Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Initiativer, der fremmer kreative erhverv og turisme, til overførselssagen 2014/2015

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til initiativer, der fremmer kreative erhverv og turisme.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter oplæg til initiativer, der fremmer kreative erhverv og turisme, og
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om finansiering af initiativer til samlet 11,2 mio. kr. i perioden 2015 - 2018 skal indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2014/2015.

Problemstilling

København har mindre vækst end byer som Hamborg og Stockholm. Derudover er mange europæiske regioner mere innovative. Det giver København en udfordring, som Københavns Kommune blandt andet vil løse gennem en kommende erhvervs- og vækstpolitik. Kultur- og Fritidsforvaltningen er en af de centrale bidragsydere til erhvervs- og vækstpolitikken.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 21. august 2014, at Kultur- og Fritidsudvalget bidrager til den kommende erhvervs- og vækstpolitik samt den regionale indsats "Fokuseret Vækstdagsorden" inden for områderne:

1. Kreative erhverv
2. Turisme
3. Digitale services
4. International borgerservice

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i dialog med erhvervslivet og relevante eksterne parter udarbejdet forslag til initiativer, der fremmer kreative erhverv og turisme, med henblik på at lade initiativerne indgå i overførselssagen 2014/2015 (bilag 1).
 
Kultur- og Fritidsudvalget får på et kommende møde forelagt en indstilling om initiativer inden for smart city/smart citizen.

Løsning

1. Kreative erhverv
De kreative erhverv bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser. De udgør 12 % af den private beskæftigelse i Københavns Kommune og stod i 2013 for 28 % af alle nye arbejdspladser i den private sektor. Over de seneste 10 år har København oplevet en stigning i beskæftigelsen på 14 % i de kreative erhverv mod 6 % i øvrige erhverv.

Derudover er kreative erhverv med til at øge innovation og vækst i andre brancher, ligesom de bidrager til at gøre København til en mere attraktiv by for københavnere, turister og internationale talenter ved at skabe helhedsorienterede og brugervenlige løsninger, herunder i byudviklingen og i kommunens services.

Beskæftigelsesvæksten har over de seneste 10 år været størst i mode, design, arkitektur, film og tv. Disse brancher udgør desuden sammen med tech-branchen samtidig nogle af de største kreative brancher. Kultur- og Fritidsforvaltningen har derfor et strategisk fokus på disse brancher. 

Derudover har forvaltningen et særligt fokus på madbranchen som indsatsområde med henblik på udvikling af turismetilbud og madkulturens bidrag til kulturlivet.

Endelig fokuserer forvaltningen på rammevilkår for kreative erhverv, i forhold til dels det kreative vækstlag og kreative iværksættere, dels indretningen af byen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har allerede et stort engagement inden for film og tv, gaming, arkitektur og det kreative vækstlag. Forvaltningen foreslår derfor, at initiativer til overførselssagen har fokus på tech, mad og storbykultur for at øge dette fokus. Projekterne er udvalgt i forhold til deres udviklingspotentiale, i forhold til dels at øge volumen på sigt, dels at understøtte kreative aktører og innovation. 
 
Initiativerne er:

  • Talentudvikling og innovation inden for lyd i samarbejde med Lydens Hus og Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner.
  • Videreførelse af Prags Boulevard 43 (PB43) på ny adresse. Ansøgningen behandles også som et selvstændigt punkt på KFU's møde den 22. januar 2015. 
  • Etablering af København som international platform for lykke-dagsordenen, som dels indeholder afholdelse af en konference Global Happiness Forum (bilag 2), dels generelle kulturelle og kommercielle aktiviteter inden for konceptet "Copenhagen Happy Week".
  • Formidling og aktivering af københavnermålet storbykultur med henblik på at skabe innovation i byløsningerne.
  • Projektering af Beijing Design Week til understøttelse af kreative erhverv og Københavns innovative by- og borgerløsninger.
  • Udvikling af madklynge samt afholdelse af kongres for madproducenter i Bellacenteret (ansøgning om kongres modtages ultimo januar).

Initiativernes økonomi fordeler sig således:

1.000 kr. – 2015 p/l

2015

Serviceudgifter:

Events og aktiviteter inden for Tech

Talentudvikling og innovation inden for lyd

300

Storbykultur

PB43 – genetablering i nye lokaler (ansøgning modtaget på 0,8 mio. kr. i 2015)

400

Global Happiness Forum  (ansøgning modtaget på 0,5 mio. kr. i 2015)

250

Eventaktiviteter under Copenhagen Happy Week

250

Formidling af storbykultur og idékonkurrence

200

Beijing Design Week 2016 – Forprojektering

100

Mad

Udvikling af ny madklynge

300

Kongres for madproducenter i Bellacentret (ansøgning modtages)

200

Samlede udgifter i alt

2.000


2. Turisme
Livskvalitet er en attraktion i sig selv, og mange turister vælger København som en storbydestination for at opleve byens høje livskvalitet og unikke livsstil.

Med overdragelsen af Københavns Turistinformation fra Wonderful Copenhagen til Kultur- og Fritidsforvaltningen er Københavns Kommune blevet en central regional turismeudviklingsaktør, hvor særligt vores mangeartede kulturinstitutioner er attraktive for danske og internationale turister. Udover at nytænke den regionale turistinformation og -service, ønsker Kultur- og Fritidsforvaltningen at udvikle nye turistoplevelser.


Med udgangspunkt i kommunens kulturinstitutioner, turistinformationen og digitale services har forvaltningen en oplagt mulighed for styrke turismeindsatsen. 

Følgende initiativer foreslås til at styrke turistinformationen og skabe nyt indhold til turismeoplevelser:
  • Copenhagen Christmas Festival - platform for kulturelle og kommercielle aktiviteter primært i Indre København. Aktiviteterne tager udgangspunkt i byens særlige kvaliteter, såsom vinterbadning i havnen, ny nordisk mad, livet i kulturinstitutionerne og kobler det til juleshoppingen. På den måde bliver København en anderledes og mere interessant juledestination (indsatsen er initieret af KBH K - Commerce and Culture, ansøgning modtages snarest).
  • Turisme i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner. Kulturturismen har et stort udviklingspotentiale, hvorfor Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at udnytte synergierne mellem turistinformationen og byens kultur- og fritidstilbud, herunder at gøre det levede københavnerliv til en attraktion i sig selv. Udviklingen af kulturturismen skal bringe endnu flere kulturinstitutioner i spil end de traditionelle turist-attraktioner, herunder med fokus på at få turisterne ud i brokvartererne samt se København som en attraktiv by at bo i. Derudover ønsker forvaltningen at styrke kommunikationen, f.eks. ved at afholde arrangementer mv. på engelsk.

Initiativernes økonomi fordeler sig således:

1.000 kr. – 2015 p/l Serviceudgifter

2015

2016

2017

2018

Serviceudgifter:

2.200

2.000

2.000

2.000

Copenhagen Christmas Festival - platform for kulturelle og kommercielle aktiviteter (Ansøgning modtages)

700

500

500

500

Turisme i KFF’s institutioner

1.500

1.500

1.500

1.500

Anlægsudgifter:

500

500

0

0

Turisme i KFF’s institutioner

500

500

0

0

Samlede udgifter i alt

2.700

2.500

2.000

2.000

Initiativerne inden for kulturturisme udgør for perioden 2015-2018 i alt 9,2 mio. kr.

Økonomi

Det samlede beløb for initiativerne er 11,2 mio. kr. i perioden 2015-2018 (2015 p/l). Beløbet for de enkelte år er følgende (2015 p/l):

2015: 4.7 mio. kr. Heraf udgør 2 mio. kr. udgifter til initiativer, der fremmer kreative erhverv, og 2,7 mio. kr. til kulturturisme. 
2016: 2,5 mio. kr. til kulturturisme.
2017: 2,0 mio. kr. til kulturturisme.  
2018: 2,0 mio. kr. til kulturturisme.  

Videre proces

Hvis det besluttes, at initiativerne skal indgå i overførselssagen 2014/2015, vil de indgå som KFU-godkendte ønsker. Budgetnotaterne for de enkelte ønsker vil samtidig blive lagt ud på KFU-portalen.


Carsten Haurum 

                                                                                        /Aravni Elisabeth Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at anmode Kultur- og Fritidsforvaltningen om - på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser - at udarbejde en justeret indstilling til mødet den 19. februar 2015, med henblik på at det konkretiseres, hvilke elementer, der skal oversendes til overførelssagen, og hvilke elementer der skal indgå i de kommende forhandlinger om budget 2016.
Til top