Mødedato: 22.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Brobold

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om en anlægsbevilling til projekt Brobold skal indgå i forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at en anlægsbevilling til opgradering af aktivitetsarealer i projekt Brobold henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen afsatte i Overførselssagen 2018/2019 0,5 mio. kr. til en screening af udvalgte aktivitetsarealer med henblik på opgradering til byrumsbaner for blandt andet organiseret fodbold.

Bag forslaget står de tre store fodboldklubber  Nørrebro United, Boldklubben Skjold og Boldklubben Vestia (Bilag 1). Klubberne efterspørger mere banekapacitet og ser muligheder i at udvikle foreningstilbud til flere børn gennem en opgradering af små aktivitetsarealer i byens rum.

København er i 2020 vært for tre puljekampe og en ottendedelsfinale i forbindelse med Europamesterskabet i herrefodbold 2020, som afvikles i perioden 12. juni – 12. juli 2020. Hvis der afsættes anlægsmidler i Budget 2020, kan projektet understøtte Borgerrepræsentationens målsætninger om, at eventen sætter et blivende, positivt aftryk på byens fritidsliv og medvirker til at udvikle københavnsk fodbold på forenings- og facilitetssiden.

Løsning

Der er i første omgang udpeget syv aktivitetsarealer, som vurderes både realiserbare indenfor en kort tidshorisont og attraktive for klubberne: Kildevældsparken, Østre Anlæg, Wesselsgade, Thorsparken, Skydebanehaven, Bavnehøj Skole samt DGI-byen (Bilag 2).

Det vurderes realistisk at få dispensation for fredninger i Kildevældsparken, Østre Anlæg og Skydebanehaven, fordi der er tale om en simpel forbedring af eksisterende aktivitetsareal. I DGI-byen forudsætter projektet en dispensation fra lokalplanen vedrørende materialet på bygningens overflade. 

Med undtagelse af DGI-byen administreres og driftes alle arealer af Københavns Kommune.

Opgraderingen af aktivitetsarealerne indebærer udskiftning af underlag til multianvendeligt kunstgræs uden infill, etablering af lys samt forbedring af opholds- og opbevaringsmulighederne. Anlægsprisen for opgradering af alle syv aktivitetsarealer er estimeret til 7,5 mio. kr.

Gevinster

Fodbold er en populær aktivitet for børn og unge på tværs af køn og social baggrund. Ved at opgradere små aktivitetsarealer i byens rum øges banekapaciteten, og foreningsfodbolden bliver mere synlig og tilgængelig for børn i lokalområdet. Det kan bidrage til, at klubberne kan optage flere børn og tiltrække børn, som i dag har svært ved selv at finde vej til foreningsidrætten.  

Parallelt med forbedring af det fysiske rum, skal det sikres, at foreningerne med indsatsen forpligter sig på et reelt optag af nye medlemmer blandt nærområdernes børn og unge. Foreningerne kan eksempelvis samarbejde med FritidsGuiderne og FerieCamp, ligesom det er oplagt at benytte banerne i forbindelse med en omfattende aktiveringsindsats efter EM2020.

Opgradering af aktivitetsarealerne vil også være til gavn for de mange selvorganiserede fodboldspillere og lokale børn og unge. De bemandede legepladser og Bavnehøj Skole får særlig stor gavn af opgraderingen, da der her opholder sig mange børn i dagtimerne. Omdannelsen af underlaget til kunstgræs gør arealerne mere attraktive for en bred vifte af idrætsaktiviteter og børneleg - både i gummisko og fodboldstøvler. Udnyttelsen af arealerne vil i særlig grad stige, når der også etableres lys på banerne.

Brugstid og booking af banerne

Aktivitetsarealer på de bemandede legepladser og i parkerne ligger bolignært. Det giver en udfordring i forhold til støj- og lyspåvirkning hos naboer. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at brugstiden for de organiserede fodboldspillere de fleste steder skal begrænses til kl. 16-20 i hverdage. Enkelte steder kan der være behov for at reducere brugstiden yderligere og foretage andre støjreducerende tiltag. Reduceret brugstid mindsker eventuelle støjgener for naboerne og betyder, at der ikke vil være behov for en VVM-proces.

Fodboldklubberne lægger op til, at banerne bruges til børnetræning for nuværende og potentielle nye børnemedlemmer 2-4 hverdage i tidsrummet kl. 16-20. Spørgsmålet om tidsrummet for anvendelse vil indgå i den eventuelle videre politiske behandling af hvert enkelt projekt.

Skal projektet lykkes, er det en forudsætning, at der kan reserveres tid til organiseret fodboldtræning på byrumsbanerne. Booking og tydelig skiltning om brugsret vil afhjælpe, at hverken de organiserede eller selvorganiserede går forgæves.

Der er en igangværende dialog om brugstid og booking af byrumsbaner mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Udgangspunktet for det videre arbejde er, at der skal arbejdes med et balanceret hensyn til både de organiserede og selvorganiserede. Der skal træffes politisk beslutning om både tidsrum for anvendelse af organiserede brugere samt mulighed for booking af banerne snarest efter en eventuel bevilling i Budget 2020.

Anlæg med omtanke

Afsættes der anlægsmidler, skal hvert projekt videreudvikles og konkretiseres i samarbejde med fodboldklubberne, relevante fagforvaltninger, lokaludvalg og lokale aktører, herunder naboer.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 25. januar 2018 at der, i forbindelse med etablering af kommende kunstgræsbaner, skal arbejdes på, at banerne gøres så bæredygtige som muligt. I økonomien er indregnet bæredygtige løsninger, blandt andet i form af non-infill kunstgræs og krav om genanvendeligt materiale.  

Økonomi

Anlægsøkonomien for projekterne varierer i forhold til størrelse og lokale forhold.

Sted

Primær bruger

Pris (mio. kr.)

Kildevældsparken

BK Skjold

1,0
Østre Anlæg BK Skjold 0,6

Wesselsgade

Nørrebro United

0,3

Thorsparken

Nørrebro United

0,4

Skydebanehaven

Vestia

0,7

Bavnehøj Skole

Vestia

2,4

DGI-byen

Vestia

2,1

Ikke prioriteret rækkefølge

Da der ikke har været gennemført en planlægningsfase, er der risiko forbundet med estimatet af anlægsudgifterne. Der er dog indregnet ekstra midler til uforudsete udgifter. Anlægsmidlerne foreslås afsat som en samlet pulje til Kultur- og Fritidsforvaltningen med mulighed for at forskyde midler mellem projekterne. Anlægsprojekterne forelægges de relevante fagudvalg forud for en igangsættelse.

Der er tæt fondsdialog om medfinansiering, der kan styrke pladsdannelserne og foreningernes vilkår for at starte nye børnehold på banerne. 

Der er afledte årlige driftsudgifter på ca. 100.000 kr. pr. bane. Midlerne skal anvendes til øget vedligehold på grund af banens underlag samt øget renhold på grund af øget anvendelse.   

Flere aktivitetsarealer i spil

Fodboldklubberne har foreslået opgradering af en lang række andre aktivitetsarealer. Hvis man vil arbejde videre med flere af forslagene, skal screeningen af disse yderligere arealer fortsættes efter Budget 2020. Særligt arealer på ikke-kommunal grund kræver yderligere dialog og afklaring. Københavns Kommune har rettet henvendelse til den almene boligsektor, og der er indledt en positiv dialog om mulighederne for en fælles udvikling af deres arealer. Derudover er Nørrebro United selv i konstruktiv dialog med relevante boligforeninger som led i et sideløbende, fondsstøttet projekt.   

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil der blive udarbejdet et budgetnotat med henblik på forhandlingerne om Budget 2020. Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætter arbejdet med at finde flere egnede arealer til Brobold i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, de almene boligorganisationer og private grundejere.  

Mette Touborg

                                      /Mads Kamp Hansen  

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med de faldne bemærkninger, herunder:

  • at udmøntningen af puljen foretages af Kultur- og Fritidsudvalget
  • at kapacitetsudvidelsen og ventelisteproblematikken indgår i budgetnotatet

 

Til top