Mødedato: 24.02.2023, kl. 15:00
Mødested: Comwell, Kongevejen 495 A, Holte

Status på aftaler med idrættens organisationer

Se alle bilag

For at styrke idrætten har Københavns Kommune i løbet af 2020 og 2021 etableret samarbejdsaftaler med de store idrætsorganisationer. Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle den årlige status på disse samarbejdsaftaler samt drøfte potentialer i en eventuel forlængelse af aftalerne.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget drøfter status på samarbejdsaftalerne med idrættens organisationer herunder potentialer for fremadrettet samarbejde.

Problemstilling

Københavns Kommune har indgået et stærkere og tættere samarbejde med de store idrætsorganisationer via samarbejdsaftalerne ”Verdensby i bevægelse” (bilag 1), ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” (bilag 2) og aftale med DBU og DBU København (bilag 3).

Aftale og år

Udløber

Økonomi

”Verdensby i bevægelse” med DIF og DGI 2021-2023

Ultimo 2023

Ingen økonomi forbundet med aftalen. Der er dog i f.m. aftalen besluttet flere budgetnotater, som udløber i de kommende år.

”10.000 flere børn og unge i foreningerne” med DGI Storkøbenhavn 2020-2024

Medio 2024

KK har afsat årligt 1,5 mio. kr. til indsatsen. Medio 2024 er der pt. ikke afsat yderligere midler.

Aftale med DBU og DBU København 2020-2023

Ultimo 2023

Ingen økonomi forbundet med aftalen.

Løsning

”Verdensby i bevægelse”

 Aftalen ”Verdensby i bevægelse” med DIF og DGI er en bred, visionær aftale der har til formål at styrke udviklingen af København på bevægelses- og idrætsområdet, gøre flere københavnere fysisk aktive og styrke det internationale udsyn. Den er indgået af alle borgmestre i Københavns Kommune og formændene i DIF og DGI og danner rammen for en årlig politisk drøftelse mellem parterne. Aftalen er godkendt af BR d. 22. april 2021. Der er ikke koblet økonomi på aftalen, men partnerne søger i fællesskab at finde finansiering til indsatserne.

Der er på baggrund af et fælles data- og vidensgrundlag (bilag 4) igangsat en række initiativer – bl.a.:

  • Hensigtserklæring om idræt, bevægelse og civilsamfund i byudviklingen
  • Pulje til lokale foreningsaktiviteter og faciliteter i hele byen
  • Forankring af de idrætssociale indsatser målrettet inklusion af udsatte børn og unge i foreningslivet
  • Inklusion af særligt sårbare og udsatte børn i foreninger og idrættens fællesskaber
  • Pigepartnerskaber med otte fodboldklubber
  • Hensigtserklæring om at indgå aktivt i internationale netværk med fokus på bevægelse, idræt og byudvikling

I bilag 5 gives en mere udførlig status og foreløbige resultater af indsatserne.

I 2023 arbejdes der videre med de besluttede indsatser og i foråret afholdes den årlige politiske drøftelse mellem alle borgmestre i Københavns Kommune samt formændene for DIF og DGI.

"10.000 flere børn og unge i foreningerne”

Aftalen ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” med DGI Storkøbenhavn har et konkret og lokalt fokus, og sigter på at inkludere 10.000 flere børn og unge (0-25 år) i idrætsforeningerne via aktiviteter og foreningsunderstøttelse i udvalgte bydele. Der er afsat økonomi i både Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn og DIF bakker op om aftalen.

I 2022 er der arbejdet med seks indsatsområder, som er udvalgt på baggrund af data og erfaringer. Disse indsatser er idrætstilbud til 0-6-årige, unge trænere, flere piger i foreningerne, samarbejde med skoler/institutioner, nye partnerskaber med foreninger og idrætshelhedsplaner. De foreløbige resultater indikerer en fremgang blandt medlemmer og frivillige. Se uddybet status og resultater i bilag 5.

I den kommende periode arbejdes videre med de besluttede indsatser. I april 2023 afholdes en foreningskonference, hvor foreninger i København kan netværke og dele erfaringer. Da indsatsen står til udløb medio 2024, udarbejdes et budgetnotat på baggrund af en samlet evaluering af indsatsen.

Samarbejdsaftale med DBU og DBU København

Samarbejdsaftalen med DBU og DBU København centrerer sig om at udvikle breddefodbolden, herunder styrke pigernes deltagelse og etablere samarbejde mellem fodboldklubber og kommunale institutioner på bl.a. sundheds-, social- og børneområdet. Aftalen indeholder også mål om at skabe flere fodboldfaciliteter og styrke samarbejdet på eliteområdet. På langt de fleste områder er der etableret velfungerende indsatser. Nogle af indsatserne i aftalen er finansieret via eksterne fondsmidler og budgettet i Københavns Kommune. Aftalen udløber med udgangen af 2023. I bilag 5 gives en kort status på indsatser og resultater.

Forvaltningens anbefalinger til fremadrettet samarbejde med idrættens organisationer

En fortsættelse af aftalerne kræver politisk stillingtagen i dialog med henholdsvis DIF, DGI og DGI Storkøbenhavn samt DBU og DBU København. En forlængelse af ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” forudsætter, at der afsættes midler på Budget 2024, såfremt samme aktivitetsniveau ønskes opretholdt.

Idrættens organisationer er interesserede i at forlænge aftalerne, og forvaltningen anbefaler, at samarbejdsaftalerne fortsættes på baggrund af de seneste års resultater og erfaringer. Hvis udfordringerne med at gøre flere københavnere fysisk aktive, inddrage flere børn og unge i idrætsforeningerne og udvikle idrætten i byen, skal løses mest optimalt, bør dette ske i et tæt og formaliseret samarbejde med idrættens organisationer.

Med aftalen ”Verdensby i bevægelse” skabes mulighed for at arbejde på tværs af forvaltningerne med idræt, bevægelse og fysisk aktivitet og at koble København til større nationale og internationale dagsordener. Et yderligere resultat af aftalen er, at der er en mere konstruktiv og mindre konfrontatorisk relation mellem idrættens organisationer og Københavns Kommune.

Aftalen ”10.000 flere børn og unge i foreningerne” giver mulighed for tæt sparring med foreningerne, at forstørre og forstærke det der virker, samt at skabe en fælles retning på tværs af foreningerne, lokale aktører, DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune ift. at få flest muligt børn og unge med i foreningslivet.

Aftalen med DBU og DBU København skaber fælles retning for udviklingen af fodbolden i København og sikrer koordinering af indsatser på tværs, fx udviklingen af pigefodbold, brobold mm.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen fortsætter samarbejdet med idrættens organisationer inden for rammerne af de nuværende samarbejdsaftaler. På baggrund af udvalgets drøftelser vedrørende eventuel forlængelse af aftalerne igangsættes en proces herfor.

Søren Tegen Pedersen

                                                                                       /Jakob Heide Petersen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2023:

Chef for analyse og udvikling Jakob Heide og kontorchef Thomas Bach deltog under behandlingen af punktet.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

Til top