Fritidsudvalget kommunens advokatfirma Horten om at udarbejde et juridisk responsum med henblik på at vurdere, hvorvidt Bevillingsnævnets afslag var lovlige.

Horten lagde i sit responsum bl.a vægt på, at den hidtidige praksis med at give tilladelser, med mindre politiet eller Teknik- og Miljøforvaltningen havde indsigelser herimod ikke kunne ændres blot med henvisning til et generelt ønske om at nedbringe nattelivsgenerne i Indre By.
Der skulle således i de konkrete sager flere konkrete og fakutelle oplysninger til fra politiet, før der kunne være tale om et tilstrækkeligt grundlag for praksisændringer og dermed afslag.

Hortens responsum giver en række konkrete anvisninger på, hvordan kommunen fremadrettet vil kunne foretage f.eks. praksisændringer, med det formål at meddele afslag på et lovligt grundlag. Som fremhævet i bilag 1 er der en række grundlæggende krav til praksisændringer i form af bl.a. saglighed, konkrete begrundelse og varsling.

Desuden skal Bevillingsnævnet ved formuleringen af evt. ny praksis overveje, om formålet rent faktisk vil blive opnået med en sådan praksis, samt om formålet eventuelt kan nås ved mindre indgribende foranstaltninger end helt at afskære nye ansøgere.
Bevillingsnævnet behandlede på sit seneste møde den 8. april 2014 notat om mulighederne for at give afslag (bilag 3).

Videre forløb
Bevillingsnævnet vil kunne give afslag, når der foreligger et mere kvalificeret grundlag, og den nye praksis er offentliggjort (varslet) over for potentielle ansøgere.
Alternativet til denne fremgangsmåde er, at politiet nedlægger veto i ansøgninger om 05-tilladelse, hvilket de kan i henhold til restaurationsloven.
Politiet har dog hidtil ikke ønsket at anvende dette redskab, men arbejder nu i stedet med at tilvejebringe et mere kvalificeret grundlag, så Bevillingsnævnet kan ændre sin praksis.
En ny og større indsats med Teknik- og Miljøforvaltningens registreringer af nattelivsgener vil på sigt også kunne bidrage og indgå som del af dette mere kvalificerede grundlag.

Øvrigt arbejde med at nedbringe generne fra nattelivet
Afslutningsvis bemærkes, at Københavns Kommune på tværs af forvaltningerne arbejder aktivt med at nedbringe generne fra nattelivet.
Det sker på baggrund af både restaurationsplan og som udmøntning af midler afsat i budget '14. Initiativerne er bl.a. beskrevet i statusnotat om implementering af restaurationsplan, som tidligere er udsendt til KFU, hvorfor de blot kort nævnes her:

Øget antal støjtilsyn: Der udføres flere udkørende støjtilsyn i realtion til nattelivet.

Øget registrering af henvendelser mv.: Der gives lettere og bedre adgang for borgere til at henvende sig til Center for Miljøbeskyttelse. Registreringer og eventuelle påbud registreres i relation til den enkelte restauration og kan efterfølgende også opgøres på eksempelvis gadeplan eller kvarter. Denne registrering kan også vise sig nyttig i forhold til evt. praksisændring, da kommunen over tid i langt højre grad end hidtil kan dokumentere nattelivets belastning af byen.

Øget renhold: Der påbegyndes forsøg med spuling af udvalgte gadestrækninger og opsættes midlertidige urinaler.

Øget dialog: Første møde i Samarbejdsforum for nattelivet i Indre By, hvor aktører fra Indre By mødes, er afholdt 1. april 2014.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.


Carsten Haurum
                                        /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2014:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen. 

Kultur- og Fritidsudvalget præciserede over for offentligheden og Bevillingsnævnet, at intentionerne i restaurationsplanen ikke er at begrænse bevillinger generelt, men at 05-bevillinger på sigt alene skal begrænses i udvalgte steder i Indre By og at restaurationsplanen fortolkes i overensstemmelse hermed.

Forvaltningen fremlægger indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på drøftelse af Bevillingsnævnets redskaber til at begrænse antallet af bevillinger på udvalgte gader i Indre By.

Herudover ønskes en drøftelse af nattelivsgener på dialogmødet med Teknik- og Miljøudvalget den 11. juni 2014.

Til top